"Yunanistan eğitim özerkliğine bakmaksızın, azınlık okullarını kapatmaya devam ediyor"

    "Yunanistan eğitim özerkliğine bakmaksızın, azınlık okullarını kapatmaya devam ediyor"

    Gümülcine - 02.08.2021

    Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, (BTTÖB) Azınlık eğitimiyle ilgili son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

    BTTÖB yönetim kurulu tarafından yayımlanan açıklama şöyle:

    "Ülkemiz Yunanistan öğrenci azlığını bahane ederek, Lozan Antlaşması’nın Batı Trakya Türk Azınlığı’na tanıdığı eğitim özerkliğine bakmaksızın, azınlık okullarını kapatmaya devam ediyor.

    Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı itibariyle 12 azınlık okulunun daha devlet ve bu hükümet eliyle kapatılıyor olması tüm azınlık insanını derinden üzmüştür. Bugüne kadar azınlık eğitimiyle ilgili alınacak kararlarda ve çıkarılacak yasalarda muhakkak azınlık yetkilileri ile de istişare edilsin yönündeki taleplerimiz hiçbir zaman dikkate alınmadı ve karşılık bulmadı. Ne insani ilişkilere ne de çoğulcu demokrasiye uygun olmayan bu davranışı kınıyor ve kabul etmiyoruz.

    Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde eğitim komisyonunda dahi tartışılmadan meclise getirilen ve kabul edilen eğitim yasası ile ülke genelindeki okulların faaliyetlerine bazı idari özerklikler getirilmektedir. Ancak azınlık okullarının farklı sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, yüksek eğitim kurumları ve araştırma merkezleri gibi kurumlarla işbirliği, etkinlik ve ortak çalışmalar yapabilmesi engellenmektedir. Bunlar dışında azınlık okullarının bağış kabul edebilmesinin önüne geçilmektedir. Eğitim, spor ve kültür faaliyetleri amacıyla yerel yönetimlerin gerek faaliyette gerek eğitimine geçici ara verilmiş okullarda etkinlikler düzenlenmesi hususunda azınlık okulları kapsam dışı bırakılmıştır.

    Azınlık eğitimi ile ilgili çıkarılacak yasalar öncesi azınlık ile istişare edilmesi, kısacası azınlığın muhatap alınması talebimizi bir kez daha yineliyoruz. İyi niyetle Lozan’da azınlık eğitimine tanınan eğitim özerkliğinin iadesini okullarımızda eğitim kalitesinin ivedilikle yükseltilmesini bekliyoruz ve istiyoruz."

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.