“60 bin Batı Trakya Türk’üne vatandaşlığını geri iade etmesini istiyoruz”

    “60 bin Batı Trakya Türk’üne vatandaşlığını geri iade etmesini istiyoruz”

    Gümülcine – 27.09.2021

    Rum Ortodoks azınlığı mensubu gençler İstanbul’a yerleşmeyi, 19. madde mağduru Batı Trakya Türkleri de Yunan vatandaşlıklarının iadesini gözlüyor

    ABTTF Başkanı: “1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen mütekabiliyet esası çerçevesinde ülkemiz Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumu ile anavatanımız Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığa aynı haklar tanındı ve kaderleri birlikte çizildi. İstanbul Rumları Ekümenik Federasyonu, anavatanımız ile temas halinde yürüttüğü program ile Yunan gençlerin İstanbul’a yerleşerek oradaki Rum Ortodoks azınlığa katılmalarını teşvik ediyor. Bizler de ülkemizden anavatanımızı örnek alarak, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın ilga edilmiş 19. maddesi uyarınca haksız bir şekilde vatandaşlıktan çıkarılan 60 bin Batı Trakya Türk’üne vatandaşlığını geri iade etmesini istiyoruz.”

    İstanbul Rumları Ekümenik Federasyonu (Ec.Fe.Con.), İstanbul’a yerleşmek ve oradaki Rum Ortodoks azınlığa katılmak isteyen Yunan gençlere yardımcı oluyor. Birlik gazetesinin haberine göre, dünyanın çeşitli yerlerindeki İstanbul Rumlarının kurduğu 25 derneğin çalışmalarını koordine eden ve denetleyen Ec.Fe.Con., 2006 yılından beri uyguladığı “ELPİS (Umut)” programı ile başvuru sahiplerine hazırlık, iş bulma ve İstanbul’a yerleşme konusunda yardımcı olacağı vaadinde bulunuyor. Haberde söz konusu programının 2010 yılından beri Türk hükümet yetkilileriyle doğrudan temas halinde yürütüldüğü ve İstanbul’a dönmek isteyen Rumlara yardım etmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

    Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “1923 Lozan Barış Antlaşması ile belirlenen mütekabiliyet esası çerçevesinde ülkemiz Yunanistan’daki Batı Trakya Türk toplumu ile anavatanımız Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığa aynı haklar tanındı ve kaderleri birlikte çizildi. Anavatanımız özellikle son yıllarda mütekabiliyet esasının da ötesine geçerek Rum Ortodoks azınlığın haklarını gözeterek iyileştirirken ülkemiz bunun tam tersi olarak bizlerin haklarını gasp eden birçok politika ve yasayı hayata geçirdi. Bunlardan bir tanesini insan ve azınlık haklarını hiçe sayan ve 1955’ten 1988’e kadar yürürlükte kalan Yunan Vatandaşlık Yasası’nın eski 19. maddesiydi. Batı Trakya Türklerini tamamen asimile ve yok etmeyi amaçlayan söz konusu yasa uyarınca Yunan etnik kökeninden olmadıkları gerekçesiyle 60 bin Batı Trakya Türk’ü Yunan vatandaşlığından ıskat edildi. Vatandaşlıktan çıkarılan binlerce Batı Trakya Türk’ü Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığını kaybetti, çeşitli sosyal ve siyasi haklarından mahrum edildi. İstanbul Rumları Ekümenik Federasyonu, anavatanımız ile temas halinde yürüttüğü program ile Yunan gençlerin İstanbul’a yerleşerek oradaki Rum Ortodoks azınlığa katılmalarını teşvik ediyor. Bizler de ülkemizden anavatanımızı örnek alarak, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın ilga edilmiş 19. maddesi uyarınca haksız bir şekilde vatandaşlıktan çıkarılan 60 bin Batı Trakya Türk’üne vatandaşlığını geri iade etmesini istiyoruz.” dedi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.