BİNLERCE BATI TRAKYALI BURSA'DAKİ PANAYIRDA BULUŞTU

    Previous Next

    BİNLERCE BATI TRAKYALI BURSA'DAKİ PANAYIRDA BULUŞTU

    Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi'nin tarihi Kırkpınar'ın ardından düzenlediği '19. Batı Trakyalılar Panayırı ve 13. Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası, 22 Temmuz Pazar günü Gündoğdu Mesire Alanı'nda yoğun katılımla gerçekleştirildi.

    Etkinlik saat 11.00'de Panayır Ağası Ahmet Mehmet Yuvacı ve BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Ali Eminlatif ile dernek yöneticilerinin davul zurna eşliğinde ellerinde Türk bayraklarıyla alana girişi ile başladı. Daha sonra Osmangazi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu sahne aldı. Gösterinin ardından TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu etkinlik alanına giriş yaptı. Çavuşoğlu, Panayır Ağası Ahmet Mehmet Yuvacı, BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin ile BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Ali Eminlatif ve dernek yöneticileri ile birlikte er meydanını turlayarak, hemşehrilerini selamladı. Çavuşoğlu'nun protokoldeki yerini almasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı ve Halk Dansları Topluluğu sahne aldı. Daha sonra etkinliğin resmi açılışına geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Batı Trakya Türkleri'nin efsane lideri merhum Dr. Sadık Ahmet ile Batı Trakyalı 15 Temmuz Demokrasi Şehidi Mustafa Cambaz başta olmak üzere tüm şehitler için Aşr-ı Şerif okutuldu.

    Asırlardır yaşatılan gelenek...

    Batı Trakya Türkleri'nin gövde gösterisine dönüşen etkinliğin açılış konuşması için ilk olarak Panayır Ağası Ahmet Mehmet kürsüye çıktı. Mehmet, 19'uncu Batı Trakyalılar Panayırı ve 13'üncü Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası'nın hayırlı olmasını diledikten sonra, katılımcılara ve katkıda bulunanlara teşekkür etti. Güreşçilere başarılar dileyen Ahmet Mehmet, ''Asırlardır yaşatılan bu gelenek devam edecek. Şanlı bayrağımız sonsuza dek dalgalanacak. Batı Trakya'da Türk varlığı hiçbir zaman bitmeyecek'' dedi.

    Eminlatif: Büyük sürprize hazır olun...

    BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Uzm. Dr. Ali Eminlatif ise katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çok duygulandığını vurguladı. Dernek yönetimi olarak verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerini ifade eden Eminlatif, ''Bizim dönemimizde uzun süreli ikamet, 53 liraya sağlık hizmeti gibi önemli kazanımlar oldu. Derneğimiz bu süreçte bir kılavuz görevi gördü. Diğer faaliyetlerimizle de fark yarattık. Şimdi sıra sözünü verdiğimiz görkemli bir dernek binasına geldi. Uzun süredir büyük gizlilik içerisinde yürüttüğümüz projemizle yakın zamanda karşınızda olacağız. Büyük sürprizlere hazır olun'' diye konuştu.

    Hüseyin: Batı Trakya'da sabır taştı...

    BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin de, Batı Trakyalılar Panayırı ve Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası'nın Kırkpınar'ın hemen ardından yapılan güzel bir etkinlik haline geldiğini söyledi. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Hüseyin, sözü Yunanistan'da sorunlarla boğuşan Batı Trakya Türk Azınlığı'na getirdi. Türk Azınlığın sabrının taştığını vurgulayan Hüseyin, ''Biz artık Batı Trakya'da huzur içinde yaşamak istiyoruz. Derneklerimize tabelaları asmak istiyoruz. Seçilmiş müftülerimizin tanınmasını istiyoruz'' ifadelerini kullandı. Bursa Gençlik Spor İl Müdürü Süleyman Şahin ise Türk sporuna katkılarından dolayı BTTDD Bursa Şubesi'ne teşekkür etti.

    Dündar: Hemşehrilerimle gurur duyuyorum...

    Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar konuşmasında, öncelikle dernek yöneticilerini etkinlik nedeniyle kutladı. Toplumların bu geleneklerini yaşatarak ileriye daha emin bakabileceklerini anlatan Dündar, Bursa'nın bir cazibe merkezi olduğunu, Osmanlı'nın kuruluşundan bu yana Anadolu'dan, Orta Asya'dan, Balkanlardan insanların bu şehre geldiğine işaret etti. Hemşehrileri ile şehre, ülkeye katkıları nedeniyle gurur duyduğunu dile getiren Dündar, ''Burada bulunan insanlar bayrağın kıymetini, başka bayrak altında yaşamanın ne demek olduğunu bilen insanlar'' dedi.

