Milletvekili Zeybek: "Yeni Demokrasi Hükümetinin asıl amacı Azınlık Eğitimini baltalamaktır"

    Milletvekili Zeybek: "Yeni Demokrasi Hükümetinin asıl amacı Azınlık Eğitimini baltalamaktır"

     

    Gümülcine, 29.07.2021.

    İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, hükümetin eğitimle ilgili son yasa tasarısı hakkında görüşlerini ve çekincelerini dile getirdi.

    Zeybek yayınladığı basın bildirisinde şunlara değindi:

    “Bu gün İskeçe Siriza Milletvekili Hüseyin Zeybek, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığının “Okulların ve Eğitimcilerin seviyelerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi” konulu yasa tasarısı ile ilgili Meclis Genel Kurulunda söz alarak kısaca şu konulara değindi.

    “ Söz konusu yasanın başlığı Eğitimin seviyesini yükseltmek olmasına rağmen Eğitime darbe vuran bir yasaya dönüşmektedir.

    Daha önce meslek okullarının seviyeleri düşürülmüştü. 88000 öğrenciyi yakından ilgilendiren bu hatayı düzeltmek adına Siriza Milletvekilleri olarak Kanun Hükmünde bir Kararname sunulmuştur umarız bu hata telafi edilir”.

    Azınlık Eğitimi ile ilgili sayın Zeybek şunları söyledi:

    Sayın Bakan geçen hafta 11700 Eğitimciye kadro verileceğini açıkladı. Bu listede Azınlık Okullarının Türkçe Müfredatında görev yapan yedek Öğretmenlerinin unutulduğunu büyük şaşkınlıkla gördük. Acaba Sayın Bakan Azınlık Eğitiminin ihtiyaçlarının ve eksikliklerinin olmadığını mı düşünmektedir?

    Azınlık Eğitiminden biraz haberdar olanlar bu konudaki ciddi sorunları farkedebilir. Özellikle gerekli adımlar atılarak kadrolu Öğretmenler atanarak Okulların iyileştirmesi ve Azınlık Okullarının eğitim seviyesi yükseltilmelidir. Ancak Yeni Demokrasi Hükümetinin asıl amacının Azınlık Eğitimini baltalamaktır.Bu da Azınlık aleyhine yapılan bariz bir ayrılımcılıktır.

    Bunun devamında 1005/70 sayılı kararname ile Azınlık Okullarına bir darbe daha vurulmaktadır,asıl amaç iki farklı eğitim düzeyinde Okul modelleri geliştirmek Devlet Okullarına Üniversitelerle işbirliği ortak proje ve çalışmalar yapmak, özel şirket ve kurumlardan maddi yardım bağışlar ve burs alabilme hakkını sağlamaktadır fakat Azınlık Okullarını bu tür imtiyazlardan yararlanma imkanı tanımamak büyük bir haksızlık ve ayırımcılık örneğidir.

    Devlet Okullarında Öğretmenlerin istediği ders kitabını seçme hakkı umarız Azınlık Okullarının Yunanca müfredatında Öğretmenlere de müdahalesiz bir şekilde verilir.Hatırlatacak olursak Siriza hükümetinin bu konuda önemli bir girişimi sonucunda Devlet Okullarındaki okutulan kitaplar da azınlık eğitiminin yunanca müfredatına dahil edilmiştir böylelikle ciddi bir soruna çözüm verilmişti.

    Burada yasa Okul Müdürlerinin yetkilerini artırmaktadır.Azınlık Eğitiminde ise bu yetkiler başta Müdür Yardımcısına sonra Müdüre verilmektedir.Bu durumun uygulamada sorunlar yaratabileceğini düşünmekteyiz.

    Burada bir konuya daha açıklık getirmek gerekir.Azınlık Okullarının binaları çoğunlukla Vakıf mallıdır.Bir Okul herhangi bir nedenle kapatılıyorsa binanın kullanım hakkı mal sahibi olan Vakıf yönetimine geçmektedir.Bundan dolayı Azınlık Okullarında yapılan etkinlikler için Devlet dairelerinden izin alınmasına gerek yoktur.

    Azınlık Eğitimine yeni sorunlar yaratacak olan bu haksız Kararnameyi derhal iptal etmenizi talep ediyoruz.

    Sözlerime son verirken “Bu yasanın başta Azınlık Eğitimine ve genel Eğitime sorunlar yaratacağına inanmaktayım.

    Bu olumsuz durumun yalnız iktidarın değişmesi ile mümkün olacağını inanmaktayım ancak Çağdaş İlerici Demokratik bir hükümet eğitimde açmış olduğunuz yaraları kapatabilir. Ülkenin geleceği ve yeni nesil için vizyonu olan Siriza partisinin iktidara gelmesiyle sağlanabilir”.

    Saygılarımla İskeçe Siriza Milletvekili Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.