ABTTF’den dini özgürlüğe tam saygı çağrısı…

    ABTTF’den dini özgürlüğe tam saygı çağrısı…

    Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla tanınan dini özerkliğine yönelik müdahalelerine derhal son vermeye ve dini özgürlüğüne tam saygı göstermeye çağırıyoruz”

    Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı, ülkedeki dini cemaatlerin 1955 yılından önce mevcut olan ibadet yerleri için faaliyet izni çıkartılması ile ilgili bir genelge yayımladı. Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in imzasıyla yayımlanan 19.10.2018 tarihli genelge Doğu Ortodoks Hristiyan Kilisesi haricinde ülkedeki tüm dini cemaatleri kapsıyor. Genelge ile Batı Trakya Türk toplumunun 1955 yılından önce mevcut olan cami ve mescitleri de düzenlemeye dahil edilmiş bulunuyor.

    Genelgede, 1955’ten önce de on yıllardır aralıksız faaliyet gösteren dini cemaatlere ait birçok eski ibadet yerinin kuruluş veya faaliyet iznine sahip olmadığı belirtilerek bu ibadet alanlarının kayıt altına alınması ihtiyacının hasıl olduğu ifade ediliyor. Genelge, faaliyet izni başvurusu yapartken izlenecek yolla ilgili bilgileri de içeriyor.

    Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumu olarak Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan tarihi cami ve mescitlerimizin bakanlık genelgesi kapsamına alınarak bunlar için de faaliyet izni çıkartılması şartının getirilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Söz konusu cami ve mescitlerimiz açıldıkları tarihten günümüze kesintisiz olarak hizmet vermekte, Batı Trakya Türklerinin dini ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 1923 Lozan Barış Antlaşması ile dini özerkliği tanınan Batı Trakya Türk toplumu, dini ihtiyaçları kapsamında kendi ibadet yerlerini kurma, kullanma ve yönetme hakkına sahiptir. Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğine yönelik müdahalelerine derhal son vermeye, evrensel insan haklarının ayrılmaz bir parçası olan dini özgürlüğüne tam saygı göstermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.