14. Güney Meriç Hıdırellez ve Bahar Şenliği Gerçekleşti

    Previous Next

    14. Güney Meriç Hıdırellez ve Bahar Şenliği Gerçekleşti

    Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hıdırellez ve Bahar Şenliklerinin 14’sü 30 Nisan 2019 akşamı Musaköy’de gerçekleşti. Etkinlikte, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet’in, “Lütfen, lütfen, çocuklarınızı azınlık okullarına kaydettirin, çünkü gelecek azınlık okullarındadır.” Sözleri dikkat çekti.

    Etkinliğe; T.C. Gümülcine Konsolosu İbrahim Sakli, Batı Trakya Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Aydın Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet,  Selanik Akademililer Derneği Başkanı Salih Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’in yanı sıra bölge halkı katıldı.

    Etkinlik Berna Mustafaoğlu ve öğrencilerinin açtığı Ebru sergisi ile başladı.

    Konuşmalarda, Hıdırellez’in bu yıl Ramazan münasebetiyle bir hafta öne çekildiğini belirten Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, “Amacımız gençlerimize kültürümüzü aşılamak, öğretmek ve gelecek kuşaklara hazırlamaktır. ” Görüşlerine yer verdi.

    Eğitime vurgu yaparak sözlerine başlayan Selanik Akademililer Derneği Başkanı Salih Ahmet, “Bu bölgede; Sarular, Miri, Güvendik, Hasanlar, Musaköy, Gürece, Dikilitaş okulları vardı. Şimdi ne yazık ki Hasanlar, Musaköy ve Miri okulları kaldı. Sarular’da okul kapandı, tekrar açıldı ve çocuk azlığından tekrar kapandı. Musaköy okulu da kapanmıştı. Verilen mücadele sonucunda tekrar açıldı. Bölge halkını okullarına sahip çıktıkları ve de bu güzel etkinliği düzenledikleri için kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

    Hıdırellez’in Türk Dünyasında mevsimlik bayramlarımızdan biri olduğunu belirten Batı Trakya Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Aydın Ahmet, “Türk Dünyasında etkin bir şekilde kutlanan Hıdırellez çok eskiden beri kutlanmaktadır. Bahar’ın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır. Böylece bir bir bahar bayramı olan Hıdırellez evrensel bir nitelik kazanmıştır.

    AZINLIK OKULLARINA SAHİP ÇIKMAZSAK GELECEĞİMİZ KÖTÜYE GİDECEKTİR

    Kültürümüzü yaşatmak adına Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Hıdırellez Şenliği’ni geleneksel hale getirmiş ve her yıl kutlamaya gayret göstermiştir.

    Bu yöre insanını eğitime verdikleri önemden dolayı kutluyorum. 6 Mayıs’ta okullarımıza kayıtlar başlayacak.   Sadece buradaki insanlara değil, bütün Batı Trakya Türk Azınlığına sesleniyorum, Lütfen çocuklarınızı azınlık okullarına kaydettirin, çünkü gelecek azınlık okullarındadır. Azınlık okullarına sahip çıkmazsak geleceğimiz kötüye gidecektir.” Görüşlerine yer verdi.

    Dernek başkanına teşekkür ettiğini vurgulayan Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, “Bu tür etkinlikler birlik ve beraberliğimizi güçlendirmektedir.” Düşüncelerini aktardı.

    26 MAYIS GÜNÜ AP SANDIĞINDA BİRLEŞMEYİ ÜMİT EDİYORUZ

    DEB Partisi’nin AP seçimlerine katılma kararı aldığını ve herkesin desteğini beklediklerini ifade eden DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu, “Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının vakıflar, eğitim gibi sorunlarının yanında ekonomik olarak geri kalmışlık da var. Bu resmi makamlarca da doğrulanmıştır. İşte bunları biz, hem Atina’ya, hem de Avrupa’ya duyurmak istiyoruz. Bu anlamda 26 Mayıs günü AP sandığında birleşmeyi ümit ediyoruz.” Görüşlerine yer verdi.

    BİZLERİN T.C. OLARAK ARZUSU, BULUNDUĞUNUZ VE VATANDAŞI OLDUĞUNUZ YUNANİSTAN’DA; KÜLTÜREL, SİYASİ, EKONOMİK VE HER ALANDA GÖRÜNÜR OLMANIZIDIR, HAKLARINIZI SAVUNABİLİR POZİSYONDA OLMANIZDIR

    Dernek üyelerini ve yöneticilerini tebrik eden T.C. Gümülcine Konsolosu İbrahim Sakli, “Yaklaşan seçimler arifesinde siyasi arena ısınmış durumda. Bizlerin T.C. olarak arzusu, bulunduğunuz ve vatandaşı olduğunuz Yunanistan’da; kültürel, siyasi, ekonomik ve her alanda görünür olmanızıdır, haklarınızı savunabilir pozisyonda olmanızdır. Bu anlamda tüm soydaş siyasetçilerimizi destekliyoruz ve başarılı olmalarını arzuluyoruz.

    Eğitim Azınlığın kanayan yarasıdır. Diğer konuşmacıların söyledikleri gibi, Azınlık okullarına sahip çıkmanın önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.” Görüşlerini ifade etti.

    Etkinliğin kültürel kısmında ise Güney Meriç Derneği, Kozlukebir Kadınları Yardımlaşma Derneği folklor ekipleri gösteriler sundu ve çeşitli skeçler sergilendi. Gecenin sonuna doğru ise Dinkler Hanımeli Derneği Folklor Ekibi ilk defa bölgede gösteri sundu ve beğeniyle izlendi. Program Hanımeli Derneği Korosu’nun seslendirdiği türkülerle sona erdi.

    Etkinlik 1 Mayıs günü de Musaköy yakınlarındaki Palamutluk bölgesinde gün boyu piknik ve eğlenceyle sona erecek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.