Öğretmen Naim Kâzım'ı kaybettik

    Öğretmen Naim Kâzım'ı kaybettik

    Öğretmen Naim Kâzım (Kadir) bugün (13.12.2020) akşam saatlerinde vefat etti.

    Batı Trakya Türkleri bir değerini daha yitirdi. Öğretmen Naim Kâzım bugün  Dedeağaç’ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

    Naim Kâzım, Mustafa Kemal Atatürk’ün ideallerinde yürüyen bir insandı. İnatçı ve ne pahasına olursa olsun düşüncelerinden taviz vermeyen bir yapıya  sahipti. Gerekli ortamlarda görüşlerini  açık ve korkmadan ifade eden idealist bir insandı.

    Naim Kâzım

    1945 yılında  Rodop ilinin Büyük Müsellim köyünde doğdu. İlkokulu aynı köyde tamamladı. 1960 yılında Antalya Aksu Öğretmen Okulunda  öğrenim gördükten sonra  İstanbul Ortaköy Öğretmen Okuluna nakledildi. 1966 yılında buradan mezun oldu. 27 ay boyunca Yunan Ordusunda askerlik yaptı. 1969 yılında  Hacıköy’e öğretmenlik için başvurdu. Encümen heyeti kabul etmesine rağmen  dönemin Kozlukebir belediye başkanı onay vermedi. Encümenler Müfettiş  Minaidis’e gittiklerinde ise, “Utanmadan huzuruma bu zındıkla mı geldiniz.” Demiş, o da tayini onaylamamıştır. Böylece bütün bunlardan sonra Naim Kâzım, sadece üç gün öğretmenlik yapabilmiştir.

    Naim Kâzım, devamında da Atina’da çalışmaya gitti. Fabrika’da onun ne kadar idealist olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Fabrika sahibi işçilerin çocuklarına eğitim ver dediğinde o, “Ben Türk çocuklarına  eğitim vermek için okudum” deyip teklifi reddetmiştir.

    Aynı zamanda şair de olan Naim Kâzım, Büyük Müsellimköy Kültür ve Folklor Derneğinin kurucuları arasında yer almış, başkanlığını yapmış bir kişiydi.  

    Naim Kâzım’ın cenazesi yarın  Büyük Müsellim köyünde toprağa verilecek. Ölüm sebebi koronavirüs olmadığından cenazeye en çok  dokuz kişi katılabilecek.

    Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine de sabırlar diliyoruz.

    Not: Naim Kâzım’la 2008 yılında yaptığımız bir röportajı Rodop Rüzgarı dergisinin Ocak sayısında okuyabilirsiniz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.