Gıda ürünlerine “Nutri-score” işareti geliyor!

    Gıda ürünlerine “Nutri-score” işareti geliyor!

     

    Gümülcine, 27.04.2021.

    AB gıda ürünlerine “Nutri-score” adı altında yeni bir işaret koyma mecburiyeti getirmeye hazırlanıyor.

    Yeni düzenlemeye göre gıda ürünlerinin ön ambalajında besin değerlerini gösteren ve koyu yeşilden kırmızıya uzanan beş renk ve A-E arasında harfler koyulacak. Uygulamanın 2022’nin son üç ayında başlaması beklenmektedir.

    Uygulamada besinlerin; kalori, doymuş yağ, şeker, yenilebilir lifler, protein ve tuz oranları dikkate alınmaktadır.  Besinler koyu yeşil ve  kırmızı renkleri arasında derecelendirilmektedir:

    • Koyu yeşil –A: Çok iyi besin.
    • Kırmızı - E: ise Çok kötü besin.

    Benzer bir yöntem Fransa’da başlatılmış ve halen uygulanmaktadır. Belçika, Birleşik Krallık, İsviçre, Almanya ve Hollanda’da ise tercihli olarak uygulanmaktadır.

    2022’de geçilecek uygulamaya Yunanistan, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Macaristan, Romanya ve Çekya itiraz etmektedir. Yunanistan’ın tezi ise uygulamadan geleneksel işaret almış ürünler ile tek bileşenli (Zeytinyağı ve bal v.b.) ürünlerin muaf tutulması yönünde. Yine Yunanistan uygulamada renk  mecburiyet olmaması taraftarı. Tüketicinin kırmızı rengi görmesi durumunda gıdanın hemen kötü algılanacağı ve peşin hüküm verileceğinden endişe edilmektedir.

    Öte yandan Avrupa’daki bir çok tüketim örgütü obezitenin önüne geçilebilmesi amacıyla uygulamaya destek vermektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.