GTGB Aşure etkinliği düzenledi

    Previous Next

    GTGB Aşure etkinliği düzenledi

    Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin organizatörlüğünde 27 Eylül Cuma günü Aşure etkinliği düzenledi.

    Gümülcine’deki GTGB bahçesinde düzenlenen Aşure etkinliğine GTGB Başkanı Sedat Hasan, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve eşi Aslı Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’i temsilen eşi Belgin Hakkı ve soydaşlar katıldı. Ayrıca etkinliğe katılanlar arasında Bursa’dan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Ali Emin Latif ve Türkiye’nin emekli büyükelçilerinden Hakan Okçal yer aldı.

    Etkinlikte ilk sözü GTGB Başkanı Sedat Hasan alarak, GTGB olarak düzenlemiş oldukları bu etkinliğin artık geleneksel hale geldiğini hatırlattı.

    Başkan Hasan sözlerine şöyle devam etti: “Aşure Muharrem Ayı’nın onunda yıllardır İslam coğrafyasında kutlanan önemli bir geleneğimizdirç Neden kutladığına dair bir çok söylem ve rivayet bulunur. Aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayında gerçekleştiğine inanılan olaylara ilişkin bir çok rivayet vardır. Bunlardan en yaygın olarak bilinenler Nuh’un gemisinin karaya oturması Hazreti Âdem’in tövbesinın bugün de kabul edilmesi Hazreti İbrahim’in ateşten kurtulmasıdır: Muharrem ayının onuncu gününde aşure yaygın olarak Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için de yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Nuh Aleyhisselam’ın gemisinden karaya çıktığı günü geride kalan çeşitli tahılları bir araya getirip de pişirdiği şükür tatlısının hatırlanması manasında yapılan aşureler, herhalde gönüllerde bir canlanma, çoraklaşan maddi hayatımızda bir tebessüme imkan vermektedi. Kendi gibi manası da tatlıdır.”

    Son olarak GTGB Başkanı Sedat Hasan, bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    Ardından Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif söz aldı. Öncelikle GTGB yeni yönetiminin bu etkinliği çok güzel bir şekilde organize ettiklerini belirterek yeni yönetime teşekkür etti. Aşurenin, insanlık tarihinde ve islam tarihinde bir çok olayların gerçekleştiği tarih olarak bilindiğini kaydeden müftü Şerif, “Aşurenin bizim kültürümüzde Nuh aleyhisselamın gemisini karaya oturduğu veya oturacağı gün. Burada gemide var olan bütün erzağı bir araya getirip bir yemek yapmaları ki, bunun adı da Aşuredir. Bu da bizim kültürümüzde yer almaktadır. Bunun dışında Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmiş olmasıdır. Aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayında bu tür etkinlikler yapılmaktadır” diye konuştu.

    Son olarak Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu söz alarak konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başladı. Ayrıca etkinliğe katılan emekli büyükelçi Hakan Okçal’ı da selamlayan Başkonsolos Ömeroğlu, GTGB’nin yeni yönetiminin ilk etkinliğini düzenlediğini ve ilklerin her zaman zor olduğunu kaydetti. GTGB’nin düzenlemiş olduğu bu güzel etkinlikte diğer soydaşlarla birlikte burada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Ömreoğlu, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    Daha sonra Şapçı Azınlık ve Kültür Derneği’nden  çocuklar günün anlam ve önemine uygun olarak tiyatro gösterisi sundular.

    Etkinlik sonunda tüm katılımcılara Aşure ikram edildi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.