    Çavuşoğlu: Batı Trakya bitmeyecek bir dava...

    TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Batı Trakyalılar Panayırı ve Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası'nın önemine işaret ederek, ''19 yıl süreyle aynı heyecanı, aynı toplulukları burada buluşturmak ve bu heyecanı yarına taşımak zordur. Daha önce yaptığım için biliyorum. Destek verenleri ve dernek yöneticilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum'' diye konuştu. Batı Trakyalılar için Batı Trakya'nın sadece bir coğrafi isim, haritadaki bir yer olmadığının altını çizen Çavuşoğlu şöyle devam etti: ''Batı Trakya ruhtur, gelecektir, bizim için hiç bitmeyecek bir davadır. Dolayısıyla Batı Trakya'ya bu çerçeveden bakıp gördüğümüz zaman yapmamız gerekenlerin sorumluluğu bir kat daha artıyor. Çünkü Batı Trakya için geçmişte bedel ödeyen büyüklerimiz, ağabeylerimiz var. Bu uğurda hayatını kaybedenler var. Başta Sadık Ahmet... Bu bir aşk, bu bir tutku. Batı Trakya'da doğup büyüdüyseniz bunun ne demek olduğunu gayet iyi anlarsınız.''

    Batı Trakyalı İbiş üçüncü olarak gururlandırdı...​

    Protokol konuşmalarının ardından katılımcılara geleneksel yemekler ikram edildi. Daha sonra Kırkpınar Başcazgırı 'Pele Mehmet' (Mehmet Tura) pehlivanları ermeydanına davet etti. Binlerce katılımcı güreşleri ilgiyle izlerken, arada yapılan ağalık ihalesini yeniden Ahmet Mehmet Yuvacı kazandı. Kıyasıya mücadelelerin sonunda 19. Batı Trakyalılar Panayırı ve 13. Uluslararası Balkan Yağlı Güreş Şampiyonası'nın Başpehlivanı Ali Güngör Ekin oldu. Ekrem Yavuz ikincilik madalyasını takarken, üçüncülük kürsüsünü Batı Trakya'daki Seçek ve Alantepe yağlı güreş şampiyonalarının son Başpehlivanı Niyazi İbiş ile Bursalı güreşçi Murat Aydoğdu paylaştı. Güreşçilere madalyalarını BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Ali Eminlatif, BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Geçlik Spor İl Müdürü Süleyman Şahin ve Ağa Ahmet Mehmet Yuvacı birlikte taktılar. Başaltında ise altın madalya, finalde Emin Öztürk'ü yenmeyi başaran Yalçın Öncül'ün oldu. Bu kategoride üçüncülük kürsüsüne ise Adem Ustaoğlu ile Barış Katmerlikaya çıktı. Başaltıda dereceye girenlere madalyalarını BTTDD Bursa Şubesi İkinci Başkanı Hasan Ali Çavuş ile Genel Sekreter İsmail hayat birlikte taktı.

    Kadın kollarından muhteşem lezzetler...

    Ermeydanında güreşçilerin mücadelesi ilgiyle izlenirken, BTTDD Bursa Şubesi Kadın Kolları üyeleri etkinlik alanında Batı Trakya'nın yöresel lezzetlerini katılımcıların beğenisine sundu. El emeği yiyecekler adeta kapışıldı. Etkinliğe sponsorların yanı sıra, Spor Toto, Güreş Federasyonu, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve Gürsu Belediyesi de destek sağladı. Bu arada protokolde yer alanlar arasında şu isimler de yer aldı: ''Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Ünal Aksoy, Yıldırım Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Kaşifoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, BTTDD Teşkilat Başkanı Musa Yurt, BTTDD Genel Başkan Yardımcısı, İyi Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, BTTDD Soma Şube Başkanı Mehmet Akın, BTTDD İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, BATTAM Başkanı Özkan Hüseyin, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Başkanı Ahmet Hacıosman, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, ABD Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Necati Aga, Batı Trakya Spor Kulübü Başkanı Nedim Kurtoğlu, Cihan Spor Kulübü Başkanı Ahmet İzmirli, Batı Trakya Spor Kulübü Osmangazi Şube Başkanı Özkan Altınkol, Önceki Dönem Batı Trakyalılar Panayır Ağası Mehmet Emiroğlu, Seçek Ağası Hüseyin Bekirusta, Seçek Azınlık Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Mesut Şerif, BTTDD Bursa Şubesi eski Başkanlarından Mehmet Koca, Ahmet Koç ve Şükrü Köse, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Bülent Kandemir, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Tarık Köse, Bal-Göç Genel Başkanı Veli Öztürk. Gündoğdu Muhtarı Erkan Kötökli.''

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.