Rıdvan Ahmet: Belediyemiz büyürken bütçesi küçüldü!

    Previous Next

    Rıdvan Ahmet: Belediyemiz büyürken bütçesi küçüldü!

     

     

    Gümülcine, 29.10.2021.

    Kozlukebir – Arrina Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’le gerçekleştirdiğimiz röportajda bölgenin sorunları, alt yapı çalışmaları, kültürel ve sosyal faaliyetlerin ne durumda olduklarını ve geleceğe dönük projeleri konuştuk.

     

    Rıdvan Ahmet’le yapılan röportajı aşağıda okuyabilirsiniz:

     

    Sayın Rıdvan Ahmet, sorularımıza başlamadan önce, yönettiğiniz belediyenin coğrafi şartlarından, nüfus yapısından , geçim kaynaklarından , ekonomik şartlarından ve son zamanlarda yaşanan göç dalgasından bahsedermisiniz ?

     

    Avrupa Birliğinin tütüne olan destek primlerini kesmesi sonucu da bölgemizde göç başlamıştır.

     Rıdvan Ahmet : Belediye bölgemiz 2011 nüfus sayımlarına göre 16711 kişiden oluşmaktadır. Alan olarak 771,2 km2 olan belediyemiz Yaka, Balkan, ve Ova kolu olmak üzere üç kısma ayrılır. Bölgedeki diğer belediyelerle kıyaslayacak olursak coğrafi konumu ile engebeli bir bölge olduğu aşikardır. Balkan bölgemizin ziraata açık kısıtlı arazileri olduğu için ürün yetiştirme için elverişli değildir; bu yüzden Balkan kesimimiz daha çok hayvancılıkla, Ova ve Yaka bölgemiz ağırlık olarak çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Avrupa Birliğinin tütüne olan destek primlerini kesmesi sonucu da bölgemizde göç başlamıştır.

     

    Asrın belası pandemi çalışmalarınızı nasıl etkiledi. Bu konuda belediye sınırları içerisindeki durum nedir ?

     

    6 ayda bitmesi gereken ihaleler, bir yıl içinde veya daha uzun bir süreye yayılabiliyor.

    Rıdvan Ahmet : Pandemi süreci içinde toplamda 20 kişi hayatını kaybetti . Vakalarla alakalı durumları yakından takip ediyoruz. Vaka olan köylerimizde, kurumlarla hemen irtibata geçerek testleri yaptırıyor, var olan vakaları tespit edip gerekli müdahalelerde bulunuyoruz.

    Pandemi bütün dünyada ve ülkemiz Yunanistan’da olduğu gibi, belediyemizde de çalışmalarımızı son derece yavaşlattı.

    Belediye meclisimizde karar alma noktasında hiçbir gecikme olmadı. Ülke genelinde olduğu gibi belediyemizde de meclisler telefon ve internet aracılığıyla yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Belediyemizde ve belediyemizin çalıştığı diğer kurumlarda zaman zaman yaşanan vakalardan dolayı memurlara verilen izinler sonucu çalışmalarımızda sonuç almamız oldukça gecikmektedir. Örneğin bu zamanda yapacağımız bir ihale, bütçe miktarına göre 6 ayda bitmesi gerekirken, bir yıl içinde veya daha uzun bir süreye yayılabiliyor.

     

    İnsanları aşı olmaya teşvik edici projeleriniz var mı ?

     

    Evde aşı olmak artık çok kolay oldu.

    Rıdvan Ahmet: Bölge halkına aşı olmaları konusunda sürekli gerek radyo gerek yazılı basın gerek sosyal medya gerekse de bire bir yaptığımız köy ziyaretlerimizde aşının önemini anlatıyoruz ve mutlaka çok duyarlı olmalarını istiyoruz. Yaşlılık, hastalık veya başka nedenlerden dolayı aşı olmak isteyip olamayan halkımızın aşılarını ilgili doktorla irtibata geçip evlerinde yaptırıyoruz.

    Bu konuda bütün bölge muhtarlarımızı bilgilendirdik evde aşı olmak artık çok kolay oldu. Bu konuda yetkili doktorun iletişim bilgilerini bütün muhtarlarımıza verdik. Hiçbir aracı olmadan köylerde yaşayan halkımız da bizzat doktoru arayıp aşılarını evde yaptırmak istediklerini bildirip aşılarını olabilirler.

     

    Belediyenin büyümesi projeleri ne derece zorlaştırdı ?

     

    Belediyelerimiz büyürken, belediyelere ayrılan bütçelerin küçülmesi, çalışmalarımızı aksatan en büyük nedenlerden bir tanesi oldu.

