Okullarda yaşanan test sorununu meclis gündemine taşıdı

    Okullarda yaşanan test sorununu meclis gündemine taşıdı

    Gümülcine – 27.09.2021

    İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek öncülüğünde 32 SİRİZA milletvekili tarafından Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına soru önergesi sunuldu.

    Konuyla ilgili olarak milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

    “3 Eylül 2021 tarihinde Eğitim ve Din işleri Bakanı, 2021-2022 eğitim yılında öğretim kurumlarında güvenli bir ortamın sağlanması planını açıkladı. Alınan önlemler arasında, aşısız öğrencilere haftada 2 defa self test veya rapid test yapılması öngörülürken, herhangi bir sınıfın kapanması şartının da öğrencilerin %50+1’nin pozitif çıkması durumunda olacağı açıkladı.

    Ancak okulların açılmasından iki hafta sonra, uzmanlar sağlık verileri ve belirli önlemlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler. Her gün ülke çapında kaydedilen yeni vakalar yaklaşık 2.000'i aşarken, öğretim yılının başından bu yana öğrenciler arasındaki vakalar 6.000'i aşmış durumda. Sonuç olarak, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın talimatları ile Selanik'teki bir ilkokulun iki sınıfında ve İskeçe’de bir sınıfta görülen vakaların %50+1’e ulaşması nedeniyle kapanması oldu. Bunun yanında, Kuzey Yunanistan'daki yedi bölgede, pandemiyi kontrol altına almak amacı ile bir dizi kısıtlayıcı önlemler alındı. Bu bölgeler Pieria, İmathia, Pella, Kavala ve geçtiğimiz günlerde bunlara Kastoria, Drama ve İskeçe de eklenmiştir. İskeçe bölgesinde vaka sayılarında görülen artış endişe verici.

    Özellikle, İskeçe bölgesinde vaka tespit edilen okullarda, EODY'nin talimatlarına göre, öğrencilerin okula gitmeden önce rapid test yapmaları gerektiğini ve sonucun negatif olma durumda o gün okula devam edebilecekleri açıklandı hatta ücretsiz rapid test yaptırmak isteyenlerin sabah erken saatlerde okul yönetiminden bir belge almaları gerektiği bilgisi verildi. Sınıflarında vaka tespit edilen öğrencilerin haftada 2 self test ve 2 rapid test yapmaları gerekir. İlkokul öğrencilerinin yaş itibarı ile aşı olmadıklarını göz önünde bulundurarak tüm bu bürokratik süreci öğrenci ve veliler için daha kolay bir hale getirerek ücretsiz test hakkına sahip olmaları gerekirdi.

    Bu arada, okulların güvenli bir şekilde açılması ile ilgili protokolde tedbirlerin yetersiz olduğunu uzmanlar birçok kez tekrarladı. Sınıf başına %50'den fazla pozitif vaka tespit edilene kadar geçen bekleme süresinde, sınıf öğrencilerinin toplam %80'inden fazlasının hasta olabileceğini defalarca belirttiler. Delta varyantının daha önceki mutasyonlara göre daha hızlı bir şekilde bulaştığını göz önünde bulundurursak, alınan bu kararlar daha tehlikeli hale gelebilir, aşılanmış öğretmen sayısının yüksek olması artan test sayısına rağmen, meydana gelen olumsuzlukların önüne geçilemedi.

    Ayrıca, SYRIZA partisi olarak, %50+1 hasta öğrenci uygulamasının iptali, okullarda EODY sorumluluğunda güvenilir testlerin yapılması, sınıflarda öğrenci sayısının azaltılması kısaca okullarda hijyen koşullarının arttırılması ile ilgili daha ciddi önlemlerin alınmasını talep ettik.

    Bunun yanında Siriza Partisinin, okulların güvenli bir şekilde açılması konusunu mecliste görüşme teklifi reddedilmiştir.

    • Okul ortamı öğrencilerin fiziki alanı olup, öğretmenler ve veliler de dahil olmak üzere en güvenli şekilde işleyişinin devam etmesi gerektiğinden.
    • Bir sınıfın faaliyetinin durdurulması için %50 + 1 pozitif vaka yüzdesi çok yüksek olup virüsün daha çok kişiye yayılma tehlikesi olduğundan.
    • Virüsün sadece sınıf içinde değil daha geniş bir alana yayılabileceğinden hatta öğrenciler virüsü evlerine de taşıyabileceğinden.
    • Tüm bu uygulamalar çocukları kobay haline getirdiğinden ve okullara güvenli bir dönüş sağlamadığından.

    Sayın Bakana sorulur;

    1. Bir sınıfın kapatılması için vaka sayısının %50+1e ulaşması uygulamasını iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

    2. Hangi bilimsel veriler sizi bu kararı almaya yöneltti ve sonuç olarak okullardaki durumun kontrolden çıkması durumunda sorumluluğu kim üstlenecek?

    3.Enfeksiyon uzmanlarının bu önemli konu hakkındaki görüşü ve önerileri nedir, hangi bilimsel verilere dayandırılmıştır?

    4.Karşıt bilimsel görüşe cevabınız nedir ve bu karar öğrencilerde sürü bağışıklığını sağlamanın bir yolu mu?

    5.Henüz aşılanmamış olan ilkokul öğrencileri için ücretsiz rapid test yapma sürecini kolaylaştırmayı düşünüyor musunuz?”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.