"Okullarımızla ilgili ayrımcı düzenlemelerin derhal iptalini talep ediyoruz"

    "Okullarımızla ilgili ayrımcı düzenlemelerin derhal iptalini talep ediyoruz"

    Gümülcine – 30.07.2021

    ABTTF Başkanı: “Ülkemiz Yunanistan eğitim özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmaya yönelik tek taraflı politika ve uygulamalarını sürdürmektedir. Eğitim Bakanlığı tarafından meclise sunulan ve kabul edilen ayrımcı yasa tasarısı bunun son örneği olup yasanın Batı Trakya Türk azınlık okullarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesini ve yasadaki okullarımızla ilgili ayrımcı düzenlemelerin derhal iptalini talep ediyoruz.”

    Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonundan (ABTTF) yapılan açıklama şöyle:

    Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sisteminde bir dizi değişiklik öngören “Okulların ve eğitimcilerin seviyelerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi” konulu yasa tasarısı mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

    Bahse konu yasaya göre Batı Trakya Türk azınlık okulları devlet okullarına getirilen imkanların dışında tutulurken başka kurumlar ve dernekler ile iş birliği yapmaları yasaklanmakta, bağışlar veya hibe yoluyla gelir elde etmeleri de engellenmektedir. Yasayla geçmişte öğrenci sayısının yetersiz olduğu gerekçesiyle kapatılan Türk azınlık okullarının binalarına belediye meclisinin kararıyla kullanım yasağı getirilmesinin önü açılarak, bu binalarda azınlık eğitimi kapsamında herhangi bir faaliyet yapılmasının önüne engel konulmaktadır.

    Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’da hükümet, Batı Trakya Türk toplumunu yine yok sayarak, eğitim özerkliğimizi ihlal eden yeni bir yasa tasarısını meclise getirmiş ve tasarı kabul edilmiştir. Devlet ve temsilcisi hükümet, bizleri doğrudan ilgilendiren ve etkileyen konularda bizleri dışlayarak kararlar almaya devam etmektedir. Batı Trakya Türk toplumu Lozan Antlaşması ile kendi okullarını, kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahiptir. Çocuklarımızın öğrenim gördüğü özerk statüdeki okullarımız ile ilgili yeni bir oldu-bitti demek olan bu yasayı kabul etmemiz mümkün değildir. Yeni yasayla toplumumuza ait okulların kamu binasına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Öte yandan yasa tasarısı genel kurulda görüşülürken Meclis Başkan Yardımcısı Nikitas Kaklamanis’in konuyla hiçbir alakası olmamasına rağmen İstanbul Rum Ortodoks azınlığına ait okullarla ilgili ifadeler kullanmasını da anlamakta güçlük çekiyoruz. Söz konusu olan ilgili yasanın Batı Trakya Türk azınlık okulları ile ilgili bariz ayrımcı düzenlemeler içermesidir ve bizim karşı çıktığımız tam da budur. Eğitim Bakanlığı tarafından meclise sunulan ve kabul edilen bu ayrımcı yasanın Batı Trakya Türk azınlık okullarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesini ve yasadaki okullarımızla ilgili ayrımcı düzenlemelerin derhal iptalini talep ediyor, ülkemizi eğitim özerkliğimizi ortadan kaldırmaya yönelik politika ve uygulamalarına son vermeye çağırıyoruz.” dedi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.