    Rıdvan Ahmet: Biliyorsunuz belediyemiz 2010 yılı öncesinde, 2 nahiye ve 2 belediyenin birleşmesiyle oluştu; Hemetli Nahiyesi, Mehrikoz Nahiyesi, Kozlukebir Belediyesi ve Sirkeli Belediyesi olmak üzere .

    Belediyemizin büyümesi tabii ki çalışmalarımızı zorlaştırdı , ancak bunun yanında asıl bizi zorlayan sebep, belediyelerimiz büyürken diğer yandan da belediyelere ayrılan bütçelerin küçülmesi , çalışmalarımızı aksatan en büyük nedenlerden bir tanesi oldu.

    Örneğin 2010 öncesinde bu iki nahiye ve iki belediyeye gönderilen bütçelerle bugün belediyemize gönderilen bütçe 10’da 1 oranında değişti. Yani 4 milyon euro olan bütçe bugün bütün bölge için sadece 400 bin eurolara düştü.

    Bir diğer problemde belediyelerimiz büyürken ülkemizin son 5- 6 yıldır yaşadığı ekonomik sorun yüzünden memur alımları ya olmuyor ya da çok geciktiriliyor. Yani şöyleki belediyeden emekli olan ya da herhangi bir sebeple ayrılan bir memurun yerine yenisi gönderilmiyor. Buda belediyede yapılan bütün çalışmaları tabiiki de aksatıyor . Gerek teknik, gerek ekonomik açıdan belediye içinde yapılan çalışmalar büyük sekteye uğruyor. Bu çalışmaların aksamasıda halkımıza büyük bir gecikme olarak yansıyor.

     

    Sayın Başkan , bugün sizce belediyeye bağlı köylerin en büyük sorunları nelerdir ? Bunları çözme konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz ? Bu konudaki hedefleriniz nelerdir ?

     

    Temel amacımız, iki yıl içerisinde bütün köylerimizdeki su problemini çözmektir.

    Rıdvan Ahmet: Herkezin bildiği üzere belediyemizin köylerinin sayısı 57 dir. Bu köylerimizin bir kısmı Ova bir kısmı Balkan kolunda yer almaktadır . Köylerimizdeki sorunlar bulundukları konumları itibariyle farklılık göstermektedir. Örneğin Balkan köylerimizde içme suyu sıkıntıları yaşanırken, Ova köylerimizde son zamanlarda iklim değişikliği sebebiyle ortalamanın üzerinde aşırı yağışlarla sel felaketleri yaşayabiliyoruz.

    Bölgemizde gerek Balkan kolumuzda gerekse Ova köylerimizde temel amacımız binlerce km. mesafede olan toprak yollarımızı iyi durumda tutmak, iki yıl içerisinde bütün köylerimizdeki su problemini çözme , aynı zamanda taşkınlık yaşanan köylerimizdeki taşkınlıkların önüne geçebilmek için ürettiğimiz projeleri hayata geçirip taşkınlıklara son vermektir.

     

    Başlattığınız kültürel faaliyetler pandemi dolayısıyla aksamış dahi olsa , ileride bunlara yenilerinin ekleme ihtimali var mı ?

     

    Belediyemiz bünyesinde saz kurslarımız, tiyatro kurslarımız ve folklor kurslarımız devam ediyor.

    Rıdvan Ahmet: Yönetime geldiğimiz ilk yıldan bu yana belediyemiz çatısı altında konferans, konser, tiyatr , şenlik gibi benzeri kültür ve sanat alanında bir çok faaliyetlere imza attık ve devam ediyoruz. Kısaca değinecek olursak halen belediyemiz bünyesinde devam eden saz kurslarımız, tiyatro kurslarımız ve folklor kurslarımızın yanı sıra; Yaşamboyu Öğrenme Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlediğimiz tarımsal kalkınma, biyolojik tarım ve pazarlama, evebeynlere rehberlik gibi kurslarımız da halen internet üzerinden devam etmektedir . Pandemi dolayısıyla geçici bir süre sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz sekteye uğrasa da normalleşmenin başladığı bu ilk aylarda belediyemiz ile Gümülcine şehrinin önde basketbol takımı GAS Komotini ile iş birliği anlaşması imzalayarak çocuklarımıza haftanın üç günü basketbol antrenmanları yapmaya başladık.

     

    Sosyal belediyecilik anlayışını geliştirerek insanların hayat seviyelerini daha da yukarıya çekmeyi hedefliyor musunuz ? Örneğin yeni yürüyüş yolları , yeni çocuk parkları v.b.

     

    Mevlit, düğün, toplantı v.d. sosyal etkinliklerin yapılabileceği bir salonun talebinde bulunduk ki kasım ayı içinde onayını bekliyoruz .

