“Kuzey Makedonya” Meclisten Geçti

    “Kuzey Makedonya” Meclisten Geçti

    Makedonya meclisi, bugün düzenlediği 75. Oturumda 33,34,35 ve 36 numaralı anayasa değişiklik tekliflerini 81 “evet” oyuyla kabul etti. İktidarın 72 milletvekilinin yanı sıra, VMRO-DPMNE’den daha önce ayrılan 8 milletvekili ile muhalefet koalisyonunda yer alan GROM partisi milletvekilinin desteğiyle üçte ikilik çoğunluğa ulaşıldı.

    VMRO-DPMNE milletvekillerinin boykot ettiği tartışmalar ve oylamada, Türk Demokratik Partisi milletvekili Yusuf Hasani ve Türk Hareket Partisi milletvekili Enes İbrahim de “evet” oyu kullandı.

    Üç Günün Ardından Oturum Nihayet Başladı

    Çarşamba günü başlayan anayasa değişikliği oturumu, sadece Başbakan Zoran Zaev’in konuşmasıyla sona erdi. Perşembe gününe ertelenen ancak hükümetin Arnavut İttifakı ve Besa’yla anlaşamaması nedeniyle bugüne kalan oturum da gecikti.

    17.45’te başlayan oturuma 81 milletvekili katıldı.

    Anayasada Neler Değişiyor

    33 numaralı önerge: Anayasada “Makedonya Cumhuriyeti” yazılı olan maddeler “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti”, “Makedonya” yazılı maddeler ise “Kuzey Makedonya” olarak değiştirildi. Bu değişiklikler sadece anayasanın 36. maddesinde uygulanmadı.

    34 numaralı önerge: “sınırlarında içerisinde yaşayanlar” cümlesi “sınırları içinde yaşayan vatandaşlar, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşları, Makedon halkı ve Arnavut, Türk, Ulah, Sırp, Roman, Boşnak ve diğer halkların bir bölümü…” olarak değiştirildi.

    35 numaralı önerge: Anayasanın üçüncü maddesine “Cumhuriyetimiz, komşu ülkelerin egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığına saygı duyar” cümlesi eklendi.

    36 numaralı önerge: anayasaya, “Cumhuriyetimiz, Makedon halkının özellikleri, tarihi ve kültürel mirasını korur”, “Cumhuriyetimiz, yurtdışında yaşayan veya çalışan vatandaşlarının hakları ve çıkarlarını korur”, “Cumhuriyetimiz, diasporadaki Makedon halkı Makedon halkı ve Arnavut, Türk, Ulah, Sırp, Roman, Boşnak ve diğer halkların bir bölümünü korur ve anavatanla ilişkilerini geliştirir” ile “Cumhuriyetimiz, bunları yaparken diğer ülkelerin yasaları ve içişlerine karışmaz” cümleleri eklendi.

    Anayasa Değişiklikleri Yunanistan Anlaşmayı Onaylarsa Yürürlüğe Girecek

    Anayasa önergelerini yanı sıra meclis “Anayasa kanunu”nu da kabul etti. Buna göre bugün kabul edilen anayasa değişiklikleri ancak Yunanistan parlamentosunun isim anlaşmasını, ardından da Makedonya’nın NATO’ya üyeliğinin önünü açacak protokolü imzalamasının ardından yürürlüğe girecek.

    Anayasa kanununda vatandaşlık olarak “Makedon / Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşı” olarak geçmesi kararlaştırıldı.

    Makedonya’daki en son anayasa değişikliği 12 Nisan 2011’de yapıldı.

    yenibalkan.com.tr

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.