Dr. Sadık Ahmet ölümünün 23. yılında törenlerle anıldı

    Previous Next

    Dr. Sadık Ahmet ölümünün 23. yılında törenlerle anıldı

    Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri merhum Dr. Sadık Ahmet ölümünün 23. yıldönümünde törenlerle anıldı. Törene Gümülcine ve İskeçe’den olmak üzere binlerce soydaş katıldı.

    Sadık Ahmet Ailesi ve DEB Partisi’nin ev sahipliğinde DEB Partisi kurucusu Dr. Sadık Ahmet için Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törene,başta Sadık Ahmet Ailesi olmak üzere, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, belediye başkanları, eyalet meclis üyeleri, azınlık kurum ve kuruluş başkanlarının yanı sıra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Muavin Konsoloslar, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’den Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, BP Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ünsal Karabulut, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan, Bursa Millevekili Yüksel Özkan, MHP Tekirdağ Milletvekili Muharrem Varol, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, T.C. Ziraat Bankası Yunanistan Genel Müdürü Özcan Hasanoğlu, BTTDD’ni temsilen Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Emin Latif ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Uluslararası Sağlık ve Turizm Derneği Genel Başkanı Emre Ali Kordan, Bulgaristan’dan DOST Partisi Genel Başkanı Lütfi Mestan, Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Makedonya (FYROM) Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Makedon (FYROM) Türk Kadınlar Teşkilatı Başkanı Semiha Saraç, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Yunanistan’dan Makedon (FYROM) Azınlığı Partisi Gökkuşağı adına Yorgos Papadakis, Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elgandur, Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı Annas Thamu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Temsilcisi Alper Yavuzeser, Irak Türkmen Cehpesi Temsilcisi Hicran Kazancı, Doğu Türkistan Derneği Başkanı Seyyid Tümtürk, EFA Başkan Yardımcısı Martha Vainka, Uluslararası Köprü Derneği Başkanı ve yönetm kurulu üyelerinin yanı sıra soydaşlar katıldı.

    Törene Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “ ‘Türk’ kelimesi kullandığınız için neler çektiğinizi, Sadık Ahmet'in zamanında nelerle karşılaştığını ve sizlere 'Türk' kelimesini nasıl miras bıraktığını ve sizlerin de bu mirasa nasıl sahip çıktığınızı gururla izliyoruz. Zor görev sizler için artarak devam ediyor. Bunu sonraki nesillere aktarmak, bu fedakarlığı yapmak sizlerin görevi” sözleri katılımcılardan büyük alkış aldı.

    Sadık Ahmet için düzenlenen anma töreni din görevlisi Mehmet Hafız Hoca’nın sela okuması ve ardından din görevlisi Ahmet Arif Emin’in Kur’an- Kerim okumasıyla başladı. Daha sonra merhum Dr. Sadık Ahmet’in ruhuna Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif bir dua yaptı.  ve Ahmet Arif tarafından sala ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Duayı ise Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptı.

    MUSTAFA ALİ ÇAVUŞ

    Daha sonra protokol konuşmalarına geçilerek ilk sözü Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş aldı. Batı Trakya Türklerinin, DEB Partisi kurucusu ve ilk genel başkanı merhum Dr. Sadık Ahmet’I her geçen yıl özlemle andığını söyleyen başkan Ali Çavuş, “Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin en zor yıllarında bir vatandaş olarak bile yaşam süremediği o zor yıllarda Batı Trakya Türklerinin kurtarıcısı olmuş, cesaret vermiş ve bu Azınlığın Lozan Antlaşması’ndan doğan hakların iadesi konusunda uluslar arası kamuoyununu harekete geçirmiştir. Eğer Sadık Ahmet ve dava arkadaşları olmasaydı, belki de Batı Trakya Türkleri bu konumda olamayacaktı. Biz O’na çok şey borçluyuz. O bizlere DEB Partisi’nin mirasını ve davasını bıraktı. O’nun tek hedefi, Batı Trakya Türklerinin bu topraklarda insanca yaşam sürmesidir. O Batı Trakya Türkleri için şehit olabileceğini bile bile bu yola ve bu davaya baş koydu. Çünkü Batı Trakya Türklerine yapılan zulmü kabul edemezdi” diye konuştu.

