MİLLETVEKİLİ İLHAN AHMET: “Paralar Yunanistan’a geliyor, hükümet sessiz kalıyor” “Siriza milletvekilleri ‘Bu kararnameyi istemiyoruz’ diyemediler”

    MİLLETVEKİLİ İLHAN AHMET: “Paralar Yunanistan’a geliyor, hükümet sessiz kalıyor” “Siriza milletvekilleri ‘Bu kararnameyi istemiyoruz’ diyemediler”

    Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Batı Trakya’da ekonomik krizle birlikte ciddi bir göç dalgasının yaşandığını belirterek, hükümetin özellikle tarım alanında bölgeye yönelik hiç çalışmada bulunmadığını, tütüne verilen teşvik primlerinin de dönüm başına olarak daha adil bir şekilde verilmesi gerektiğini söyledi.

    Son dönemde yaşanan gelişmelere ve Brüksel temaslarına ilişkin 15 Ekim Pazartesi günü Gümülcine’de bir basın toplantısı düzenleyen İlhan Ahmet, “Azınlığımız son 5 yılda ülkemizin büyük bir ekonomik krize girmesi sebebiyle ciddi bir krizin eşiğinde olduğunu belirtmek istiyorum. Bölgemiz tarım toplumu olduğu için artan vergilerle birlikte bu krizden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

    “PARALAR YUNANİSTAN’A VERİLİYOR, BÖLGEYE VERİLEN TEŞVİK PRİMLERİ KONUSUNDA MECLİS SESSİZ KALIYOR”

    Milletvekili İlhan Ahmet, bu anlamda hükümet yetkililerince bölgedeki tarım politikalarının gerekli düzenlemelere yeterli düzeyde cevap vermemesi ve bu değişiklikleri hayata geçirmemelerinden dolayı bölgeden diğer ülkelere ciddi bir göç akımının yaşandığına dikkat çekti. 1974’ten sonra en büyük göç dalgasının bu yıllarda yaşandığını vurgulayan İlhan Ahmet, tarımla ilgili olarak Avrupa’dan Yunanistan’a verilen teşvik primlerinden bahsetti. Bu konuyu yakından takip ettiklerini söyleyen İlhan Ahmet, konuyu ilk önce Yunan Meclis’inde araştırdıklarını ve meclisin bu duruma sessiz kaldıklarının altını çizdi. Daha sonra bu durumu Avrupa’ya taşıyarak, AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan’a yazılı bir soru önergesi yatırdıklarını anımsatan İlhan Ahmet, önergeye cevaben Hogan’ın teşvik primlerinin verilebileceğini, söz konusu teşvik primi paralarının Yunanistan’a verildiğini, bu konudaki takdir hakkının Yunan hükümetinde olduğunun cevabını verdiğini söyledi.

    Meclis’te bu konuyla ilgili ısrarlı çalışmalarına rağmen hükümetin sessiz kalmaya devam ettiğini kaydeden İlhan Ahmet, hükümetin bu konudaki kararını net bir şekilde ortaya koymaması neticesinde de bölgedeki göç akımını hızlandığını ifade etti.

    “TÜTÜNCÜLER KOOPERATİFİ MÜCADELEYİ YANLIŞ YAPTI”

    Bunun üzerine İlhan Ahmet, konuyu daha üst yetkililere taşımak üzere Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın Baş Sözcüsü Margaritas Schinas ile Brüksel’de bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu görüşmenin çok önemli olduğunun altını çizen İlhan Ahmet, Schinas’ın da kendisine Trakya bölgesinin önemli bir jeostratejik konuma sahip olduğunu ifade ettiğini dile getirdi. Ayrıca tütüne verilen teşvik primi konusunda Yunanistan’daki Tütüncüler Kooperatif’inin mücadeleyi yanlış yaptıklarını ve bunun çerçevesinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Schinas’ın, milletvekili İlhan Ahmet’e bu konudaki lobi çalışmalarınıza devam etmeleri yönünde tavsiyede bulunduklarını belirtti.

