Türk Dünyası'nın çok acı kaybı, Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy'u kaybettik!

    Türk Dünyası'nın çok acı kaybı, Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy'u kaybettik!

    Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy'u kaybettik!

    Türk Dünyasının çok değerli bilim insanlarından Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy’u kaybettik. Hayriye hanım edebiyat alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çekmişti.

    84 yaşında hayatını kaybeden ve Bulgaristan Türklerinden olan Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy, Sofya Üniversitesinde 22 boyunca Türkoloji bölümünde çalıştı. 1989 göçünde ailece Türkiye’ye geldi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde Bulgarca bölümünü kurdu. Türkiye dışında bir çok ülkede konferanslar ve üniversitelerde ders verdi. Bir ara T.C. Kültür Bakanlığı’nda danışmanlık görevinde bulundu. Gümülcine’ye gelmeyi çok arzu etti, ancak sağlık sorunları nedeniyle gelemedi.

    Hayriye hanımla, 13.05.2010 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesinde düzenlenen bir sempozyumda birlikte olmuştuk. Aynı sempozyumda Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman da yer almıştı.

    Hayriye hanımın “Edebiyatımızda Balkan Acıları” adlı bir yazı dizisini de 2010 yılından itibaren yayınlamıştık.

    Merhume geçen yıl da oğlu Erhan’ı kaybetmişti. Yüce Allah’tan kendisine rahmet ve geriye kalanlara da başsağlığı diliyoruz.

    Fotoğraf: 13.05.2010 . Manisa Celal Bayar Üniversitesi. Soldan sağa: Hayriye haanımın oğlu Erhan, Sami Toraman, Nurten Remzi (Bulgaristan), Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy ve İbrahim Baltalı.

    Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu YENİSOY

    10 Mart 1934’te Bulgaristan’ın Filibe şehri (Plovdiv) yakınında bulunan Kriçim kasabasında doğdu. Özel Türk Rüştiyesini bitirdikten sonra Bulgar Kız Lisesinde okudu. Sofya Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türkoloji Bölümünün ilk mezunlarından biri oldu. Sonra da Üniversitenin Slav Filolojileri Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Mecburî hizmetini Kırcaali Türk Öğretmen Okulunda tamamladıktan sonra Eski Zağra’da (Stara Zagora) yeni açılan Öğretmen Uzmanlaşma Enstitüsünde “Türk Okulları” Bölüm Başkanlığına atandı. Sınav kazanarak Sofya Üniversitesi Türkoloji Bölümünde öğretim görevlisi, başasistan olarak 22 yıl çalıştı. Üniversitede kaldığı dönemin son beş yılı Hayriye Süleymanoğlu ve ailesinin yaşamında büyük işkence yılları oldu. Türk azınlığa başlatılan saldırılarda bu aile de nasibini aldı. Bundan sonra Sofya Üniversitesinden Bulgar Bilimler Akademisine atanarak Balkan Araştırmaları Enstitüsü BALKAN HALKLARININ ETNİK-LENGÜİSTİK ve ETNİK-KÜLTÜREL SORUNLARI Bölümünde beş yıl çalıştı. Uzmanlığını Azerbaycan Devlet Üniversitesinde (Bakü) yaptı, Azerbaycan Bilimler Akademisi Dilcilik Enstitüsünde de doktorasını savundu. Balkan Araştırmaları Enstitüsünde doçent unvanını aldı. 1989'un Büyük Göçünde ailece Türkiye’ye geldi ve burada Yenisoy soyadını aldı. 1991'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde kadroya alınarak Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının kurucusu oldu. Türkiye döneminde profesör oldu. Bir dönem Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Lehçeleri Bölümlerinde Rumeli Türk Ağızları ve Balkan Türklerinin Edebiyatı dersleri okuttu. Davetli olarak bulunduğu Oslo Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi ve Gazi Magusa Üniversitesinde konferanslar verdi; Sofya Yüksek İslâm Enstitüsünde Avusturya Türk Federasyonunun Viyana’da, Hollanda Türk Federasyonunun da Amsterdam’da düzenledikleri yaz okullarında ders okuttu. Bir süre T. C. Devlet Bakanlığındı ve Kültür Bakanlığında geçici olarak danışmanlık görevindi bulundu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.