BTAYTD 38. Genel Kurulu gerçekleşti

    Previous Next

    BTAYTD 38. Genel Kurulu gerçekleşti

    Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) 38. olağan genel kurulu, 27 Ocak Pazar günü Gümülcine’de gerçekleştirildi.

    Chris & Eve otelinde yapılan kongreye çok sayıda dernek üyesi katıldı. Kongrede yönetim kuruluna Bahri Belço, Bilal Sarı Mahmut, Hüseyin Baltacı, İlhan Mehmet, Meltem Giritli, Mümin Mümin, Yüksel Esat aday olurken, denetim kuruluna da Aycan Ömer, Güngör İlyas ve Şükrü Hacı aday oldular.

    Kongrede, Divan Başkanlığına, İskeçeli avukat Ahmet Kara, sekreterlik görevine ise Seval Ali Dayı ve Büşra Yusuf getirildi.

    Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği kongresinde , Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, birer selamlama konuşması yaptı.

    “BU ANLAŞMA YUNANİSTAN’IN İKİ YÜZLÜLÜĞÜNÜ, ÇİFTE STANDARTINI ORTAYA ÇIKARMIŞTIR”

    Kongrede ilk sözü Rodop Milletvekili İlhan Ahmet aldı. Bugüne kadar BTAYTD’nin yapmış olduğu çalışmaları desteklediğini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğini söyleyen İlhan Ahmet sözlerini geçtiğimiz günlerde Meclis’te onaylan Prespes Anlaşması’ndan bahsetti. Milletvekili İlhan Ahmet şunları söyledi: “Bu anlaşma Yunanistan’ın iki yüzlülüğünü, çifte standartını ortaya çıkarmıştır. Bu hükümet, aynı hassasiyeti Batı Trakya’ya Türk Azınlığı için göstermemiştir. Bu hükümet, Gümülcine ve İskeçe Türk Birliği konularında ve bu derneğin kurulmasında zorlaştırıcı kanunu getirmediler mi? Peki burada farklı kökene saygı kendi ülkesi içinde yaşayan ulusal azınlıklara farklı uygulamanın sebebi nedir?

    Farklı dillere saygıdan söz edenler bunun propagandasını yapanlar, en son Medrese Okulu’nda din derslerinin ve Türkçe dilinin azaltılması için müdahalede bulunmuyorlar mı? Hükümetin bu konudaki hassasiyet nerede? 72 Azınlık ilkokulunun çoğu yasaya aykırı olarak kapatıldı. Burada bir çifte standart vardır ve Meclis’te bundan dolayı ‘Hayır’ oyu kullandım.”

    Son olarak Müftülük konusuna değinen İlhan Ahmet, bu konuda hazırlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamasiyle brlikte Müftülük konusunda özerkliğin tamamen ortadan kalktığının altını çizdi.

    ÇİĞDEM ASAFOĞLU

    DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, BTAYTD’nin azınlığın önemli kurumlarından biri olduğunu belirterek, seçilecek olan yeni yönetime başarı dileklerinde bulundu.

    CEMİL KABZA

    Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, kongreye katılımın azlığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, bu derneğin çatı bir kuruluş olduğunu söyledi. “BTAYTD hem partiler üstü hem dernekler üstü bir bilim kuruluşudur” diyen başkan Kabza, BTAYTD’nin Avrupa Birliği programlarında daha etkin bir şekilde yararlanması gerektiğinin altını çizdi.

    OZAN AHMETOĞLU

    “NE YAZIK Kİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NİN KARARLARINI UYGULAYACAK BİR İRADEYİ YUNANİSTAN’DA HALA GÖREMİYORUM”

    İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, BTAYTD’nin azınlığın beyin takımının olması gereken bir kuruluş olduğunu belirtti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının hala bir çözüme kavuşmadığını anımsatan Ahmetoğlu, ülkenin bir seçim dönemine girdiğini söyledi. Azınlığın müftülük ve eğitim sorununa dikkat çeken Ahmetoğlu, Azınlığın bu konudaki taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmediğini ifade etti. Son olarak İskeçe Türk Birliği ve isminde Türk kelimesi bulunan azınlık kuruluşlarıyla ilgili olarak Ahmetoğlu, 2007 yılında hükümetin getirmiş olduğu yasaya karşılık Yargıtay’da açılan dava konusundan bahsetti. Ahmetoğlu bu konuda, “Ne yazık ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını uygulayacak bir iradeyi Yunanistan’da hala göremiyorum. Batının desteklemesiyle bir Prespes Anlaşması geçmiş olabilir, ama Batı Trakya Türklerini de ilgilendiren temel konularda hala bir Prespes Anlaşması yok” görüşlerine yer verdi.

    RIDVAN AHMET

    “HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

    Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Batı Trakya’da yaşanan ekonomik krizin etkilerinden bahsetti.Başkan Ahmet, “Müftülük sorunu için veya eğitim sorunu için bölgeyi terkedenler olmadı ama ekonomik nedenlerden dolayı terk edenler oluyor. O yüzden el birliğiyle derneklerle, belediyelerle istişare ederek istihdamı arttırmaya yönelik çalışmlarda bulunmamız gerekir. Bundan sonra da seçilecek olan yeni yönetimle de her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.

    AHMET METE

    İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, eski yıllarda yapılan kongreleri anımsatarak, o yıllarda yapılan kongrelerin daha tartışmalı kongreler olduğunu belirtti. Müftü Mete, bu derneğin daha iyi bir şekilde sahiplenilmesi gerektiğini ve Azınlık davasına da aynı şekilde sahip çıkarak bu yolda yürükmek gerektiğini ve çalışmak gerektiğinin altını çizdi. Mete, “Hangi alanda ne yaprsanız yapın, Batı Trakya davasına beraber, gönül vermiş insanlar olarak bir şeyler yapmak gerekir” dedi.

    Eleştiri ve öneriler bölümünde dernek üyelerinden Önder Mümin, Hasan Ahmet, Bülent Salih, Ramadan Molla ve Yüksel Esat söz alarak görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

    Ardından BTAYTD Faaliyet Raporu dernek başkan Ercan Ahmet, Denetim Kurulu Raporu da denetim kurulu başkanı Şükrü Hacı tarafından okundu.

    Ayrıca kongrede genel kurul üyelerinin oybirliğiyle ressam Fevzi Ali, yazar Mücahit Mümin, edebiyatçı Rahmi Ali’ye Fahri Üyelik belgeleri verildi.

    Yapılan konuşmalardan sonra dernek çalışmaları oybirliğiyle aklandı.

    Kongrenin son bölümünde yönetim kurulu ve denetim kurulu adayları belirlendi. Ardından dernek üyeleri tarafından oy verme işlemine geçildi.

    Yönetim ve denetim kurullarına aday olan isimler ve aldıkları oylar şöyle:

    YÖNETİM KURULU ADAYLARI

    Hüseyin Baltacı     122

    Bahri Belço            72

    Yüksel Esat            67

    İlhan Mehmet        62

    Meltem Giritli        58

    Mümin Mümin       52

    Bilal Sarı Mahmut  48

    DENETİM KURULU ADAYLARI

    Güngör Hasan       82

    Şükrü Hacı           79

    Aycan Ömer         59

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.