"Azınlık Okulları Encümen Heyetinin fikri olmadan kapatılamaz"

    "Azınlık Okulları Encümen Heyetinin fikri olmadan kapatılamaz"

    İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, azınlık okulları encümen heyetlerinin yetkilerinin alınmasıyla ilgili olarak meclise soru sundu.

    Zeybek İçişleri ve Eğitim bakanlıklarına yönelik sorusunda şu ifadelere yer verdi:

    Konu: Azınlık Okullarının Encümen Heyetlerinin Yetkilerinin Kaldırılması.

    Maliye ve İçişleri Bakanlıklarının 51938/2020 sayılı Ortak Bakanlık Kararı ile değiştirilen 50175/2020 sayılı karar sonucunda, azınlık okullarında temizlik personeli alımı yetkisi Belediyelerin sorumluluğuna geçmiştir.

    Azınlık Okullarının özel ve özerk yapıları olduğundan, Encümen Heyetleri tarafından yönetildiklerinden temizlik personeli alım yetkisi onlara ait olup sorunsuz bir şekilde temizlikçi alımı gerçekleşen bir prosedür idi. Yukarıda belirtilen bakanlık kararı ile, daha önceden encümen heyeti bilgilendirilmeden bu yetki ellerinden alınmıştır.

    Elbette bu, Yeni Demokrasi hükümeti'nin genel olarak azınlık eğitimini zayıflatmak amacıyla Azınlık Okullarına yönelik uyguladığı bir stratejidir. Encümen heyetlerini Okul Kurullarına danışılmadan sekiz azınlık okul biriminin faaliyetini durdurma kararıyla doğrudan kanıtlanmıştır. Sözkonusu okullar, Evros-Meriç ilinde iki Azınlık İlköğretim Okulu (Babalar ve Taşağıl  Azınlık İlkokulları), Rodop ilinde dört Azınlık İlkokulu (Bekirköy, Uysallı, Kozlardere, Menetler Azınlık İlkokulları) ve İskeçe'deki iki Azınlık İlkokuludur. (Höyükköy ve İnhanlı Azınlık İlkokulları).

    Encümen Heyetlerinin sorumluluklarının Hükümet tarafından kaldırılmasına yönelik tüm girişimlerin herhangi bir diyaloğa dayalı gerçekleştirilmediğini, bu durumun Azınlık Okullarının işleyişinde ciddi sorunlara yol açtığı gibi, genel olarak azınlık eğitimine de darbe vurduğuna dikkat çekiyoruz.

    • Azınlık Okullarına temizlik personeli alımı encümen heyeti yetkisinde olduğundan hızlı bir şekilde gerçekleşip okul ihtiyaçları karşılanırdı.
    • Azınlık Okullarının kapatılması kararları, Encümen Heyetinin fikri olmadan kapatılamaz.
    • Azınlık Okullarının faaliyetlerinin durdurulması, aniden okul ortamı değiştirmek zorunda kalan ve farklı okullara ulaşımları zorlaşacak öğrencilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkilenecektir.
    • Encümen Heyetlerinin yetki ve sorumluluklarının kaldırılması Azınlık Okullarının statüsünün değiştirilmesi encümen heyetlerine danışıldıktan sonra yapılmalıdır.
    • Hükümetin tüm bu girişimleri, azınlık eğitiminin seviyesini düşürmeye yönelik girişimler olduğunu göstermektedir.

    Sayın bakanlara sorulur;

    1.Encümen Heyetlerinin yetkilerini ellerinden almama adına ne gibi girişimlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?

    2.Belediyeler yerine Azınlık Okullarının temizlik personeli alım yetkisinin Encümen Heyeti sorumluluğu altında kalması için ne tür yasal girişimlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?

    3.Encümen heyetlerine danışılmadan ve  bilgisi olmadan 8  Azınlık İlkokulunun faaliyetlerinin durdurulmasını hangi gerekçelere dayandırıyorsunuz?

    4.Azınlık Eğitimini destekleme ve geliştirme adına hükümetinizin herhangi bir planı var mıdır, varsa ne tür adımlar atmayı düşünüyorsunuz?

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.