Medrese’de Boykota Ara Verildi!!!

    Previous Next

    Medrese’de Boykota Ara Verildi!!!

     

    Gümülcine’de faaliyet gösteren Hayriye Medresesi’nde öğrencilerin başlattığı boykota ara verildi. Milletvekili Mustafa Mustafa yaptığı konuşmada, okul değiştirmenin “Okulu başka yere taşımak namussuzca bir karar. Olacak bir iş değil. Kötü bir taktik. Ben, bunu korsan bir eylem olarak değerlendiriyorum” Sözleri dikkat çekti. Mustafa Mustafa ayrıca Perşembe günü öğrenci ve veli temsilcilerinin Milli Eğitim Bakanı ile görüşeceklerini belirtti.

    OKULU BAŞKA YERE TAŞIMAK NAMUSSUZCA BİR KARAR

    03.02.2019 günü Hayriye Medresesi’nde boykota devam eden öğrencilere hitap yapılan konuşmalarda, “Önemli olan sizin geleceğiniz. Sizlere bu okul neler verecek bunu konuşmamız lazım.” Diyerek sözlerine başlayan milletvekili Mustafa Mustafa, diğer okullardan mezun çocuklarla aynı seviyeye gelmeleri gerektiğini, okulun çocukların önünü açması gerektiğini vurguladı ve şu görüşleri ifade etti: “Onun için gerekli değişimlerin yapılması gerekir. Biz, büyükleriniz olarak bunları beceremedik, siz eyleminizle bunu başardınız.

    Yaptığımız temaslar sonucu ana babalarınızın temsilcileri ve Encümen Heyeti ile birlikte Perşembe günü Atina’ya ineceğiz ve saat 14:00’te Milli Eğitim Bakanı Gavroglu ile bir randevumuz olacak. Orada bütün bu sorunları konuşup çözümünü talep edeceğiz. Okulu başka yere taşımak namussuzca bir karar. Olacak bir iş değil. Kötü bir taktik. Ben, bunu korsan bir eylem olarak değerlendiriyorum ki o da geri alınacaktır. Okulun Perşembe günkü sonucu alıncaya kadar tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor. Seneyi kaybetmemeniz ve mücadeleyi kaybetmemeniz gerekir. Okulumuz özellikleriyle burada çalışmaya devam etsin. Sizin eyleminiz bunu Azınlığın gündemine getirdi. Bundan sonra bu eylem konuşulacak.”

     

    DEVLET OKULUNU AÇMAKLA OPERASYON YAPILMIŞTIR

    “İki şey önemlidir. Birincisi sınıfta kalmamanızdır. İkincisi vakıf yeri olan Medrese binasını kaybetmememiz gerekir ki bizi buradan kimse çıkaramaz ve başka bir devlet okuluna götüremez.” Sözleriyle konuşmasına başlayan milletvekili İlhan Ahmet, mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini, Medresenin çağdaş hale gelmesinden ve müfredattan zaten memnun olduklarını vurduladı ve konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz, derslerimizin ve Türkçe dilinin azaltılmasından şikayetçiyiz. Burasının ihtisası dindir. Bu özelliği bozulmamalıdır.

    Veliler ve aileler karar verecek. Keşke 4 haftadan beri Bakan yatırmış olduğumuz soru önergesine cevap verseydi. Ve, Medrese’ye operasyon yapılmasaydı ki devlet okulunu açmakla operasyon yapılmıştır. Bunun örneği yoktur ve hukuka aykırıdır. Zorbalıkla bu iş buraya gelmiştir. Biz, çözüm için varız. Başarılı olmak için çözüm getirmek lazımdır. Karşı tarafa fırsat tanıyoruz. Niyetinin samimi olup olmadığını göreceğiz ve ondan sonra hareketlerimizi ayarlayacağız. Mücadelemizi devam ettireceğiz.”

    SİZ, YENİ NESİLLER OLARAK BİZİM ÖNÜMÜZE GEÇTİNİZ

    Milletvekillerine teşekkür eden Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim şerif, “Boykot olayında mecliste yapılacak olan siyasi mücadele ve hukuki mücadele vardır. Sizlerin taleplerini Meclise götüreceklerine söz verdiler. Bundan dolayı onlara teşekkür ediyorum.” Görüşlerini belirtti ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz, azınlık olarak bu işin hukuki yanında da varız. Bu olay burada bitecek değildir. Siz, burada yalnız değilsiniz. Hukuki mücadeleyi biz toplum olarak yürüteceğiz. Azınlığın arkanızda olduğunu bilmenizi isterim. Bu işin ucu ta Avrupa İnsan Haklarına kadar uzar. Önemli olan sizin yıl kaybetmemeniz. Akıllı olmak gerekiyor. Ondan da önemlisi sizlerin birlik içinde olması lazımdır. Burası 500 yıldan beri var olan bir okul.

