"Yargıtay'ın İTB'nin talebini reddetmesi karşısında derin hayal kırıklığımızı ifade etmek isteriz"

    "Yargıtay'ın İTB'nin talebini reddetmesi karşısında derin hayal kırıklığımızı ifade etmek isteriz"

    Gümülcine - 01.07.2021

    Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Yargıtay'ın (Arios Pagos) İskeçe Türk Birliğinin (İTB) yasal statüsünün iade edilmesi talebini reddetine ilişkin açıklama yaptı.

    Konuyla ilgili olarak BTTADK'dan yapılan açıklama şöyle:

    "Yunanistan Yargıtay Mahkemesi (Arios Pagos) 30 Haziran 2021 Çarşamba günü açıkladığı kararla; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanması ve İskeçe Türk Birliği'nin yasal statüsünün iade edilmesi talebini reddetti.

    Yunanistan'ın "Batı Trakya'da Türk yoktur" politikasının bir yansıması olarak karşımıza çıkan uygulamalardan vazgeçilmemesi son derece düşündürücü ve endişe vericidir. 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, İskeçe Türk Birliği lehine verdiği kararın ise uygulanmasını beklediğimiz 13 yıllık sürecin daha da uzayacak olması vatandaşı olduğumuz Yunanistan adına hiç şüphesiz utanç verici bir durumdur. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak devam eden inkârcı ve antidemokratik tutum karşısında endişemizi ifade etmek istiyoruz.

    Yunanistan Yargıtay Mahkemesi'nin, AİHM kararının uygulanması doğrultusunda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin yıllardır yaptığı ve son dönemde de yoğunlaştırdığı çağrı ve uyarıları dikkate almayarak, İskeçe Türk Birliği'nin talebini reddetmesi karşısında derin hayal kırıklığımızı ifade etmek isteriz. Ülkemiz Yunanistan'da uluslararası hukuk, insan ve azınlık hakları ile demokrasi ve eşitlik kavramlarının özellikle son yıllarda zarar gördüğünü, Yargıtay'ın son İTB kararıyla bir kez daha yaşamış olduk. Bu durum karşısında tepkimizi ve hayal kırıklığımızı tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz."

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.