    Brüksel’de Tarım Politikaları Gene Müdürü ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan İlhan Ahmet, kendisinin İspanya ve İtalya’yı örnek göstererek bu bölgede yaşayan az yada daha çok fakir olan insanlara verildiğini belirtti. Oysa Yunanistan’daki durumun ise daha farklı olduğunu ve Yunanistan genelinde ekilen tütün dönümünün toplandığını ve tüm bölgelere aynı miktarın verildiğini söyledi. Genel Müdürü’n bunun adalete aykırı olduğunu ve bu dönüm başına verilen teşvik primin fakir yada daha çok fakir şeklinde bölgelere ayırarak verilmesi gerektiğini ifade etti. Avrupa’da bunun adının da ‘Ters piramit’ olarak adlandırıldığını sözlerine ekledi.

    YUNANİSTAN’A VERİLEN PARA 2.5 MİLYAR EVRO

    Yeni Tarım Politikaları kapsamında Yunanistan’da verilen paranın 2,5 milyar evro, bölgeye ayrılan miktarın da 20 milyon evro olduğunu söyleyen İlhan Ahmet, bu para verildiği zaman bölge insanının cebine gireceğini, bir nebze de olsa göç akımının yavaşlamasına neden olacağını dile getirdi.

    “HÜSEYİN ESAT’I DA BRÜKSEL’E DAVET ETTİM”

    Buna rağmen bu teşviklerin ve bu konuyla ilgili hükümet tarafından bir politika izlenmemesinin acaba burada azınlık insanına karşı bir tavır mı vardır? Sorusunu insanın aklına geldiğini hatırlatan İlhan Ahmet, yukarıda bahsedilen söz konusu sıkıntılarla mücadele için birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeleri gerektiğini, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Hüseyin Esat’ı da bir önceki görüşmelere olduğu gibi Brüksel’deki görüşmelere de davet ettiğini söyledi.

    “BU KONUDA PARTİZANLIĞA VE SİYASİ ÇIKARA YER YOKTUR. BU BİR MİLLİ KONUDUR”

    İlhan Ahmet diğer azınlık milletvekilerine çağrıda bulunarak sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda partizanlığa ve siyasi çıkara yer yoktur. Bu bir milli konudur. Bu insanlarımızın ve bölgemizin bir davasıdır. Bu konuda SİRİZA Milletvekillerini son anda dahi olsa göreve çağırıyorum. Hep birlikte ortak bir soru önergesiyle bunu mecliste gündeme getirelim.”

    Son olarak hükümetin bu konuda harekete geçmemesi ve önümüzdeki seçimlerde partinin olası koalisyonda yer alması ve kendisinin de milletvekili seçilmesi halinde bu sorunu en kısa sürede çözmeye yönelik somut adımlar atacaklarını vurgulayan İlhan Ahmet, bunun ön hazırlığını ve hali hazırdaki çalışmalarını bu yüzden yaptığını belirtti.

    Diğer yandan tüm azınlık kurum ve kuruluşlara, belediyelere çağrıda bulunan İlhan Ahmet, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi, beraber işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

    “BASININ ÖNÜNE ÇIKIP, “BİZ BU KARARNAMEYİ İSTEMİYORUZ” DİYEMEMİŞLERDİR”

    Milletvekili İlhan Ahmet sözlerini, “SİRİZA Milletvekilleri her konuda kayıtsız oldukları gibi tarım konusunda da kayıtsız kalmaya devam etmektedirler, ilgilenmiyorlar, hiçbir şekilde işbirliği yapmıyorlar. Bu konuları da tek bir defa bile olsun genel kurulda ifade etmemişlerdir. Yalnızca iki konuda konuşmuşlardır. Bunlardan bir tanesi “Nasıl olabilir; müftülükleri ilga edebiliriz, şeriatı kaldırabiliriz”. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine ilişkin ilgili bakanla görüşüleceğini söylediler, maalesef oraya dahi gidilmedi. Hatta basının önüne çıkıp, “Biz bu kararnameyi istemiyoruz” diyememişlerdir. Gerçek budur. Parmağımızın arkasına saklanacak durumda değiliz” diyerek tamamladı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.