13. Hıdırellez ve Bahar Şenliği Gerçekleşti

    Previous Next

    13. Hıdırellez ve Bahar Şenliği Gerçekleşti

    Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Hıdırellez ve Bahar Şenlikleri’nin 13'sü,  5 Mayıs 2018 akşamı Musaköy- Komaros köyünde gerçekleşti.

    Etkinliğe; Güney meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Evros – Meriç milletvekili Dimitrios Rizos, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu İbrahim Işık, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Aşağıköy Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ferdi Bozali, İzmir eski baro başkanı ve milletvekili aday adayı Aydın Özcan’ın yanı sıra etraf köylerden soydaşlar katıldı.

    Etkinlik Berna Mustafaoğlu’nun ebru sergisinin açılışı ile başladı.

    Hıdırellez’in Altaylar’dan başlayarak gelen köklü bir Türk Geleneği olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Bekir Mustafaoğlu, “Bu tür kültürel gelenekler Türk toplumlarına hitap ettiği gibi, bölgeye göre isim değiştirerek diğer kültürlerin de içine girmiştir. Doğuya gittiğimizde bu gelenek Nevruz oluyor, batıda ise buna Kakava denmektedir. Ama neticede Hıdırellez ismini koruyor. Bazı kavimlere göre sene başı oluyor, bazılarına göre de 1 Mayıs’ı da içine alabiliyor. Netice hepsinin toplamı bahar ve tabiatın dirilişi olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak, biz de bu tür geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek için çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

    Evros milletvekili Dimitrios Rizos, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu İbrahim Işık ve Rumeli Edirne  Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Ahmet Dörtler yaptıkları konuşmalarda davet için teşekkür ettiler ve bu tür geleneklerin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladılar.

    Konuşmalardan sonra milletvekili Dimitrios Rizos ve Muavin Konsolos İbrahim Işık’a Berna Mustafaoğlu tarafından ebru tablo takdim edildi.

    Etkinliğin kültürel bölümünde Derneği etüt öğrencileri tarafından şiirler okundu ve Minikler Folklor Ekibi bir gösteri sundu. Bay ve bayanlardan oluşan Edirne Folklor Ekibi’nin gösterisinden sonra Kırcaali’den gelen Dostlar Grubu ile halk geç saatlere kadar eğlendi.

    Etkinlik 6 Mayıs günü serbest piknik ve eğlenceyle sona erecek.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.