Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani oldu

    Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani oldu

    Gümülcine 05.04.2021

    Vetevendosje’nin adayı Milletvekili Vjosa Osmani Kosova Meclisinde yapılan oylamanın üçüncü turunda, oy çokluğuyla ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

    Vjosa Osmani’nin cumhurbaşkanı adaylığına tepki gösteren PDK, AAK ve Sırp Listesi milletvekillerinin katılmadığı oylamanın üçüncü turunda 82 milletvekili oy kullandı. Cumhurbaşkanı adaylarından Vjosa Osmani 71 oy alırken, aynı partiden formalite gereği aday gösterilen Nasuf Bejta ise hiç oy alamadı. Üçüncü turda 11 oy geçersiz sayıldı.

    Cumhurbaşkanı seçiminin ilk iki turunda ise gerekli üçte ikilik çoğunluk sağlanamadı. Osmani ilk turda 69, ikinci turda ise 67 oy aldı.

    Cumhurbaşkanı seçilmesi için yeterli çoğunluğun sağlanması adına eski partisi Kosova Demokratik Birliği (LDK) Osmani’ye destek oldu.

    Vjosa Osmani Kosova’nın ikinci kadın Cumhurbaşkanı oldu.

    Vjosa Osmani kimdir ?

    Vjosa Osmani-Sadriu 1982 yılında Kosova’nın Mitroviça kentinde doğdu. İlkokulu ve liseyi Mitroviça’da bitirdi. Temel çalışmalarını Priştine Üniversitesi hukuk fakültesinde, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Pittsburgh Üniversitesi’nde tamamladı. Priştine Üniversitesi, Kosova Rochester Teknoloji Enstitüsü ve Pittsburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders vermektedir. Üniversite profesörü olarak Kosova’da Uluslararası Hukuk alanında dersler verirken Amerika’da “Devlet İnşası ve Hukuk: Kosova Deneyimi” konusunu öğretti.

    Daha önce Avrupa Entegrasyonu Komitesi Başkanlığı ve Kosova’da Anayasa Reformları Komitesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.  Gençlik yıllarında LDK’ye katılan Osmani, bu partiden birkaç dönem milletvekilliği de yaptı.Kosova Meclis Başkanı olarak görev yapan Osmani, eski cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin istifa etmesinin ardından cumhurbaşkanlığı görevini de vekaleten yürüttü. Kosova’da 14 Şubat 2021’de yapılan genel seçim öncesi LDK’den ayrılan Osmani, seçime VV safında katıldı.

    Kariyerin yanı sıra Osmani, Prindon Sadriu ile evli ve ikiz kız annesidir. Anadili olan Arnavutça yanı sıra İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Sırpça da konuşabilmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.