“Azınlık okullarının kapatılma kararları, ikili anlaşmalara aykırıdır”

    “Azınlık okullarının kapatılma kararları, ikili anlaşmalara aykırıdır”

    Gümülcine – 13.09.2021

    Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının başlaması nedeniyle, bir basın toplantısı düzenledi.

    Gümülcine Türk Gençler Birliğinde gerçekleştirilen toplantıda başkan Ahmet Kara'ya, Asbaşkan Halil Mustafa ve Genel Sekreter Mustafa Mustafa eşlik etti.

    Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği olarak hedeflerini ve son dönemde kapatılan azınlık okullarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan başkan Kara, “Yunanistan Anayasası’nın 28. maddesi çok net bir şekilde uluslararası anlaşmaların, yasaların üzerinde olduğunu belirtmiştir. Dolayısıyla siz, herhangi bir yasa ile imzalanmış olan herhangi bir ikili anlaşmayı, bir şekilde ortadan kaldırma şansına sahip değilsiniz hakkına da sahip değilsiniz” diye konuştu.

    Derneğin kuruluşu ve önümüzdeki dönemde hedeflerini de anlatan Kara sözlerine şöyle devam etti:

    “AZINLIK OKULLARININ KAPATILMA KARARLARI, İKİLİ ANLAŞMALARA TAMAMEN AYKIRIDIR”

    “Derneğimiz 2010 yılında kurulmuştur. Hedefimiz, bu derneği kurumsal bir yapıya sahip olmasını sağlamaktır. Dernek olarak encümenler arsında bir iletişimsizliğin olduğunu tespit ettik. Bugün hala telefonla ulaşamadığınız encümenlerimiz var. Bu sorunları açtığımız ve aramızdaki iletişimi güçlendirdiğimiz takdirde, encümenlerden okullarımız hakkında bilgi alarak sorunları en iyi bir şekilde yerinde tespit edip müdahale etme şansımız olacaktır. Bir diğer önemli konu da, encümenlerimizin görev ve yetkileri konusunda kendilerini bilgilendirmektir. Bu konuda çalışmalar yapmalıyız.”

    Azınlık okullarının kapatılma kararları, ikili anlaşmalara tamamen aykırı olduğunu vurgulayan Kara, “Bu kararların tartışılacak bir yanı yoktur. Bunun iyi niyetli bir davranış olmadığını ifade etmek istiyoruz. 695 sayılı yasa, azınlık eğitimini baltalamaya yönelik bir hükümdür. İlgili hükme göre okullara öğretmenler tayin edilmektedir. Bu ikili anlaşmalara aykırıdır” dedi.

    “SİZ, İMZALANMIŞ OLAN HERHANGİ BİR İKİLİ ANLAŞMAYI, BİR ŞEKİLDE ORTADAN KALDIRMA ŞANSINA SAHİP DEĞİLSİNİZ”

    Azınlık velileri olarak görevlerini tam olarak yerine getiremediklerini hatırlatan Kara, “Bizim azınlık olarak eğitim sorularımız var. En büyük temennimiz görevde olacağımız süre içerisinde hiçbir azınlık okulunun kapatılmamasını sağlamaktır. Bizler bunun mücadelesini vereceğiz.Yunanistan Anayasası’nın 28. maddesi çok net bir şekilde uluslararası anlaşmaların, yasaların üzerinde olduğunu belirtmiştir. Dolayısıyla siz, herhangi bir yasa ile imzalanmış olan herhangi bir ikili anlaşmayı, bir şekilde ortadan kaldırma şansına sahip değilsiniz hakkına da sahip değilsiniz. Bizler bu konuların üzerine gitmeye devam edeceğiz. Bütün azınlık okullarında encümen heyetleri Türkçe müfredatında, istediği öğretmen ile, istediği sözleşmeyi yapma hakkına sahiptir. Bu Lozan Antlaşması’nda da böyledir, ikili anlaşmalarda da böyledir. 1972 yıllarının ortalarından da bu şekilde uygulanmıştır” diye konuştu.

    “BÖLGE EĞİTİM MÜDÜRÜNÜN BASIN TOPLANTISI, ASLINDA SUÇLULUK DUYGUSUNUN BİR TEZAHÜRÜDÜR”

    Geçtiğimiz günlerde Eyalet Eğitim Müdürü Konstandinos Bandikos’un yaptığı toplantıya da değinen başkan Ahmet Kara şunları aktardı:

    “Bölge eğitim müdürünün böyle bir basın toplantısı yapma ihtiyacı hissetmesi bile aslında suçluluk duygusunun bir tezahürüdür. Burada açık ve net bir şekilde kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Bizim çok net bir iddiamız var; Bizim azınlık okullarımızı, devlet okulları ile bir tutamazsınız, kafanıza göre kapatamazsınız. Çünkü azınlık okullarının kapanışı da, belli işleyişi de belli. Dolayısıyla siz bu insanlarla diyaloğa dahi girmeden okulları kapatmaya giderseniz tamamen hukuka aykırı davranmış olursunuz. Dolayısıyla bizler şu anda iyi niyet olmayan bir idare ile karşı karşıyayız.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.