Kıran, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’ni ziyaret etti

    Previous Next

    Kıran, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’ni ziyaret etti

    Gümülcine – 06.05.2021

    Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Batı Trakya ziyaretinin İskeçe bölümünde, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’ni ziyaret etti.

    İlk olarak konuk bakan Kıran, İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali ve bazı öğretmenler tarafından okulun giriş kapısında karşılandı.

    Daha sonra okulda incelemelerde bulunan Kıran, Encümen heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali okulun sorunlarını aktardı. Öncelikle Ali, okulun eğitim kadrosu hakkında bilgiler verdi. Ali, Okulda 29 Türk ve 25 Yunanlı öğretmenin yanı sıra Türkiye’den de bir kontenjan öğretmenin görev yaptığını, bu sayının arttırılması halinde kendilerini memnun edeceğini söyledi. Öğrencilerinin bir çoğunun balkan kolu köylerinden olduğunu, 50 yıldan beri burada hizmet verdiğini ve her yıl okulun ihtiyaçları olduğunu kaydeden Ali, bunun sebebinin ise okulda artan öğrenci sayısı olduğunu belirtti.

    Zaman içerisinde okulun her köşesinin sınıfa dönüştürüldüğünü dile getiren Ali, gelinen noktada itibariyle okulda sabah ve öğlen olmak üzere ikili eğitime geçildiğini ifade etti. 2016 yılında dönemin Başbakanı Aleksis Çipras buraya geldiğinde ikili eğitimin çözümü noktasından kendilerine söz verdiğini kaydeden Ali, sorunun kısmen çözüldüğünü belirtti. 2018 yılında okulun statüsünde bir gecede değişiklik olduğunu da anımsatan Ali, “Okullarımız diğer okullar gibi encümen heyetleri tarafından yönetilmesine karar verildi. Bizler de arkadaşlarımızla beraber seçimlere girdik. İki yıldan beri encümen heyetinde görev yapıyoruz. Aynı zamanda okulumuzda Beden Eğitimi öğretmenliği görevi yapıyorum. Biz okulumuza ne kadar başvurusu olursa hepsini alıyoruz. Gelinen noktada artık burada sınıf yapacak yerimiz yok” diye konuştu.

    Okulun bina sorunu hakkında bakan Kıran’a kapsamlı bilgi veren en Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali, Encümen Heyeti seçimlerinin devamlı ertelendiğini, bir an önce seçimlerin yapılmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Okuldaki bina sorununa dikkat çeken Ali, Türkiye ve Yunanistan’ın katkılarıyla her iki ülkenin okuldaki bina sorununu ele almalarını istediklerini ve böylece buradaki halkın bu çileden kurtulmalarını arzuladıklarının ifade etti.

    “AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ BİR ÜLKEDE BU KADAR SORUNLA KARŞILAŞAN SOYDAŞLARIMIZIN HİÇBİR İZAHI OLMAYAN BİR DURUM”

    Daha sonra Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran söz alarak şunları aktardı:

    “İki gündür çok yoğun Selanik ve Batı Trakya ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bu ziyaretimizin her anında soydaşlarımızın morallerinin yüksek olduğunu görmek, bizlere ayrı bir güç verdi. Elbette sorunlarımız var, bu sorunları çözmek için çok güçlü bir çabamız var. Hem sizlerin buradaki çabaları hem de anavatan bizlerin sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki çabaları bu sorunlar çözülünceye kadar devam edecek. Bu sorunların başında eğitim geliyor. Eğitim konusu temel insan haklarından biri olan özellikle Avrupa Birliği üyesi bir ülkede bu kadar sorunla karşılaşan soydaşlarımızın hiçbir izahı olmayan bir durum. Bunun artık sistematik bir hal aldığının da farkındayız. Doğrudan veya dolaylı olarak pek çok sorunun soydaş kardeşlerimizin karşısına çıkarıldığını görüyoruz. Bunun farkındayız. Farkında olmamız önemli ama bu farkındalıkla birlikte çözüm yollarını da birlikte geliştirmemiz gerekir.