    DEB Partisi’nin resmi olarak ilk defa bir Avrupa Parlamentosu seçimlerine katıldığını hatırlatan Ali Çavuş, bu seçimlerde de herkesin Sadık Ahmet’in bıraktığı davanın devam ettiğini, bu davaya herkesin sahip çıktığını ve Türk Azınlığın bu seçimlerden büyük bir zaferle çıktığını kaydetti.

    İLHAMİ ÖZCAN AYGÜN

    Türkiye’den CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan söz alarak, katılımcılara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını iletti. Bu günün çok özel bir gün olduğunu söyleyen Aygün, “Dr. Sadık Ahmet Batı Trakya Türk Azınlığı’nın unutulmaz lideri ve önderidir. Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmak için elinden geleni yapan Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin kahramanı olmuştur. Türklük mücadelesi için büyük bedeller ödemiştir. Bu gün Batı kamuoyu kimi etnik kimlikler için bağırırken, o dönemde Türk kimliğinin duyulması için çaba sarfeden yapılan çığlıklara nedense hep sağır kalmışlardır. Oysa Sadık Ahmet’in tek suçu, Batı Trakya Türklerinin Türk kimliğinin tanınması için büyük bir mücadele azmi göstermedisir. Sadık Ahmet bir eylem adamıydı. Türklük için mücadele eden gerçek bir kahramandı” diye konuştu.

    Son olarak Batı Trakya Türklerinin ekonomik anlamda gelişimi için kalkınma projeleri üzerine Sadık Ahmet’in fikirleri olduğunu kaydeden Aygün, ve bunun için Yunanistan tarafından geri bırakılmalarına meydan vermediğini dile getirdi.

    MUSTAFA DESTİCİ

    “BİZ MAZLUMLARIN YANINDA ZALİMLERİ KARŞISINDA OLAN MÜSLÜMAN TÜRKLERİZ”

    Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, öncelikle Yunanistan’ın Atina bölgesinde meydana gelen yangına değinerek, bu yangında hayatını kaybedenlere baş sağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunarak başladı. Destici, “Dünyanın neresinde olursa olsun kim bir afetle, bir zulümle karşı karşıya kalsın biz onun acısını diline, dinine, ırkına bakmadan hissederiz. Çünkü biz mazlumların yanında zalimlerin karşısında olan Müslüman Türkleriz” diye konuştu.

    Dr. Sadık Ahmet’in vefatının 23. Yıldönümünde burada anmak üzere bulunduğunu başta Sadık Ahmet ailesine ve Batı Trakya Türklerine taziye dileklerini ilettiğini belirten Destici, sözlerine şöyle devam etti: “Kayıp bizim kaybımız, acı bütün Türk dünyasını acısıdır. Aradan 23 yıl geçmesine rağmen halen acısını yüreğimizde hissediyoruz. Doğu Türkistan’daki İsa Yusuf Alptekin’den, Azerbaycan’daki merhum Ebulfez Elçibey’e, Muhsin Yazıcıoğlu’na ve Sadık Ahmet’e kadar bunların hepsinin davası aynı idi. Dava Türklük davası, dava Müslümanlık davası. Bütün bu zulümler, bütün bu şüpheli ölümler dava adamlarının başına geliyor. Bundan sonra da gelecek. Ama ne bu kahpe zulümler, ne bu şüpheli ölümler, bundan ne yolumuzdan ne de davamızdan döndüremeyecek. Sadık Ahmet toplumunun insanca yaşaması için mücadele yolunu seçti.”

