Doç. Dr. Nilüfer Erdem’in KARAMANLILAR kitabı çıktı

    Doç. Dr. Nilüfer Erdem’in KARAMANLILAR kitabı çıktı

     

    Gümülcine, 30.04.2021.

    Aslen Gümülcine doğumlu olan İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nilüfer Erdem’in "Sorularla KARAMANLILAR Anadolulu Ortodoks Türkler" adlı kitabı çıktı.

    Kitap soru cevap şeklinde hazırlanmış ve yaklaşık olarak 205 soruya cevap verilmiştir.

    Karamanlıların tanımlanmaları, kökenleri, basın organları, din ile hayata bakışları, okulları, kültürel öğeleri, Karamanlıca eserlerin hangi tarihlerde yazıldıkları, mübadele kararları, Yunanistan’da hangi bölgelere yerleştirildikleri v.b. gibi sorulara yanıt aranmaktadır.

    Yazar  kitabın arka kapağında  şu görüşlere yer vermektedir:

    "Sorularla Karamanlılar, yüz yıl öncesine kadar Orta Anadolu'da  yaşamış Türk dilli Ortodoks Hıristiyanlar olan Karamanlıları topluma daha iyi anlatmak isteğinden doğmuş bir kitaptır. Daha önce Karamanlılarla ilgili kaleme alınmış çalışmalar olmakla birlikte Sorularla Karamanlılar’ın bunlardan farkı, sorularımıza bizzat onların üretmiş oldukları Karamanlıca, yani Yunan harfleriyle Türkçe eserlerde yanıtlar aranmış olmasıdır. Böylece dupduru Türkçeleriyle karşımıza çıkan pek çok Karamanlıca eser gözden geçirilmiş, Karamanlılarla ilgili sorduğumuz sorulara, onların kökenlerinden başlayarak dinleri, gelenekleri, eğitimleri, cemaatlerinin karakteri, basın yayın hayatları gibi pek çok alanı kapsayacak cevaplar bu eserlerden çıkarılmıştır. Bu çerçevede Millî Mücadele döneminde hangi gelişmelerden etkilendikleri, Türk Ortodoks Patrikhanesinin kuruluş süreci ve mübadeleden nasıl etkilendikleri de ele alınmıştır. Kitabımızın sadece dillerini değil, geleneklerini de mübadele ile gönderildikleri Yunanistan'da uzun süre yaşatan ve hâlen yaşatmaya çalışan Karamanlıların, Anadolulu Ortodoks Türklerin anlaşılmasına katkıda bulunacağını ümit ediyoruz."

    Ötüken Yayınları arasından çıkan kitabın ISBN numarasıysa şöyle: 978-6254080937.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.