Prespes anlaşması 153 oyla Meclisten Geçti

    Prespes anlaşması 153 oyla Meclisten Geçti

    Dışişleri Bakanlığı’nın Makedonya ile olan isim anlaşmazlığı 25.01.2019 günü Yunan Meclisi’nde yapılan oylamayla  kabul edildi. Oylamada SYRIZA  milletvekillerinin yanısıra Thanasis Theoharopoulos, Spiros likoudis, Elena Kountoura, Thanasis Papahristopoulos, Yorgos Mavrotas, Spiros Danellis, Katerina Papakosta ve Stavros Theodorakis de" evet" oyu kulandılar. Stavros Psarianos ise çekimser kaldı. Oylamada 146 milletvekili "hayır" oyu kullandı.

    Yaklaşık 40 saat süren tartışmalardan sonra yapılan oylamada Azınlık milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek “evet” oyu kullanırken İlhan Ahmet “hayır” oyu kullandı.

    Yunanistan ile Makedonya arasında var olan isim anlaşmazlığı konusunda yapılan görüşmelerden sonra her iki taraf Başbakanları “Kuzey Makedonya” isminde mutabık kalmışlardı. Makedonya Meclisi de anlaşmayı kabul ettiğine göre bundan böyle ülkenin adı “Kuzey Makedonya” olarak anılmaya başlanacak. Her iki ülkenin isim sorununu çözdükten sonra Kuzey Makedonya’nın NATO ve AB gibi kuruluşlara üye olma yolu açılmış olmaktadır.

    18 Ocak’ta Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ve bakanların imzasıyla meclise gönderilen kanun tasarısı, üç maddeden oluşuyor.

    Birinci maddeyle iki ülke arasında imzalanan anlaşma tam metniyle kabul edildi.

    İkinci maddeyle Üsküp’teki İletişim Ofisinin Büyükelçilik düzeyine, Manastır’daki konsolosluk ve ekonomik ile ticari işler ofisinin Başkonsolosluk düzeyine çıkartılması öngörülüyor.

    Son maddede ise kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe gireceği yer alıyor.

    Ülke adını 5 yıl içerinde “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirecek.

    • Yunanistan meclisteki anlaşmanın oylanmasıyla ilgili FYROM ‘u bilgilendirecek.
    • İki ülke arasında arabuluculuk yapan BM bilgilendirilecek. Devamında da FYROM’un NATO’ya üyeliği meclise gelecek.
    • Bütün bunlardan sonra FYROM ikili dış ilişkilerde ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak tanınacak.
    • Ülkenin uluslararası ve iç yazışmalarında, anlaşma onay tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde adını “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirmesi gerekmektedir.
    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.