    “NE BATI TRAKYA’DAN, NE DE BAŞKA BİR YERDEN TÜRK İSLAM MÜHRÜNÜ SÖKMEYE HİÇ KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEKTİR”

    Türkiye Cumhuriyeti devlet yetkililerine hassasiyetlerinden dolayı teşekkür eden Destici, “Ben sayın bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Ayağının tozuyla buraya geldi. Belki de ilk yurt dışı ziyaretini buraya yaptı. Bu hassasiyeti gösteren devlet adamlarımız olduğu sürece ne Batı Trakya’dan, ne de başka bir yerden Türk İslam mührünü sökmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

    Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, merhum Dr. Sadık Ahmet’in sözlerini hatırlatarak sözlerini, “Ey Batı Trakyalı’lar sizler de Türklüğünüzden ve Müslümanlığınızdan asla vazgeçmeyeceksiniz. Gün gelecek ve haklarınızı bir gün alacaksınız” diyerek tamamladı.

    MEHMET NURİ ERSOY

    Son olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy söz aldı. Bakan Mehmet Ersoy, Yunanistan'da çıkan orman yangınına da değinerek, Yunan halkına başsağlığı diledi. Türkiye'nin yardım için hazır olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, "Türk halkı olarak Yunanistan'ın bu acısını paylaştığımızı özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

    Bakan Ersoy, şunları söyledi:

    “SİZLERİN 'TÜRK' KELİMESİ KULLANDIĞINIZ İÇİN NELER ÇEKTİĞİNİZİ, 'TÜRK' KELİMESİNİ NASIL MİRAS BIRAKTIĞINI VE SİZLERİN DE BU MİRASA NASIL SAHİP ÇIKTIĞINIZI GURURLA İZLİYORUZ”

    “Dr. Sadık Ahmet'in 23. ölüm yılında birleştirici rolünü görmek bizi çok memnun ediyor. Özellikle Batı Trakya'daki soydaşlarımızın bu hassasiyetlerinin devamını ülke olarak memnuniyetle izliyoruz. Sizlerin 'Türk' kelimesi kullandığınız için neler çektiğinizi, Sadık Ahmet'in zamanında nelerle karşılaştığını ve sizlere 'Türk' kelimesini nasıl miras bıraktığını ve sizlerin de bu mirasa nasıl sahip çıktığınızı gururla izliyoruz. Zor görev sizler için artarak devam ediyor. Bunu sonraki nesillere aktarmak, bu fedakarlığı yapmak sizlerin görevi.”

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta Yunanistan'ı ziyaret ettiğinde Batı Trakya'daki Türk soydaşlarla da bir araya geldiğini hatırlatan Bakan Ersoy, “Yunan hükümeti ile yaptığımız her görüşmede Batı Trakya'daki soydaşlarımızın durumunu gündem olmasa bile gündem haline getiriyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararlara rağmen derneklerinizde 'Türk' kelimesinin kullanımına izin verilmemesi, Avrupa Komisyonunda da hala bekletici sebep biliyorsunuz. Yunan hükümetinden beklentimiz artık bu konuda ısrarcı olmaması, Avrupa ve Avrupalılığa yaraşır bir şekilde gerekli düzenlemeleri yapması. Biz devlet olarak bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Barışçıl platformlarda Yunan hükümeti ile yaptığımız her görüşmede diyalogla sizin sorunlarınızı aşmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

    IŞIK SADIK AHMET

    Son olarak Dr. Sadık Ahmet ailesi adına teşekkür konuşması yapmak üzere merhum Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet söz aldı. 23 yıl sonra bile bu kadar büyük bir coşkuyla Dr. Sadık Ahmet’i anmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade eden Sadık Ahmet, eşinin bunu hak ettiğini belirtti. Sadık Ahmet konuşmasında, Batı Trakya Türklerinin O’nun bıraktığı bu davaya sahip çıkmasaydı, belki de bu anma törenlerinin bu kadar yoğun katılımlı olamayacağını anımsattı. Son olarak Sadık Ahmet, baştaTürkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, törene katılan yetkililere ve Batı Trakya Türk halkına teşekkür etti.

    Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki törenin ardından tüm katılımcılar, Gümülcine’deki DEB Partisi Genel Merkezi’ne geçti. Burada katılımcılara akşam yemeği ikram edilerek anma töreni sona erdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.