    “BİZLER ANAVATAN OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

    Bugün hem Batı Trakya ziyareti, hem de özellikle bu okulu ziyareti ve sorunları yerinde görmek istedim. Yaşanan bu sorunları yerinde görünce yüreğimiz burkuldu. Evlatlarımızın bu koşullarda eğitim görmesi, asla kabul edilemez. Anavatan olarak biz bunu kabul etmeyeceğiz. Bunun çözüm yolu konusunda Yunan makamları nezdinde de takipçisi olacağız. Bizler anavatan olarak üzerimize düşeni yapacağız. Ama sizler de burada gösterdiğiniz fedakarlıkları birlik ve beraberliğinizle taçlandırarak, Yunan makamlarını özellikle hukuk temelinde aşındırmanız, bu meselelerin takibini yapmanız çok önemlidir. En önemlisi de bu birlik ve beraberliği Yunan makamlarının fark etmesi, görmesi ve hissetmesidir. İnşallah çocuklarımızı daha modern, insan onuruna yakışır koşullarda eğitim almaları için bu mücadeleyi birlikte vereceğiz. Bunu da başaracağız. Bu asla sürdürülebilir bir durum değildir. Bu soruların neden karşımıza çıkarıldığını iyi biliyoruz, farkındayız. Sizler de bunun farkındasınız, ama bizler şunu memnuniyetle gördük ki, her geçen okulumuza ilgi artıyor. Bu ilginin daha da artması için gayretlerimizi hep birlikte sürdürelim.

    “ENCÜMEN HEYETİ SEÇİMLERİNİN SEKİZ KEZ ERTELENMESİ HİÇBİR ŞEYLE İZAH EDİLEMEZ”

    Biz Yunan makamlarıyla ikili ilişkilerimizi temel gündem maddeleri olarak bu konuları ele alıyoruz. En son Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın Ankara ziyaretinde de hem sayın bakanımızla saatler süren görüşmelerinde hem sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde Dendias’la da en güncel gelişme buydu. Eğitim meseleleri somut maddeler halinde hem sayın bakanımız tarafından hem sayın Cumhurbaşkanımız tarafından iletilmiştir. Azınlık okul sayısı 230’dan, 115’lere düşmesi, öğretmen sayısı ve Türkiye’den gönderilen öğretmen sayısının her geçen gün daha da minimize edilmesi asla kabul edilemez. Encümen heyeti seçimlerinin sekiz kez ertelenmesi hiçbir şeyle izah edilemez. Ümit ediyoruz ki; 18 Mayıs tarihinde bu seçimler gerçekleştirilir. Böylece encümen heyeti de bu sorunları çözme noktasında daha istikrarlı bir çaba sürdürür. Bunun takipçisi olacağız. Ve gerek Türkiye’den gönderilen öğretmen sayısının yükseltilmesi, gerekse burada azınlık ailelerimizin çocuklarını güvenle emanet edebileceği azınlık okullarının sayısının artması bizim en önemli önceliğimiz ve olmazsa olmazımızdır. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti olarak her geçen gün daha güçlü bir ülkeye dönüşmemiz, elbette Yunan makamlarının direncini kırma noktasında güzel gelişmelere vesile olacaktır. Bizler hem ikili düzeyde, hem çok taraflı platformlarda Yunanistan’ hem AİHM kararlarını uygulaması hem de sahip olduğumuz ikili anlaşmaları uygulaması konusunda baskılarımızı devam ettireceğiz.

    “BİZLER BU HAKLARIN TESLİM EDİLEBİLMESİ İÇİN MÜCADELEMİZE SİZLER ADINA DEVAM EDECEĞİZ”

    Burada sizlere sayın bakanımız ve sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını iletiyorum. Sizlerin buradaki samimiyeti ve dava aşkı anavatanda bizlere ayrı bir güç veriyor. Yunanistan’ın çağa yakışmayan yaklaşımları sürdürülebilir ve kabul edilebilir değildir. Bizler bu hakların teslim edilebilmesi için mücadelemize sizler adına devam edeceğiz. Sizler de buradaki kenetlenmenizle ve dayanışmanızla haklarınızı teslim alacaksınız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu vesileyle hüsnü kabulünüz ve midafirperverliğiniz için çok çok teşekkür ediyorum. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.