Yarın okullar ve dükkanlar açılıyor: Bizi bekleyen değişiklikler neler?

    Yarın okullar ve dükkanlar açılıyor: Bizi bekleyen değişiklikler neler?

    Koronavirüs (Kovid – 19) salgını nedeniyle kapanan okullar nedeniyle yarın 11 Mayıs Pazartesi günü itibariyle sınıflara ilk dönenler lise son sınıf öğrencileri olacak.

    Lise 3. Sınıflar için açılacak okullarla birlikte yavaş yavaş bazı dükkanların da açılması bekleniyor. Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı ve Hava Kuvvetleri Komutan Dimitris Hacigeorgiou, çocukların ve ebeveynlerin akılda tutmaları gereken korunma talimatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzman, şimdiye kadar tek gerçek olan şeyin, koronavirüsün örneğin bağırdığımızda, konuştuğumuzda veya öksürdüğümüzde bir süre etrafımızda dolaşan öksürük ve hapşırma damlacıkları yoluyla bulaştığının altını çizdi.

    Ayrıca Hacigeorgiou, “Etrafımızdaki tüm cansız nesnelerin yüzeylerinin, üzerlerine çeşitli nedenlerden dolayı damlacıklar olduğunda, bir süre için bu virüs bulaşıcı hale gelebilir. Dolayısıyla birisi gözlerine, ağzına veya yüzüne dokunur ve dokunursa enfekte olabilir” diye konuştu. Hacigeorgiou, çalışmalara göre, çocukların bu kritik zamanda kendilerini korumayı öğrenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, çocukların 60’lı yaşlarındakilere orana çok daha düşük risk altında olduklarını belirtti.

    Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Hacigeorgiou, hangi durumlarda ebeveynlerin neler yapması gerektiğini şöyle sıraladı:

    -Virüs hakkındaki tüm gerçekleri biliyorsunuz ve internette dolaşan bilgilere inanmayın

    -Hastalığın ana semptomlarını tanıyın (öksürük, ateş, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, kas ağrısı, koku ve tat kaybı)

    -Çocuğun şüpheli semptomlar göstermesi ve evde kalması durumunda doktora danışırlar.

    -Çocuk veya evdeki bir kişi yüksek riskli bir gruba aitse, çocuğun ev derslerine katılması için sorumlu bir beyanda bulunma hakları vardır.

    -Çocuklarını hijyen kuralları hakkında eğitin - Mesafeleri korumak - Sık el yıkama - Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirseğin içiyle örtün.

    -Kullanılmış dokular için işe yaramaz bir sepet kullanın.

    -El yıkama, doğru teknikle ve yemekten önce, öksürme veya hapşırma veya tuvalete gittiğinizde veya elleriniz görünür şekilde kirlendiğinde burnunuzu temizledikten sonra yapılmalıdır.

    -Su ve sabun olmadığında dezenfektan jel kullanabilir.

    Son olarak Hacigeorgiou, çocuklara ve gençlere şu mesajı gönderdi: “Endişeli, üzgün, şaşkın, korkmuş, hatta kızgın hissetmek normaldir. Nasıl yalnız olmadığınızı bilin. Ebeveynleriniz, öğretmeniniz veya öğretmeniniz gibi güvendiğiniz biriyle konuşmaya çalışın. Güvenilir kaynaklardan bilgi isteyin, eğitin ve bilgi alın. Kendinizi ve başkalarını koruyun. Sınavlara girmeyi bekleyen çocuklara iyi şanslar dilerim.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.