Danışma Kurulu'ndan Duyuru

    Danışma Kurulu'ndan Duyuru

    DUYURU

    04 Kasım 2018 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu gündem maddelerini istişare amacıyla toplantı düzenlenmiştir.

     Toplantı çerçevesinde, Danışma Kurulu iki temel konu üzerinde yoğunlaşmıştır;  Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından, Genel Sekreter Kalancis’in imzasıyla yayımlanmış olan, Yunanistan’da, 1955 yılından önce mevcut olan ve Batı Trakya’da da bulunan dinimiz ibadet alanlarını da kapsayan, faaliyet izini çıkartılması ile ilgili Genelge ve Medrese-i Hayriye’de azaltılmaya çalışılan Türkçe derslerin akıbeti ele alınmıştır.

    Danışma Kurulu üyelerinin oy birliğiyle tespit edip kararlaştırdıkları şunlardır; bahse konu Bakanlık Genelgesi’yle, Batı Trakya’da 1955 yılından önce mevcut olan cami ve mescitlerimizin düzenlemeye dahil edilmesi, yersiz ve gereksizdir. Osmanlı döneminin mirası olan ibadet alanlarımızın faaliyeti için bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını, söz konusu cami ve mescitlerimizin yıllarca, Batı Trakya Türk toplumunun dini ihtiyaçlarını sorunsuz olarak karşılamıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dini özerkliğine ve özgürlüklerine yapılan her müdahale, bir asra yakın yürürlükte bulunan ve toplumuzun Yunan Devleti’yle ilişkilerini düzenleyen Lozan Antlaşmasına ve uluslar arası İnsan Hakları Hukuku’na göre sorumluluk kaynağı olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, direkt olarak aykırıdır. Bu bağlamda, yapılması istenenlerin din özgürlüğümüzün ihlali anlamına gelmektedir.  Dini özgürlüklerimizin kabul gördüğü Lozan’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde Azınlık toplumunun kendi mekânlarını ihtiyaca göre kullanma ve kendi din adamlarını seçme hakkı vardır.  Zaman içerisinde tanınmış veya kazanılmış haklarımızın, idari bir kararla, sanki yeniden tescil edilme zorunluluğu varmış gibi yansıtılmaması kabul edilemez.

    Medrese-i Hayriye için davet edilen encümenler heyeti ve Aile Birlik Derneği başkanının, toplantıda Medresede son çıkan kanunla Türkçe derslerin kesintiye uğradığını ve günden güne Medrese okulunun farklı bir statüye sokulmaya çalışıldığı anlatıldı. Bu durumda danışma kurulu üyelerinin oy birliği ile alınan kararında Medrese-i Hayriye’nin Osmanlı döneminde Lozan’dan çok daha önce kurulduğu ve buradaki Azınlığa miras bırakıldığı, dolayısı ile bu okulumuzda haklarımız çiğnenerek yapılan her değişikliğe karşı olduğumuzu ve atılacak olan her adımda encümen heyetinin yanında olduğumuz hususunda mutabık kalındı. Bakanlığa gönderilecek olan metinde Medresenin din eğitimi programına zarar verilmeden Türkçe derslerin devam etmesinin elzem olduğu da Danışma Kurulu, üyeleri tarafından kabul edildi.

    Bu bağlamda Danışma Kurulu, gerek cami ve mescitlerimiz konusunda çıkan bakanlık genelgesinde, gerekse Medrese-i Hayriye için çıkartılan yeni bakanlık kararnamesinin Azınlık haklarına karşı olduğunu ve bu gibi kararların azınlık içinde bir ikilik yaratmaktan öte geçmediğini kamuoyuna duyururuz…

    Saygılarımızla BTTADK

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.