Yeni Pazar’da, TİKA’nın Destekleriyle “Bir Kadın Bir Hikâye” Çalıştayı Düzenlendi

    Previous Next

    Yeni Pazar’da, TİKA’nın Destekleriyle “Bir Kadın Bir Hikâye” Çalıştayı Düzenlendi

     

    Gümülcine, 19.06.2021.

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı-TİKA’nın destekleriyle, Üsküp ZOR Derneği ve Yeni Pazar Hatice Kadınlar Derneği bugün Yeni Pazar’da “Bir Kadın Bir Hikâye” konulu çalıştay programı düzenlendi. Vrbak Oteli’nde düzenlenen çalıştaya T.C. Yeni Pazar Başkonsolosu Başar Başol, Boşnak Milli Konseyi Başkanı Yasmina Curiç, TİKA Belgrad Koordinatörü Çağla Gültekin Tosbat, Yeni Pazar Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Neyra Muyoviç Juplyanin, Yeni Pazar Hatice Kadınlar Derneği Başkanı Suada Nasufoviç, Üsküp ZOR Derneği kurucu başkanı Hacer V. Sulooca, Sancak, Kuzey Makedonya, Kosova, Batı Trakya’dan davetliler iştirak etti.

    Kadınların toplumdaki yerinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu vurgulamak ve her bir başarı hikâyesinin ardındaki başrol oyuncularını tanıtmak gayesiyle; Sancak, Kuzey Makedonya, Kosova, Batı Trakya gibi Balkan ülkelerinden aralarında eğitimci, siyasetçi, milletvekili, gazeteci, radyocu, doktor, sporcu, sanatçı, akademisyen, yazar, girişimci 16 başarılı kadının gerçek hayat ve başarı hikâyelerine yer verildi.

    Başol: “Kadınların toplumdaki konumu özeldir”

    Çalıştayda söz alan T.C. Yeni Pazar Başkonsolosu Başar Başol, kadınların oy hakkının tanınmasının Türkiye Cumhuriyeti'nin ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ilkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadının toplumdaki konumuna özel önem verdiğini söyledi.

    Çağla Gültekin Tosbat: “Topluma büyük katkıları olan başarılı kadınların hayat hikâyelerini dinlemek büyük mutluluk”

    “Bir Kadın Bir Hikâye” konulu çalıştayda tüm katılımcıları selamlayan TİKA Belgrad Koordinatörü Çağla Gültekin Tosbat, “Bugün burada, sadece başarılı kariyerlere sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda topluma büyük katkıları olan başarılı kadınların hayat hikâyelerini dinlemek için toplandık. Çok mutlu ve heyecanlıyım çünkü büyük bir emek ve emeğin ürünü olan başarılı hayat hikâyelerini bu çalıştayda dinleme fırsatı bulacak olanlardan biri de benim. Hem iş hayatında hem de özel hayatta başarılı kadınların hayat hikâyelerinin burada olanlara ilham kaynağı olmasını; Bu kararlı, dirençli ve çalışkan kadınların size örnek olmasını, deneyim ve bilgilerinin yollarınıza ışık tutmasını dilerim.

    ZOR ve Hatice Dernek başkanları başta olmak üzere herkese çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, hepinize tekrar teşekkür ediyorum” sözlerini ifade etti.

    Yasmina Curiç: “Yıllar ilerledikçe kadınlarımız günlük yaşamda daha çok yer almaktadır”

    Boşnak Milli Konseyi’nden ve Sancak’taki kadının toplumdaki rolünden söz eden Boşnak Milli Konsey Başkanı Yasmina Curiç, “Boşnak ve Sancak kadınları  bugün Sancak toplumunun  bir direğidir ve tarih boyunca birçok kez ulusal ve kültürel ilerlemenin yükünü taşımaktadır. Sancak'taki kadın, toplumumuzun direği oldu ve olmaktadır. Yıllar ilerledikçe kadınlarımız günlük yaşamda Cumhuriyet Meclisi üyesi, Şehir Meclisi Başkanı, önemli ve gelişmekte olan departmanların başkanı, iş kadını ve profesör olarak daha çok yer almakta” diyerek, bu çalıştayın da aynı öneme sahip olduğunu vurguladı.