    Size ayrıca teşekkür ediyorum. Davanıza sahip çıktınız. Siz doğru yoldasınız. Birlikten ayrılmayınız. Eğer inanıyorsak kazanacağız. Siz yeni nesiller olarak bizim önümüze geçtiniz. Sizleri bir kere daha tebrik ediyorum.”

    500 YILLIK MEDRESE BİNAMIZI DA ASLA VE ASLA KAYBETMEYECEĞİZ

    “Sizlere yakışır şekilde bu mücadele yürüttünüz. Bugün yine beraberiz. 500 yıllık bir Medrese’de bu çocuklar bu kadar ciddi bir mücadele başlattıysa bir sorun vardır demektir.” Görüşlerini ifade ederek konuşmasına başlayan Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet, Düşünmek gerektiğini ve bunları Bakanlık yetkililerine ileterek acil çözümler istediklerini belirtti ve konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizim arzumuz sene kaybetmememizdir. Tabii ki 500 yıllık Medrese binamızı da asla ve asla kaybetmeyeceğiz. Burası bir azınlık okuludur. Talepleriniz yerine getirilmeli. Anadilde ve resmi dildeki dersler eşitlenmeli ve din dersleri de imam hatip liselerinde olduğu gibi verilmelidir. Tekrar sizleri tebrik ediyorum. Onurlu bir mücadele verdiniz.”

    Çocuklara hitaben yapılan konuşmalardan sonra Kayalı Medresesi salonuna geçildi. Burada velilerle yapılan toplantıya milletvekili Mustafa Mustafa ve İlhan Ahmet, Rodop İkinci Dereceli Okullar Müdiresi Meri Kozmidou, Gümülcine S. Müftüsü ve Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif, Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet, Medrese Müdürü Üzeyir Ahmet, veli temsilcisi Selahattin Kesit, Okul Encümen Heyeti Başkanı Hasan Molla katıldılar.

    Velilere hitaben yapılan konuşmalarda özetle aşağıdaki görüşler dile getirildi:

    Medrese Müdürü Üzeyir Ahmet:

    “Sevgili veliler mücadelenin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu konuda sizlere açıklamalar yapılacaktır.”

    Milletvekili Mustafa Mustafa

    “Evlatlarımıza da söylediğim gibi, dün Encümen Heyeti ile birlikte durumu Milli Eğitim Bakanına da bildirdik. Türkiye ziyaretinin dönüşünde, Perşembe günü saat 14:00’te bizi kabul edecek.

    Bu işi belki yıllardan beri de yapmamız gerekirdi. Onun için ben öğrencilere de teşekkür ettim. Siz ana balara da teşekkür ediyorum. Bunları konuşup tartışmamız gerekiyor ki pek tartışan bir toplum da değiliz. Evlatlarımız bizi bu yola soktu. Yüzyıllardır geleneği olan bu okulu nasıl daha verimli olacağı konularında çalışıyoruz. Somut ve uzun vadeli taleplerimiz var. Milli Eğitim Bakanının kendisiyle görüşeceğiz. Bizi, bazı konularda ona buna zorlamamasını isteyeceğiz. Bu işi bilim adamları düzeyinde halletmesini isteyeceğiz. Yunanistan’da Eğitim Politikaları Enstitüsü vardır. Kitaplarla ilgili sorunu oraya götürmüş ve çözüm aramışlardı. Evlatlarımızın önünü açacak tedbirlerin alınması için politik oyunlara ve azınlık üzerinde oynananlara da alet olunmadan çözülüp evlatlarımızın bu okulu en güzel şekilde bitirmelerini sağlamamız gerekiyor. Hem istedikleri vasıflar olan dini eğitimi alarak, aynı zamanda aldıkları diplomanın işe yararlılığını sağlamamız gerekir.

    Bu açılardan biz gereken görüşmeyi yaptık. Orada neler istememiz gerektiğini ve nereye kadar gitmemiz gerektiğini analar babalar kendi aranızda konuşarak netleştirmeniz lazım. ”

    Milletvekili İlhan Ahmet:

    “Hepinizi tebrik ediyorum. İki buçuk ay mücadele verdiniz. Risk alarak endişeler duydunuz.

    İlk önce biliyorsunuz sizleri ziyaret ettim ve Meclis’e bir soru önergesi verdim. Önergede de Encümen Heyeti’nin kararını kullandım. Bu sizin taleplerinizdi. Peki bu talepler neydi? Bizim iki tane talebimiz vardı:

    • Bu okulun özelliği din eğitimi vermesidir. Kitaplarımızın ve din derslerinin azalmaması; gelecekte kitapların yalnızca Yunan dilinde eğitim vermemesi.
    • Türkçe derslerinin azaltılmaması.

    Başka bir kararınız yok. Talepleriniz çok açıktır.

    2016’da Bakan bir tamim yayınladı. Güzeldi. Biz, son alınan kararın kaldırılmasını ve bir önceki haline dönmemizi istiyoruz.

    Okulun vakıf ve azınlık okulu statüsüne bürünmesini istiyoruz.

