Menetler çayında restorasyon çalışmaları başlıyor

    Menetler çayında restorasyon çalışmaları başlıyor

    Gümülcine – 03.07.2021

    Rodop ili sınırları içinde yer alan Büyük Sirkeli ve Kozlukebir köylerini birbirine bağlayan Menetler çayı olarak da bilinen Kocaçay'daki geçitte (Lissos) restorasyon çalışmalarının başlanacağı duyuruldu.

    Konuyla ilgili olarak Doğu Makedonya Trakya Eyaletinde 28 Haziran Pazartesi günü bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda söz konusu geçidin restorasyonu için 500.000 evroluk bütçe onaylanarak, bir sonraki ihale aşamasına geçildiği belirtildi.

    Toplantıda alınan diğer kararlara ilişkin Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, yaptığı yazılı açıklamada şunları aktardı:

    "11-12 ve 27 Ocak 2021 tarihlerinde meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle büyük hasar gören Menetler köyü yanınadaki irlanda geçidi onarımı için 28-06-2021 Pazartesi günü yapılan Eyalet Meclisi toplantısında 500.000 € onaylandı.

    Bu geçit, Rodop vilayetinin en büyük çayı olan Kocaçay (Lissos)’tan geçen, Kozlukebir belediyesinin iki ana yerleşimini Kozlukebir (Arriana) ve Sirkeli (Fillira) köylerini birbirine bağlayan, ayrıca da bu bölgedeki çiftçilerin de tarlalarına gitmek için kullandıkları, önemli bir yerdir. Bu geçitin alternatif rotası, Gümülcine - Şapçı  karayolu üzerinde bulunan köprüdür, yani yaklaşık 20 km'lik fazla yol yapmak gerektirmektedir. Bu nedenle, bu irlanda geçidindeki hasarın onarılması bizler için en yüksek önceliğe sahip olduğu açıktır.

    Bu geçit, yaklaşık 50 metre yanında inşa edilen yeni köprüye rağmen, çiftçilerimize hizmet etmek ve aynı zamanda askeri geçişler için alternatif bir geçiş olarak kullanılacaktır.

    Çalışma, tamamen yıkılan yolun (yaklaşık 80 m uzunluğunda) onarımı ile selden zarar gören beton geçidin onarımını kapsamaktadır, geçidin yıkılan eğimli kısmının yerine ise taş döşenecektir.

    Ayrıca, suyun düzgün akışını engelleyen ve çay yatağının genişliğini daha da azaltan büyük hacimli kum yumrularından nehir yatağı temizlenecektir.

    Temizlenip çıkarılacak bu kumlar, çay sularının taşması nedeniyle alçalmış, zarar görmüş olan çayınher iki kıyısındaki setlerin eski haline getirilmesi için kullanılacaktır.

    Son olarak, setlerin dibine ve diğer gerekli yerlere, gelecekteki hasarlardan korumak için bir dizi taş dolgulu tel kutular (Sazanet ) yerleştirilecektir.

    Projenin aciliyeti nedeniyle, sözleşmenin imzalanmasından itibaren üç ay içinde tamamlanması öngörülmektedir."

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.