ABTTF COVID-19 ve Azınlıklar temalı seminer serisine katıldı

    Previous Next

    ABTTF COVID-19 ve Azınlıklar temalı seminer serisine katıldı

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), merkezi Bolzano, İtalya’da bulunan EURAC Araştırma Merkezi Azınlık Hakları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Azınlıklar ve COVID-19” temalı online seminer serisine iştirak etti.

    İlki 13 Mayıs’ta olmak üzere haftada bir kez toplam beş seminerin gerçekleştirildiği seriyi ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık takip etti. COVID-19’un azınlıklara etkisi AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Lamberto Zannier, BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes ile BM İnsan Haklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ilze Brands-Kehri gibi uluslararası düzeyde önemli isimlerin katılımlarıyla tartışıldı. İnsan ve azınlık hakları alanında çalışan uzmanlar, akademisyenler ve uluslararası örgüt temsilcilerinin katıldığı seminerlerde tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde ulusal azınlıklar dahil tüm kırılgan gruplar ve azınlıkların süreçten nasıl etkilendikleri ve bu süreçte alınan olağanüstü önlemlerin azınlıkların haklarına olan etkileri değerlendirildi.

    Son olarak 10 Haziran 2020’de gerçekleştirilen beşinci seminerde pandemi dönemlerinde yerli halklar konusu tartışıldı. EURAC Azınlık Hakları Enstitüsü’nden Sergiu Constantin moderatörlüğünde, Ekvador Pontificia Universidad Católica’dan Daqui Lema, Belfast Queen’s University’den Claire Wright ve EURAC Araştırma Merkezi Azınlık Hakları Enstitüsü’nden Alexandra Tomaselli’nin konuşmacı olarak yer aldığı seminerde yerli halkların pandemi sürecinde yaşadıkları zorluklar ele alındı.

    Seminer serisinde ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun Rodop ilinde çoğunluğu oluşturması ve İskeçe’de nüfusun yarısına yakınını oluşturmasına rağmen etnik Türk kimliğinin tanınmaması nedeniyle pandemi sürecinde hükümet makamları tarafından Türkçe dilinde bilgilendirme yapılmadığını ifade ederek bu nedenle pandemi ile mücadelede eksik kalındığını belirtti. Ayrıca pandemi sürecinde Batı Trakya Türk toplumuna karşı medyada ayrıştırıcı bir dil kullanıldığını belirten ABTTF, Şahin köyünün karantinaya alınması sonrasında sağcı Yunan Çözümü Partisi Başkanı Kiriakos Velopulos’un ırkçı sözleri ile nefreti körüklediğini dile getirdi.

    Dini liderlerin azınlık toplumlarını bilgilendirmede önemli bir role sahip olduğu belirtilen seminerlerde ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun seçtiği müftülerin devlet tarafından tanınmaması nedeniyle devletin seçilmiş müftüler ile işbirliği ve diyalog kurmadığını belirterek seçilmiş müftülerin ve Türk sivil toplum kuruluşlarının toplumu kendi özel çabalarıyla bilgilendirdiklerini aktardı. İlaveten ABTTF, pandemi sürecinin fırsat bilinerek Ramazan ayında Batı Trakya Türk toplumunun sahip olduğu dini hakların kısıtlanmaya çalışıldığını örnekleriyle aktardı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.