    “TİKA’nın desteklerinden dolayı teşekkür ederiz”

    Desteklerinden dolayı TİKA yetkililerine teşekkürlerini ileten Yeni Pazar Hatice Kadınlar Derneği Başkanı Suada Nasufoviç, “Toplumun tüm kesimlerinde kadının rolünün ve statüsünün tanınması ve güçlendirilmesi  büyük bir önem taşımaktadır” diye ifade etti.

    Üsküp ZOR Derneği kurucu başkanı Hacer V. Sulooca ise projenin amacını anlattı. Sulooca, “Daha önceden kadınlara yönelik yapılan eğitici program ve toplantılardan yola çıkarak, Balkanlar çapındaki kadınların hayat hikâyelerini gün yüzüne çıkarmak, farkındalık yaratmak; kadınların kendi hayat hikâyelerini anlatarak farklı ülkelerden gelen kadınları bu konu çerçevesinde biraraya getirerek ülkeler ve kadınlar arasında köprü kurmayı hedefledik” diyerek programın gerçekleşmesi için destek verenlere teşekkürlerini sundu: “Bu programın ortağı olan ev sahibi Hatice Derneği başkanı Suada Nasufoviç, kadın projeleri ile her ülkede kadınların eğitilmesine, kalkınmasına ve iş kurmasına imkan sağlayan, buluşmanın gerçekleşmesinde maddi ve manevi katksı olan TİKA’ya, Başkanları Serkan Kayalar, Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, BADA  Daire Başkanı Yasemin Biçer ve Sırbistan – Belgrad Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Çağla Gültekin Tosbat’a teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

    Bir Kadın Bir Hikaye’nin 16 Kahramanı Başarı Hikâyelerini Anlattı

    Kuzey Makedonya, Sancak, Kosova ve Batı Trakya’dan 16 kadın başarı hikâyelerini anlatarak gelecek nesillere ilham kaynağı oldu. Bugünün önemli hikâyelerinden biri olan Kuzey Makedonyalı eski Makedonya milletvekili, Türk Radyosu Müdiresi, gazeteci, eğitimci Emine Ademi, hayat ve başarı tecrübelerini kadınlarla paylaştı. Çok zor şartlar altında, büyük bir mücadele vererek, kariyerine ilk olarak öğretmenlikle başladığını, fakat bu öğretmenlik süresi içerisinde daha birçok görevle yükümlü olduğunu anlattı. Genç yaşına ve zorluklara rağmen özellikle Türk kız çocuklarının okuması için girişimde bulunduğunu ifade etti.

    Kosova Türk toplumunun tek kadın milletvekili konumunda bulunan Fidan Brina Jılta, eğitimde ve özelde siyasette bir kadın olarak aktif olarak yer aldığını belirtti. Diğer birçok kurumlarda da emek veren Fidan Brina Jılta, toplumda kadının, eğitimin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

    Batı Trakya’nın İskeçe bölgesinde “Okutan Anne Projesi”ni hayat geçirerek, 377 kadının  şimdiye kadar 45 kız öğrenciyi  okuttuklarını belirtti. Bunun haricinde, bu önemli proje dahilinde, sadece kız çocukları için değil, onları okutan kadınlar için yararlı etkinlikler düzenlediklerini, bir etkinliğin diğer yeni bir etkinliğin başlamasına vesile olduğunu vurguladı.

    Yine  Batı Trakya'nın Gümülcine bölgesinden yazar Vildan Serdar; "Aşk ve Göç", "Sabahsız Gece"  romanları ile, "Benim Güzel Öykülerim" ve  "Saranghale" adlı kitaplarını  nasıl kaleme aldığını, yaşadığı  zorlukları ve ilham kaynaklarını paylaştı.

    Çalıştayda, Kuzey Makedonya’dan Emine Ademi, Aysel Bahri, Sıdıka Aga, Filiz Nezir Emin; Kosova’dan Müveddet Bako, Fidan Brina Jılta ve Sevim Baki Berveniku, Batı Trakya’dan Sevtap Hint, Vildan Serdar ve Pervin Hayrullah; Sancak’tan ise Vasfija Gusinac, Mevljuda Melajac, Nabila Jusufspahiç, Suada Hociç, Dr. Hanadi Hajdinoviç ve Amela Terziç’in hayat hikayelerine yer verildi. Kadınların hayat hikayeleri Türkçe ve Boşnakça dillerinde yayınlanacak bir kitapta toplanarak ölümsüz hale getirilecektir.

    yenibalkan.com

    Fotoğraflar: AA ve Sevtap Hint.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.