Avrupa Hür İttifakından (EFA) İskeçe Türk Birliğine destek

    Avrupa Hür İttifakından (EFA) İskeçe Türk Birliğine destek

    Gümülcine - 23.07.2021

    Avrupa’dan toplamda 48 siyasi partiyi bünyesinde bulunduran, Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin de üyesi olduğu Avrupa Hür İttifakı (EFA) İskeçe Türk Birliği’ne yapılan haksızlığa karşı bir açıklama yayınladı.

    DEB Partisi’nin açıklamasına da yer veren Avrupa Hür İttifakı (EFA) şu açıklamayı paylaştı:

    ‘’Bu köşe yazısında DEB Partisi, Yunanistan'ın AİHM kararlarını dikkate almaksızın Türk Azınlığa ait Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve diğer kuruluşları resmen tanımayı nasıl reddettiğini yazmaktadır.

    Yunanistan'da Türk Azınlığa ait STK'lar resmi olarak tanınabilmek için mücadele vermektedir.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin birçok kez altını çizdiği gibi, örgütlenme özgürlüğü hakkının en önemli yönü, kişilerin ortak bir menfaat amacıyla topluca hareket edebilmeleri için hukuki bir varlık oluşturabilme hakkına sahip olmalarıdır. Bu durumda, bu olanağa sahip olmadan, bu hakkın sadece sözde var oluşu pratik anlamda bir işe yaramamaktadır.

    Ne yazık ki, Türk Azınlığa ait STK'ların (Türk isimleri taşıyanlar da dahil) tescil talepleri defalarca reddedilmiş ve STK'ların tabelaları zorla indirilmiştir. Yunanistan'ı uyarmak için, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM karalarının üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen kararların uygulanmasında herhangi bir gelişme olmaması nedeniyle, 9 Haziran 2021'de Bekir Usta ve diğerleri Yunanistan’a karşı dava grubuyla ilgili olarak bir ara karar yayınlamıştır.

    29 Haziran 2021 tarihinde, Yunanistan Yüksek Mahkemesi 840/2021 sayılı kararıyla İskeçe Türk Birliği ve Diğerleri'nin temyiz başvurusunu reddetmiştir. Yunanistan Yüksek Mahkemesi, Ara Kararı (CM/ResDH(2021)105) ve Bakanlar Komitesi tarafından Bekir Usta ve diğerleri Yunanistan’a karşı dava grubunailişkin daha önce alınan kararları dikkate almamış ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesine uygun olarak karar vermemiştir. Mahkeme'nin içtihadı ve Sözleşme'nin 46. Maddesi, taraf bir Devletin zamanında önlemler alarak Mahkeme kararlarına tam ve etkin bir şekilde uyma yükümlülüğünün altını çizmektedir.

    Yargıtay kararının ardından İskeçe Türk Birliği yönetim kurulu üyeleri, diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının üyeleriyle birlikte 10 Temmuz 2021'de İskeçe Şehir Merkezi'nde barışçıl bir şekilde toplanma özgürlüğü hakkını kullanarak kararı protesto etmişlerdir.

    Sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve genel olarak Türk Azınlığı, Yunan mahkemelerinin Türk Azınlık derneklerine ilişkin aldıkları kararların hukuki değil siyasi olduğunu düşünmektedir.’’

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.