ABTTF’den metropolitlere yanıt!!!

    ABTTF’den metropolitlere yanıt!!!

    Gümülcine – 23.09.2021

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olası müftü seçimlerine karşı çıkan ve tepki gösteren metropolitlerle ilgili açıklama yayımladı.

    ABTTF, İskeçe, Maronya - Gümülcine, Dedeağaç ve Dimetoka metropolitlerinin Başbakan ve meclis başkanına mektup göndererek, olası müftü seçimine karşı çıkmasıyla ilgili olarak yayımladığı açıklamada “mütekabiliyet esasına göre Batı Trakya’daki müftülüklerimizle kıyas yapabileceğimiz Türkiye’de Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde Patrik bugüne dek olduğu gibi Sen Sinod Meclisi tarafından seçilmesin, bundan böyle devlet tarafından atansın!” ifadelerini kullandı.

    ABTTF’den yapılan açıklama şöyle:

    “Bölgemizin metropolitleri Başbakan Miçotakis ve Meclis Başkanı’na ilettikleri mektupta ne istediklerinin gerçekten farkındalar mı? İki ülke arasındaki zorunlu mübadelenin dışında bırakılan Batı Trakya Türk toplumu ile İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum Ortodoks toplumunun hakları mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde Lozan Antlaşması ile düzenlendi. Ülkemiz Lozan’a atıfta bulunarak etnik Türk kimliğimizi tanımıyor, bizim için ‘Trakya’daki Müslüman azınlık’ terimini kullanıyor. Uluslararası makamlara eylül ayında gönderdiğimiz mektupta da ifade ettiğim gibi anavatanımız Türkiye mütekabiliyet esasının ötesine geçerek özellikle son yıllarda Rum Ortodoks azınlığa yönelik olumlu adımlar attı, oysa ülkemizde bizim hak ve özgürlüklerimiz Lozan hiçe sayılarak elimizden alındı. Şimdi metropolitlerimiz müftülerimizin seçilmesini öngören muhtemel bir düzenlemeye karşı çıkıyorlar, o zaman ben de metropolitlerimize şunu söylemek isterim; mütekabiliyet esasına göre Batı Trakya’daki müftülüklerimizle kıyas yapabileceğimiz Türkiye’de Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde Patrik bugüne dek olduğu gibi Sen Sinod Meclisi tarafından seçilmesin, bundan böyle devlet tarafından atansın! Ben de anavatanımız Türkiye’den bunu isteyeceğim. Metropolitlerimiz buna razı olacaklar mı?”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.