Azınlık Milletvekilleri azınlık mensubu şehit askerler için anıt mezar talep ettiler!

    Azınlık Milletvekilleri azınlık mensubu şehit askerler için anıt mezar talep ettiler!

    Azınlık Millekvekilleri Burhan Baran, Hüseyin Zeybek ve İlhan Ahmet “II. Dünya Savaşı’nda şeh it düşen Azınlık mensubu askerlerimizin aziz hatıralarına sahip çıkılması gerektiğini Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias ve Milli Savunma Bakanı Nikolaos Panayotopulos’a gönderdikleri Mektup'ta talep ettiler.

    Milletvekililleri içinde bulunduğumuz 2020 yılında Trakya’nın kurtuluşunun 100. yılı vesilesiyle tertiplenecek etkinlikler kapsamında, II. Dünya Savaşı’nda işgal kuvvetlerine karşı ülkeleri Yunanistan tarafından verilen özgürlük mücadelesine katılan ve hatta bu safta canlarını feda eden Azınlık mensuplarının da hatırlanmasını istediler.

    Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias ve Milli Savunma Bakanı Nikolaos Panayotopulos’a bir mektup gönderen üç Azınlık Milletvekili II. Dünya Savaşı’nda Arnavutluk cephesinde hayatını kaybeden Yunan askerlerinin onurlandırılması için Yunanistan ile Arnavutluk arasında 2009 yılında imzalanan ikili anlaşmaya atıf yaparak, söz konusu cephede Yunanistan adına vatan savunmasında şahadete kavuşan Azınlık mensubu askerlerin aziz hatıralarına hürmeten gereğinin yapılması çağrısında bulundular.

    Azınlık Milletvekilleri 1940-1941 yıllarında Arnavutluk’taki harekâtlarda hayatlarını kaybeden Yunan Askerlerinin Aranması, Mezarlarının Açılması, Kimliklerinin Tespiti ve Yeniden Definleri hakkında imzalanan ve 22 Ocak 2018 tarihinde uygulanmaya başlanan adı geçen anlaşma uyarınca 193 askerin defin işleminin, 19 Kasım 2019 tarihinde Arnavutluk’taki Klisura Askeri Mezarlığı’nda düzenlenen dini ve askeri törenle gerçekleştirildiğini kaydettiler. Diğer yandan, 1940-1941 yıllarında söz konusu cephede Yunanistan ile İtalya arasındaki çatışmalarda Batı Trakya’nın Meriç, İskeçe ve Rodop illerinden çok sayıda Azınlık mensubunun da yer aldığını hatırlatan Vekiller, “Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın arşiv belgelerinde, vatan savunması esnasında savaş alanında hayatını kaybeden Batı Trakyalı Azınlık mensubu askerlerin varlığı kaydedilmiş olup, buna göre çoğunun Arnavutluk cephesinde şahadete yürüdüğü tespit edildiğini belirttiler.

    Milletvekilleri, yukarıda adı geçen ve Yunan askerleri için tahsis edilen alanda, vatanları Yunanistan’ın savunulması uğruna verilen mücadeleye sağladıkları katkı ve yaptıkları fedakârlıklar unutulmayarak, cephede hayatlarını kaybeden Azınlık mensubu askerleri de onurlandırmak adına bir anıt yapılması, onlara karşı en azından bir vefa borcumuzdur” diye belirttiler.

    Milletvekilleri Burhan Baran, Hüseyin Zeybek ve İlhan Ahmet mektup'da, “Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hayatlarını kaybetmelerinin üzerinden geçen 80 yıldan sonra Yunan askerlerinin ruhlarının huzura erişmesi bakımından yapılan bu sembolik girişimden duyulan memnuniyet dile getirilerek, böylesi hassas ve insani konuda sergiledikleri işbirliği sebebiyle Arnavutluk makamlarına teşekkür edilmiştir. İlaveten, Yunanistan ve Arnavutluk arasındaki bu ikili anlaşmaya sadık kalınması ve bölgedeki saha çalışmasının süratle sona erdirilmesine verilen önemi vurguladılar. Öte yandan 2018 yılında, Arnavutluk’ta dönemin hükümeti tarafından Permedi yakınlarındaki Klisura Askeri Mezarlığı’nın genişletilmesi için dört dönüm arazi tahsis edilmesi kararlaştırılmış olduğunu ve bu imkânlar dâhilinde inancımız odur ki, Azınlık mensubu askerler anısına da benzer bir anıt yapılması, bu meyanda atılacak son derece olumlu bir adım olacağını belirttiler.

    Ayrıca Mektupta söz konusu anıtın açılış töreninin, gelenek ve göreneklerimizin gözetilmesi yanında İslam dininin kaidelerine uygun bir şekilde tertiplenmesi de ihmal edilmemesi gereken bir husus olduğu ” ifadelerine yer verildi. İskeçe Milletvekilleri Burhan Baran, Hüseyin Zeybek ve Gümülcine Milletvekili İlhan Ahmet mektuptaki söz konusu talebe, muhataplarca olumlu değerlendirilerek müspet cevap verileceğine inançlarının tam olduğunu vurguladılar.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.