Kıran, Bayezit - Çelebi Sultan Mehmed Camiini ziyaret etti

    Previous Next

    Kıran, Bayezit - Çelebi Sultan Mehmed Camiini ziyaret etti

    Gümülcine – 06.05.2021

    Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Batı Trakya ziyaretinin son bölümünde 6 Mayıs Perşembe günü Dimetoka’daki Bayezit- Çelebi Sultan Mehmed Camiini ziyaret etti.

    Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ı, Atina’dan Dimetoka’ya gelen Yunanistan Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Georgios Didaskalu karşıladı. Didaskalu, Bakan Yardımcısı Kıran’a, yangından uzun bir süre sonra camide yeniden başlayan restorasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi.

    Bakan Yardımcısı Kıran da Dimetoka’daki Beyazıt Camii’nin Balkanlar’daki en büyük camilerinden biri olduğunu ve bu vesileyle tarihi bir kültür mirası olarak kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti.

    “TARİHİ ESERLERİN RESTORE EDİLMESİNİ, İHYA EDİLMESİNİ ÖNEMSİYORUZ”

    Kıran sözlerine şöyle devam etti:

    “Bizim tarihimizin nadide bir eseri, bu hale gelmesi tabii içimizi bozdu, çok üzüldük. Dolayısıyla bir an evvel bu eserimizin ihya edilmesi ve yeniden ayağa kaldırılması çok önemli. Bu konuda hızlı hareket edilmesini bekliyoruz. Restorasyon projeleri tabii ki üzerinde titizlikle durulması gereken projelerdir, özellikle aslına uygun yeniden restore edilmesi çok önemli. Biz de Yunanistan tarafından aynı saygıyı ve sorumluluğun gösterileceğine inanıyoruz. Bizim bu konuda ciddi bir tecrübemiz var Türkiye olarak. Bu tecrübeyi de gerek duyulduğu takdirde buraya aktarmaya hazırız.

    Ben de dünden beri Selanik başta olmak üzere Osmanlı’dan kalan birçok eseri ziyaret ettim. Bunlar tabii ki Türkiye ile Yunanistan arasında ortak eserler, bir kısmını metruk halde olduğunu görünce açıkçası çok üzüldüm.

    “RESTORASYON ÇALIŞMALARI ÇOK UZUN SÜRÜYOR”

    Biz Türkiye’de birçok kiliseyi, farklı inanç gruplarına ait eseri ihya ettik, ayağa kaldırdık. Eserler bizim hiç şüphesiz iki ülke arasındaki ortak kazanımlar, bu kazanımlara birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Biz bu eserlerin restore edilmesini, ihya edilmesini önemsiyoruz. Bir an evel ihya edilir ayağa kaldırılırsa bu eserler, tabii ki restorasyon sürelerinin uzun sürdüğüne dair birtakım gözlemlerim oldu. Bu uzun restorasyon süreleri maalesef restorasyonların tamamlanamayacağına dair özellikle soydaş toplum nezdinde bir inanca vesile olmuş. Bu kadar uzun sürmesi restorasyonların tabii imkanlar dahilinde olabilir ama biz bu restorasyonların tamamlanabileceğine inanıyoruz. Bu çabaları hızla tamamlamak çok daha önemli. Bir an önce bu eserlerin ayağa kaldırılması, ihya edilmesi bizim için büyük önem taşıyor.”

    Bakan Yardımcısı Kıran, Dimetoka Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Macır ile de kısa bir görüşme fırsatı buldu.

    Son olarak Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Dimetoka ziyaretin ardından İpsala sınır kapısı üzerinden Türkiye’ye döndü.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.