Çalıklı’da Muhteşem Festival!

    Previous Next

    Çalıklı’da Muhteşem Festival!

     

    Kuzey Makedonya’nın Çalıklı köyünde 28 yıldan bu yana düzenlenen Hıdırellez ve Bahar Şenliği 4 Mayıs 2019 günü muhteşem bir açılış töreniyle başladı. Etkinliğe Yunanistan’dan Gümülcine Türk Gençler Birliği ve İskeçe Türk Birliği folklor ekiplerinin yanısıra; Bulgaristan, Romanya, Bosna Hersek gibi ülkelerden de katılımlar gerçekleşti. Festivalin en heyecan veren ekibi ise İznik Belediyesi Mehter takımı oldu.

    Etkinliğe; T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, MHP G. Başkan Yardımcısı Milletvekili Deniz Debboylu, MHP Milletvekili Saffet Sancaklı, TİKA temsilcileri, T.C. Üsküp Büyükleçisi Tülin Erkal Kara, Makedonya Devlet Bakanı, Festival Onursal Başkanı Prof. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Festival Düzenleme Derneği Başkanı Prof. Şenol Tahir, Valandova Belediye Başkanı, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin’in yanı sıra diğer davetliler katıldı.

     TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN HER ZAMAN YANINIZDA OLDUĞUNU BİLİYORUZ, BİLİYORSUNUZ

    Açılış konuşmalarında, festivalin 27 yıldan beri devam ettiğini, Kuzey Makedonya’da başka böyle bir şehrin yer almadığını ve bu bölgede bir tarih yazdıklarını belirten Prof. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, “T.C. Kültür Bakanlığı en iyi sanatçılarını göndermekte, Güreş Federasyonu’muz bölgede ikinci bir Kırkpınar olayı yaratmıştır. Bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her zaman yanınızda olduğunu biliyoruz, biliyorsunuz. 27 yıl önce doğan çocuk bugün artık delikanlılık çağındadır. Onları gördükten sonra gurur duyuyorum. Ayrıca ihmal edilmiş bölgenin de ayağa kaktığını görünce mutlu oluyorum. Başta Cumhurbaşkanımızın temsilcileri olmak üzere haziruna saygılar sunuyorum.”

    “SİZ, ÖZÜ SÖZÜ BİR OLAN TOPLUM OLARAK BU BÖLGEDE YAŞADINIZ.”

    Burada yaşan insanların farklı medeniyetleri buluşturduklarını, köprü olduklarını belirten TİKA Doğu Avrupa ve Balkanlar Başkanı Dr. Mahmut Çelik, “Sizler 200 yıldır bu coğrafyada Türk tarihinin ritüellerin sahip çıktınız. Sizler, dilimizi, dinimizi bu coğrafyada Türkçe ile buluşturdunuz. Sizler farklı medeniyetleri buluşturdunuz. Rumeli havzasını barış ve esenlik adası haline getirdiniz. Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi, “Siz, özü sözü bir olan toplum olarak bu bölgede yaşadınız.” Sizler, Jupa’lı Hafız Ahmet’in torunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Milli benliğini kaybeden toplumlar, başka toplumların, milletlerin hegemonyası altına girer” düşüncesinden hareketle biz, milli benliğimize sahip çıktık. Rumeli coğrafyasında tarihimize sahip çıkarak, bugün Hıdırellez Şenliklerine sahip çıkarak gerçekleştirdiniz. ” Görüşlerini ifade etti.

    Fatih’in torunları, kıymetli kardeşlerim, diyerek sözlerine başlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İhsan Şener, "T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sizlere hasret dolu selamlarını iletiyorum. Burada 28 yıldır bu şenliği düzenleme enerjisini kendisinde bulunan tertip komitesini tebrik ediyorum.   İnsanların kendilerini daha rahat anlatabildikleri ve kültürlerini yaşatabildikleri bir döneme giriyoruz. Bizler, hep yanınızda olduk ve olmaya devam edeceğiz.” Görüşlerine yer verdi.

    TERÖR ÖRGÜTLERİNİ ARAZMIZDAN AYIKLIYALIM.

     Bölgedeki folklor ekiplerinin yeni kıyafetlere ihtiyaçları olduğunu ve önümüzdeki yıl çocukları yeni kıyafetlerle görmek istediklerini ve bu adetlerin devam etmesi gerektiğini söyleyen T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, “Geçmişte atalarımız buraya çok soylu insanları yerleştirmiştir. O soylu insanlardan da çok değerli insanlar yetişmiş. Ben sizlere gerçekten de teşekkür ediyorum. Gittiğimiz köylerdeki insanlarımızın Anavatan’ımız için yanıp tutuştuklarını tespit ettim. Diyorlar ki: “Türkiye orada öksürse, biz, burada zatürre oluyoruz. ”

    Birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Bizler, dünya coğrafyasında kalabalık ve güçlü bir topluluğuz. Dünyada her şeyi başarabilecek güçteyiz. O yüzden bir olalım, birlikte hareket edelim ve hiç kimseyi düşman olarak görmeyelim. Bu konuda sizlerden bir ricam var. Lütfen terör örgütlerini arazmızdan ayıklıyalım. O bölücü örgütleri elimizin tersiyle itelim. Bunların içinde; FETÖ, PKK, DEAŞ var. Bizler onlara karşı kapılarımızı kapatalım ve savaşalım. Bizim topluluklarımızın bu tür girişimleri bertaraf etmek zorundadır. O yüzden hep birlikte mücadeleyi vermeniz gerekiyor.” Düşüncelerini aktardı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.