Tarihçi Harun Halil: “Tarihin mürekkep rengi kırmızıdır, çünkü tarih kanla yazılmıştır”

    Previous Next

    Tarihçi Harun Halil: “Tarihin mürekkep rengi kırmızıdır, çünkü tarih kanla yazılmıştır”

    Konuşmacı olarak Tarihçi Harun Halil’in katıldığı, “Batı Trakya’nın Tarihi ve Geçmişi” konulu konferans, 27.01.2020 tarihinde, Rodop iline bağlı  Kozlukebir Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Etkinliğe Harun Halil’in “Tarihin mürekkep rengi kırmızıdır, çünkü tarih kanla yazılmıştır. Galip olanlar, her zaman tarihi istedikleri gibi yazmışlardır.” Sözleri damgasını vurdu.

    Etkinliğe; Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti Meclisi üyesi Cihan İmamoğlu, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, meclis üyelerinin yanı sıra bölge halkı katıldı.

    Tarihin öneminden bahsederek konuşmasına başlayan Tarihçi Harun Halil, tarihin babasının Heredot olduğunu, gördüklerini kaleme aldığını ve Thukidides döneminde bilimsel olarak çalışmalar başlatıldığını belirtti.

    Konuşmasına tarihçilerin söyledikleriyle devam eden Halil, “Doğu ve Batı felsefelerinde bir tarih ayırımı vardır. Doğuya göre tarihin %80’ni yorum, %20’si bilgidir. Batı felsefesine göre ise tam tersidir; %80’ni bilgi ve %20’si yorumdur.

    Tarihin mürekkep rengi kırmızıdır, çünkü tarih kanla yazılmıştır. Galip olanlar, her zaman tarihi istedikleri gibi yazmışlardır.” İfadelerine yer verdi.

    Frigyalıların, Etrüsklerin, İskit Türklerinin, Perslerin, Atinalıların, Makedonların, Keltlerin, Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizan İmparatorları), Hunların, Avarların, Peçeneklerin, Kumanların ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bölgede hakimiyet kurduklarını, bazı grupların ise hakimiyette başarılı olmadıklarını ve bölgenin son olarak 1920 yılında Yunanistan’ın egemenliği altına girdiğini belirten Harun Halil, “1360 yılında Gümülcine ve İskeçe bölgeleri Evrenos Bey tarafından fethedilmiştir. 1400-1800 arasında boşluk var. Fazla bilgi yok. Evliya Çelebi’nin hatıratları vardır.

    1. 19.Yüzyılda Batı Trakya’da İskeçe iktisadi olarak gelişiyor. 1877 yılında Dedeağaç’ın kaderi değişiyor. Ve demiryolu ile liman yapılıyor. İstanbul’un ihtiyacı olan Keten İskeçe’den, buğday Gümülcine’den, karpuz ve kavun Sofulu’dan karşılamıştır.” Görüşlerine yer veren Harun Halil konuşmasının sonlarına doğru da Batı Trakya’da Cumhuriyet kurulduğunu, ancak bunun daha sonra yine Osmanlı tarafından dağıtıldığını belirtti.

    Etkinliğin slayt bölümünde ise Gümülcine, İskeçe, Dedeağaç, Ferecik, Sofulu ve Dimetoka’daki Osmanlı eserleri anlatıldı.

    Etkinliğin sonunda, soru – cevap kısmından sonra Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet Harun Halil’e plaket takdim edildi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.