    30 gün cevap vermediler. Bu günleri böylece kaybettik. İç tüzüğe göre kanuni yetkilerimizi kullandık. Araya Prespes anlaşması girdi.

    Sonuç olarak Meri Kozmidou tarafından hukuka aykırı ve haksız bir karar çıkarıldı. Okulumuz taşınıyor, dendi. Azınlık ve vakıf okulu bir yerden bir yere taşınamaz.

    Geçici olarak devamsızlık alacaklar. Bu sefer de bunun önüne geçmek için arkadaşlarımız geçici olarak boykota ara vermeye karar vermişler.

    Önemli olan bir ders yılını kaybetmemektedir. Mücadeleler uzun soluklu yapılmaktadır. Sizleri tebrik ediyoruz. Hep beraberiz.”

    Rodop İkinci Dereceli Okullar Müdiresi Meri Kosmidou:

    “Eğitimci olarak çocuklarımız okulda olmalıdır. Çocuk hakları da bunu söylemektedir. Velilerin çocukların eğitimi konusunda sorumlulukları vardır.

    Ben sizlere hiçbir vaatte bulunamam. Benim de üstlerim vardır ki sizler de ilk olarak Bakana yöneldiniz.

    Bana hiçbir yazı gelmedi. Bakan sizlerle görüşme kararı almış.

    Çocuklarımız okula dönmesi gerekir. Okul aynı zamanda mezun olanlara ve devam edenlere de aittir. Basın bildirisinde de belirttiğim gibi okuldan faydalanmak isteyen vatandaşlar da vardır. Okul sadece dersler değildir ve aynı zamanda başka şeylerdir de.

    Bakanlık yukarıdaki görüşleri paylaştığından okulun taşınması söz konusu olmuştur. Çocukların boykotu erteleme kararı sevindiricidir. Boykot sona erdiğine göre, ben de hemen şimdi yeni bir basın açıklaması çıkarıp derslerin yine aynı okulda yapılmasına karar vereceğim”

    Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet:

    “Mücadeleye beraber başladık. Anne babaları tebrik ediyorum. Onurlu bir mücadele yürüttük. Yanlış hesap Bağdat’tan döndü. Kararın geri çekileceği belirtildi.

    İki buçuk ayda ne oldu? Medrese’nin sorunları Meclis’te konuşuldu. Bu az bir şey değil. Bir iktidar bir de muhalefet milletvekilinin gündemini oluşturdu. Sizin dertlerinize çare olmaya çalıştılar.

    Bugün temsilcileriniz Milli Eğitim Bakanı ile görüşecekler. İşte bunları kazandınız.

    Okul bizim, çocuklar bizim. Aldıkları kararların arkasında dik duracağız ki çocuklarımız da dik durabilsinler.

    Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Müftüme teşekkür ediyorum. Encümen Heyeti Başkanı ve veli temsilcisi Selahattin Kesit’e teşekkür ediyorum. En çok ta çocuklara teşekkür ediyorum. Burası Azınlık okulu. Kültür protokolleri dersleri düzenliyor. Gereksiz yere bir kurul bilimsellikten uzak müdahale ediyor. Bunlar çok yanlış. Bu kararlar çocukların geleceğini etkilemektedir. Bu yerlerde olan insanların tarihin huzurunda da sorumlulukları vardır.”

    Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif:

    “Hepinizi tek tek tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. İki buçuk aydır boykottan bahsedildi. Üç aydan beri velilerle beraberiz. Sizi tebrik ediyorum. Büyük bir sınav verdiniz. Bu sınavı geçmek gerçekten marifet istiyordu ki siz bunu başardınız. Batı Trakya’lı olarak yıllardan beri böyle bir sınav vermedik. Medrse-i Hayriye öğrencilerin velileri olarak siz bu imtihanı verdiniz, başardınız ve tekrar tekrar tebrik ediyorum.

    Üç ay önceden bu işin içindeydik. Öğrenci ve veli temsilcileri Danışma Kurulu olarak bize geldiler. İsteklerini belirttiler. Azınlık birlik olmak istiyor, dendi. Danışma Kurulu olarak sonuna kadar arklarındayız, çok haklı talepleri var, her zaman yanınızdayız, dedik. Encümen Heyeti boykotun başlayacağını belirtti ve bize de teşekkür ettiler. Sizin adınıza onlara teşekkür ediyorum. Çok akıllı iş yaptılar ki daima ölçülü gittiler. Biz, hep dirsek temasında olduk. Sahneye çıkmadık. Ama bugün niye geldik? Devamlı takip ettiğimiz için sizinle de gurur duyduk. Siyasi ve hukuki boyutu vardı. Bakanla görüşülecek. Hukuki boyutu devam edecek. Belki AİHM’ne kadar gidecek bir olay.”

    Konuşmalardan sonra veliler kendi aralarında konuyu tartıştılar. Milletvekilleri ve İbrahim Şerif Medrese odalarını gezdiler.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.