Belediye ve bölge başkanları %43+1 ile seçilebilecek!

    Belediye ve bölge başkanları %43+1 ile seçilebilecek!

     

    Gümülcine, 18.05.2021.

    Yunanistan’da yerel yönetim seçimleriyle ilgili yasa tasarısı Salı günü meclise sunuldu. Tasarıya göre nisbi temsil sistemi kaldırılmaktadır.

    Tasarıya göre en çok oyu alan listenin meclis çoğunluğunu nasıl sağlayacağı, belediye başkanlarının, meclis üyelerinin ve de bölge başkanlarıyla meclis üyelerinin nasıl seçilecekleri düzenlenmektedir.

    Düzenlemeye göre bir listenin çoğunluğu sağlayabilmesi için geçerli oyların %43+1 gibi bir kısmını alması gerekmektedir. Bu durum geçen dönemde %50+1 idi.

    Tasarıda dikkat çeken bir diğer nokta da bölge başkanı ile belediye başkanlarının ilk haftada seçiliyor olmaları ki bu durumda seçilme rakamı da %43 olarak belirlenmektedir.

    Seçimi kazanan liste eğer oylarının %60’nı almışsa, belediye veya bölge meclisindeki üye sayısının 3/5 gibi bir kısmını da seçmektedir.

    Yine tasarıdaki başka bir değişiklik de belediye ve bölge meclislerinin görev süreleri 4 yıldan 5 yıla yükseltilmektedir.

    Seçimlerin ilk turu, beşinci yılındaki ekim ayının ikinci pazarında yapılacak. İkinci tur ise ertesi pazar gününe alınmaktadır.

    Seçilenlerin görev süreleri ise seçim yılı sonrasındaki yeni yılın ilk gününde başlamaktadır.

    Önümüzdeki yerel yönetim seçimleri 8 ve 15 Ekim 2023 yılında düzenlenecektir.

    Bir listenin belediye veya bölge meclisine üye seçebilmesi için ilk turda geçerli oyların en azından %3 gibi bir kısmını alması gerekmektedir.

    Seçimlere girecek belediye meclis adaylarının harçları 50 evrodan 80 evroya, muhtarlar için 10 evrodan 50 evroya, bölge genel sekreteri adaylığı 200 evrodan 500 evroya ve bölge meclis adayları için 50 evrodan 100 evroya yükseltilmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.