Genç çiftçilerin 6.1 programına dahil edilmesini meclis gündemine taşıdı

    Genç çiftçilerin 6.1 programına dahil edilmesini meclis gündemine taşıdı

    Gümülcine - 16.04.2021

    İskeçe KİNAL Milletvekili Burhan Baran, Doğu Makedonya ve Trakya eyaletindeki genç çiftçilere destek programına dahil edilmeleriyle ilgili olarak, Tarım ve Gıda Bakanı Spilios Livanos’a hitaben bir soru önergesi sundu.

    Soru önergesinden milletvekili Baran, " Doğu Makedonya ve Trakya'daki büyük baş hayvan(sığır) besicileri önemli bir sorunla karşı karşıyadırlar. Genç çiftçilere destek programının 6.1'nolu paragrafına göre programa katılmak isteyen çiftçilere hak görülen ek puanlama kontejanına kendileri dahil edilmediklerinden ve bu nedenle bu programa katılma şanslarının azalmakta olduğu için şikayette bulunmaktadırlar" ifadelerine yer verdi.

    Önergeyle ilgili olarak milletvekili Burhan Baran tarafından yapılan açıklama şöyle:

    Konu: Doğu Makedonya ve Trakya eyaletindeki genç çiftçilere destek programına dahil olmak isteyen büyük baş hayvan(sığır) besicileri ek puanlama kontejanından yararlanamadıklarını bildirmektedirler.

    Doğu Makedonya ve Trakya'daki büyük baş hayvan(sığır) besicileri önemli bir sorunla karşı karşıyadırlar. Genç çiftçilere destek programının 6.1'nolu paragrafına göre programa katılmak isteyen çiftçilere hak görülen ek puanlama kontejanına kendileri dahil edilmediklerinden ve bu nedenle bu programa katılma şanslarının azalmakta olduğu için şikayette bulunmaktadırlar.

    Özellikle büyük baş hayvan (sığır) besicileri, 2015 yılında meydana çıkan  nodüler deri hastalığından dolayı ciddi derecede hayvan kayıplarına uğramıştırlar. Bu nedenle büyük baş hayvan(sığır) besicileri kendilerini toparlamaya ve önceki yılların gelir seviyesine ulaşmaya çalışmaktadırlar. Aynı zamanda, Yunanistan'ın sığır eti ve süt ithalatında  yerli üretime nazaran  negatif  orantıda bulunduğundan  dolayı,ve  bu üretimin en büyük kısmının Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde gerçekleşmekte olduğundan,  gelecekte sığır yetiştiren ve yetiştirmek isteyen genç çiftçilerimizde büyük derecede tatminsizlik ve umutsuzluk ortamı yaratmıştır. Yaşam biçimi bu olmasına rağmen yine de aileleriyle birlikte sürekli  hayvan çiftliklerinin yakınında yaşamaya zorlayan  bir mesleği devam etmek veya başlamak  için gerekli mali teşvike sahip olmadıklarından dolayı,gençlerimiz göç etmek zorunda kalıyor ve böylelikle bölgedeki nüfus giderek azalıyor. Yetkili bakan bilmelidir ki, hayvancılık kavramının hayvansal üretimin tüm kategorilerini ,büyük baş hayvan(sığır), koyun ve keçi besiciliğini kapsamaktadır.Böylelikle gereken finansal  yardımı alabilmelileri için  büyük baş hayvan (sığır) besicileri de genç çiftçilere destek  programındaki ek puanlama kontejanından yararlanabilmelidirler .

    Yukarıda bahsı geçenlere dayanarak yetkili bakana soruyorum:

    Hayvan besicilerinin daha fazla zarar görmemesi için Genç Çiftçiler kanununun 6.1'nolu paragrafına göre kararlanan  puanlama kriterlerine büyük baş hayvan (sığır) yetiştiricilerini de dahil etmeyi düşünüyor musunuz?

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.