Cebel’de 19 Mayıs etkinliğine binlerce kişi katıldı

    Previous Next

    Cebel’de 19 Mayıs etkinliğine binlerce kişi katıldı

    Bulgaristan'daki 19 Mayıs kutlamaları, ülkenin güneydoğusunda Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Cebel kentinin yerel bayramıyla aynı güne denk geldi. Eski komünist rejimin uyguladığı asimilasyon kampanyasına karşı direnişin 29. yıl dönümü dolayısıyla Cebel'de yapılan törene Yunanistan'dan Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy ve Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani katıldı.

    Belediye Başkanı Ömer, burada yaptığı konuşmada, “Bugün çifte bayram kutluyoruz. Güzel şehrimizin bayramı ve Türkiye’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bizlere çifte mutluluk veriyor.” dedi.

    Bulgaristan’da 19 Mayıs'ta Türk ve Müslümanların dinini yasaklamaya çalışan, isimlerini zorla değiştiren komünist diktatörlüğüne karşı direnişin Cebel’de 19 Mayıs 1989'da başladığını anımsatan Ömer, Berlin duvarının yıkılışı ile simgelenen, Doğu Avrupa’daki komünizme karşı direnişin Cebel’den başlamış olmasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

    Kutlamanın yapıldığı meydanda alkışlarla "Atatürk" ve Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine atfen "Birlik" sloganları ile karşılanan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy da 19 Mayıs'ın Bulgaristan ve Türkiye’nin ortak sınırının iki tarafında da kutlandığına işaret etti.

    Büyükelçi Ulusoy, "Soydaşlar, Balkan coğrafyasının tarihi mirasıdır. Bu coğrafyada her ülkenin kendi komşularında soydaşları var. Soydaşlar, vatandaşı oldukları ülkelerde birlikte yaşama kültürün en güzel nişanesidir" dedi.

    DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş sözlerine, "Rodopların diğer yakasından, Batı Trakya Türkleri ve kardeşlerinizden sizlere kucak dolusu selamlar getirdim" diyerek başladı. Başkan Ali Çavuş, "19 Mayıs Cebel'lilerin günü, direnişe karşı direnenlerin günü, hepinizin bu anlamlı günü kutluyorum. Aynı zamanda bugün anavatanımızda da ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Bütün Türk kardeşlerimizin de bu bayramını kutluyorum. Son olarak tüm İslam aleminin de Ramazan ayını kutluyorum" dedi.

    1980'li yılların gerek Batı Trakya Türkleri gerekse Bulgaristan'daki Türkler için zor yıllar olduğunu anımsatan Ali Çavuş, o yıllarda her iki tarafın bir yaşam bir mücadelesi verdiğini ve onurlu bir şekilde dik durmaya çalıştıklarını söyledi.

    "SİZLER BURADA GÜÇLÜ OLDUĞUNUZ SÜRECE, BALKANLARDAKİ TÜRK KARDEŞLERİNİZ DE DAHA RAHAT VE GÜÇLÜ OLACAKTIR"

    "Atalarımız bu topraklara hoş görüyü getirdiler. Ama bizler maalesef aynı hoşgörüyü bulamadık, Tek suçumuz Müslüman ve Türk olmaktı" diyen başkan Ali Çavuş sözlerine şöyle devam etti: "Emin Bulgaristan bir Avrupa Birliği üye ülkesi. Bundan sonra Bulgaristan Türklerini ve sizleri daha güzel günler bekliyor. Biz sizlere gıpta ile bakıyoruz. Çünkü sizler büyük bir topluluk, büyük bir nüfus oranına sahipsiniz. Sizler burada güçlü olduğunuz sürece, Balkanlardaki Türk kardeşleriniz de emin olun daha rahat ve daha güçlü olacaktır. Bu yollarda nasıl rahat olarak uzun yıllar kültürümüzle, kimliğimizle var olabiliriz, biz ancak ve ancak değerlerimize sahip çıkarak var olabiliriz."

    Bu arada Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nde de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tören düzenledi. Türk, Bulgar ve bazı yabancı öğrencileri bir araya getiren törende gençler, günün anlam ve önemine vurgu yapan şiirler okudu, marşlar ve Atatürk’ün sevdiği şarkıları söyledi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.