Hüseyin Zeybek domuzların verdiği zararı Meclis gündemine taşıdı

    Hüseyin Zeybek domuzların verdiği zararı Meclis gündemine taşıdı

    İskeçe SİRİZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek Tarım Bakanlığına hitaben, Topiros-İlhanlı Belediyesi çevresinde yaban domuzları tarafından tarım ürünlerine verilen zararlarla ilişkin bir soru önergesi sundu.

    Konuyla ilgili olarak milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklama şöyle:

    "Son dönemlerde, Topiros-İlhanlı Belediyesi çevresinde yaban domuzu sürüleri tarafından tarım mahsüllerinde ciddi hasarlar meydana gelmiş ve ciddi ürün kayıpları yaşanmıştır.

    Nestos-Karasu nehri çevresindeki yaban domuzu popülasyonundaki artış, tarım üreticileri için felaket olmuştur. Sürüler Nestos-Karasu nehrinin ormanlık alanlarında yaşayıp Topiros-İlhanlı Belediyesi çevresi özellikle de Kurt Hasanlı, Kırköy, Gencerli, Göynüklü, Taraşmanlı ve Kocaorman bölgelerindeki yerleşim alanlarına saldırdıkları gözlemlenmiştir.

    En büyük hasar mısır, buğday ve biber ürünlerinde olup özellikle mahsullerin ekim aşamasından başlayarak ürünlerin toplama aşamasına kadar etkilenip hasar gördüğü gözlemlenmiştir.

    ELGA tarafından verilen tazminatın, ürün değerinin sadece %20'sini karşılayıp gerçek değerinin çok altında olmasından dolayı bölgedeki çiftçiler mahsüllerini koruyabilmek için kendi imkanlarına dayanarak mümkün olduğunca bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmışlardır. 

    • Nestos-Karasu çevresinde domuz sürülerindeki popülasyonun büyük olması
    • Yaban domuzu sürülerinin Topiros-İlhanlı Belediyesi çevresinde mahsüllere verdiği zararın ürün kayıplarına neden olması
    • ELGA tarafından verilen tazminat miktarının yetersizliği nedeniyle,

    Sayın bakana yöneltmek istediğimiz sorular şunlardır?

    1. Yaban hayvan sürülerinin neden olduğu zararlar neticesinde meydana gelen ürün kayıplarını gerçek anlamda karşılamak için ELGA tarafından verilen tazminat oranlarını yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

    2. Çiftçileri ve mahsülleri bu tür zararlardan korumak için ne yapmayı düşünüyorsunuz? İlgili bakanlık, çiftçileri bilgilendirmek ve sorunu çözmek için ne gibi katkıda bulunabilir?

    3. Nestos-Karasu nehri bölgesinde üretimin devamını sağlamak  ürünleri koruyabilmek adına uzun vadeli ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?"

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.