Dendias’ın açıklamaları üzerine…

    Dendias’ın açıklamaları üzerine…

     

    Geçtiğimiz günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyaretine İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’la görüşerek başlayan Dendias, daha sonra Ankara’ya geçti. Ankara’da başta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

    Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmeler sonrası her iki ülke Dışişleri bakanları, ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundular. Bu ana kadar her şey normal görünüyordu. Ancak ne yazık ki Dendias’ın talihsiz açıklamaları, bir çok kesimin de ifade ettiği gibi adeta ‘Bir çuval inciri berbat etti’ derecesindeydi. Oysa diğer taraftan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, özellikle Türkiye-Yunanistan arasında diyalog kanallarının tekrar canlandırılmasını çok olumlu bulduklarının altını çizmiş, söz konusu ziyaretin anlamının büyük olduğunu ifade etmişti. Peki Dendias, hangi ruh hali içinde olup bu açıklamaları yapma ihtiyacı duymuştu? Bence bu davranışı sergileyen Dendias’ın açıklamalarının cevabı bu soruda gizli diye düşünüyorum. Öncelikle bana göre Dendias’ın, bu açıklamalarını büyük bir talihsizlik olarak yorumluyorum. Devamında şunları da söylemek istiyorum: Türkiye ile Yunanistan arasındaki güç dengelerine baktığımızda, bunun yanında demokratik devlet olma anlayışı içinde her iki ülke siyasetine baktığımızda ciddi farkların olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Örneğin bir tarafta kişilerin kimliklerini tayin etmeyen, her türlü etnik gruplara ve azınlıklara saygı gösteren bir Türkiye var. Diğer tarafta ise kişilerin kimliğini tayin eden, seçilmiş kişileri tanımayan, isminde ‘Türk’ kelimesi yer almasından dolayı kurum ve kuruluşları bile tanıyamayan bir zihniyette olan ülkemiz Yunanistan var.

    Türkiye ile Yunanistan ilişkileri açısından bakıldığında, Dendias’ın bu açıklamalarının bir diğer anlamı Yunanistan dış politikasının bir çıkmaz içinde olduğu ve bu çıkmazın verdiği sonuçlar şeklinde yorumlanabilir. Bu noktada Dendias’ın açıklamaları sırasında bizleri de yakından ilgilendiren bir bölümden bahsetmek istiyorum; Dendias, Lozan Antlaşması’nın hala yürürlükte olduğunu ve bu anlaşmanın azınlığı Müslüman olarak nitelendirdiğini ifade etti. Bana göre aslında Dendias burada, Türk kamuoyu önünde, sadece Lozan’a sığınarak ve Azınlığın kendisini ‘Türk’ olarak ifade etmesini görmezden gelmiş, ‘Türk’ kelimesini kendi iç tüzüklerinde bile kabul etmediklerini veya edemediklerini itiraf etmiştir.

    Yazımın başında da ifade ettiğim üzere Dendias bu açıklamalarıyla, ‘Bir çuval inciri berbat’ edercesine kendi Yunan kamuoyu önünde özellikle milliyetçi kesimin de ‘Gaz’ını almayı başarmış, ancak her iki ülke ilişkilerinin iyileşmesine zemin hazırlayacak bu görüşmelerin iyi sonlanmasını başaramamıştır.

    Son söze gelince, Yunanistan demokrasi ve Azınlık hakları konusunda bir kez daha sınıfta kalmış, bunu da kendi siyasetçileri Türk ve Yunan kamuoyu önünde açıkça itiraf etmişlerdir. Yunanistan ve Türkiye ilişkilerinin daha iyiye gitmesi dileğiyle hoşçakalın…

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.