Çanakkale şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz

    Çanakkale şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz

     

    Bugün 18 Mart 2021. Bundan tam 106 yıl önce, 1915 yılının 18 Mart günü Türk Milleti emperyalist ve işgalci devletlere karşı büyük bir zafer kazanarak bağımsızlığını perçinledi. Osmanlı’nın ve Türk Milleti’nin geleceği için yapılan savunmada binlerce genç hayatını kaybetti ve şehit mertebesine ulaştı.

    Osmanlı’nın kurtuluşu için bir çok yerden gençler cepheye koştu. Anadolu’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan v.d. yerlerden binlerce insan geride en çok sevdiklerini vatanları uğruna feda ettiler. Birçokları şehit oldu. Bir kısmı ise gazi olarak evlerine döndüler. O yıllarda Osmanlı toprağı olan bugünkü Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinden de yaklaşık olarak 8.500 genç bu çağrıya uydu ve vatan savunmasına katıldı.

    Ne yazık ki bizler onları tam 91 yıl sonra 18 Mart 2006 günü hatırlayabildik. Onlardan ne kadar özür dilesek azdır. Geç de olsa Gümülcine’de düzenlenen anma töreninde onları anabildik ve elimizde olan şehitler listesini insanlarımıza gösterebildik. Umarız ki bundan sonraki yıllarda da bu anma törenlerine devam ederiz.

    Onlar Türklerin geleceği için Anadolu’nun kapısı olan İstanbul’a düşmanları sokmadılar. Büyük kahramanlık ve fedakarlıklar gösterdiler. Mustafa Kemal Atatürk gibi bir asker bu savaşlar neticesinde ortaya çıktı. Tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.

    Bulgaristan Türklerinden avukat-yazar rahmetli Mustafa Bayramali Gümülcine’de katıldığı bir anma töreninde ne güzel söylemişti:

    “Şimdi Çanakkale toprağının üstü cennet altı mezar ve mezarlarda 250 bin şehidimiz yatıyor. Bundan 93 yıl önce savaş bitti, şehitler kaldı, gaziler döndü yurduna yuvasına; güzelim çiçekler geldi askerlerin yerine, toprağın savaş yaralarını örttüler. O cehennem savaş yeri Çanakkale, Gelibolu bahçe bahçe, ülke ülke mezar dolu. İlgilizi, İskoçyalısı, Fransızı, Senegallisi, Hintlisi, Nepallisi, şehit mehmetçiklerle huzur içinde yatıyorlar vurştukları toprakta; kavgadan, kinden uzakta, Çanakkale şehitiliğinde gereken yerini alarak.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.