     Rıdvan Ahmet: Göreve geldiğimizden bu yana bölgemize standartlara uygun 23 çocuk parkı yaptık. Yıl sonuna kadar 4 tane daha yapıp hizmete açmayı planlıyoruz. Böylelikle yıl sonunda toplamda 27 tane çocuk parkı yapmış olacağız. Amacımız 2023 sonuna kadar bu sayıyı 30’ un üzerine çıkarmak.

    Belediyemizin Sirkeli bölgesinde bulunan kapalı spor salonunun etrafında yeni alanlar oluşturuyoruz ki projelerimizi gerekli yerlere gönderdik. Onaylanması durumunda yürüyüş alanları, piknik alanları, spor yapılacak yerler ve benzeri çeşitli aktivitelerin yapılabileceği çok amaçlı bir proje hayata geçirmek istiyoruz . Bunun yanında onaylanması halinde çok amaçlı her türlü mevlit, düğün, toplantı sosyal etkinliklerin yapılabileceği bir salonun talebinde bulunduk ki kasım ayı içinde onayını bekliyoruz.

     

    Gençlere ve spora yönelik ne gibi projeleriniz var ve bunlar ne aşamada ?

     

    Kurcalı ve Mehrikoz köylerinde devam eden iki halı saha inşaatımız var.

    Rıdvan Ahmet: Bugüne kadar yaptığımız projelerde gençlerimizi unutmadık her zaman çalışmalarımızda onlara da yer verdik . Bugüne kadar Domruköy’deki halı sahamızı hizmete açtık . Yine Sirkeli bölgesinde bulunan kapalı spor salonunu kullanılabilir hale getirdik .

    Şu anda da Kurcalı ve Mehrikoz’da devam eden iki tane halı saha inşaatımız var. Bunlarıda 2022 yılı yaz aylarına yetiştirmeye çalışıyoruz.

    Bunun yanında projeleri hazırlanıp önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağımız Basırlıköy ve Hemetli köylerimize olmak üzere iki tane halı saha çalışmalarımız ihale edilip önümüzdeki yıl çalışmalara başlayacağız . 2023 yılında bu halı sahalarımızı bitirmeyi planlıyoruz .

    Ayrıca Sirkeli bölgemizde bulunan kapalı spor salonunun iç kısmının düzenlenmesi adı altında ısıtma, soğutma elektronik bilboardlar ve diğer ihtiyaçlarının giderileceği diğer bir projeyi onaylattık. İhalesi önümüzdeki günlerde başlayacak inşallah. 2022 yılı sonlarına doğru bu salonumuz tamamen hazır hale gelmiş olacak. Birde Kozlukebir bölgesinde kapalı spor salonu projesi için başvurumuz oldu .

    Kasım ayı içinde onay aldığımız takdirde, amacımız bunu 2022 yılı içinde projelerini yapmak 2023 yılı içindede bir programa dahil ederek ihalesini yapmak.

     

    Belediyeniz sınırları içerisinde düzenlenen etkinlikler konusunda (Alantepe , Seçek) yeni çalışmalar var mı?

     

    Alantepe , Uçurtma Şenliği, spor etkinlikleri, sinema gösterimleri, sünnet şölenleri ve buna benzer etkinliklere kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz.

    Rıdvan Ahmet: Covid dolayısıyla, başta bizler büyük sorumluluk taşıyoruz . Amacımız bu kış aylarını da çok sınırlı şekilde etkinliklerle geçirmektir. Yaz aylarından itibaren pandeminin ülkemiz ve bölgemizdeki durumuna göre daha önce yaptığımız Alantepe , Uçurtma Şenliği, spor etkinlikleri, sinema gösterimleri, sünnet şölenleri ve buna benzer etkinliklere kaldığımız yerden devam etmek ki bunlardan başka da tabiiki çok değişik alanlarda etkinlikler yapmayı planlıyoruz . Örneğin; kompozisyon ve şiir yarışmaları, tiyatro kursu alan çocuklarımızın tiyatro gösterileri , saz kursu alan çocuklarımızın konserleri, folklor dersi verdiğimiz çocuklarımızın gösterileri gibi değişik alanlarda da etkinlik yapmayı planlıyoruz.

     

    Azınlık okulları hakkında neler söylemek istersiniz Okullarımıza yönelik çalışmalarınız nerlerdir ?

     

    Yarınlarımız olan çocuklarımızı azınlık okullarımıza gönderelim.

    Rıdvan Ahmet: Özellikle bu arada sizlerin aracılığıyla birkez daha seslenmek istiyorum. Yarınlarımız olan çocuklarımızı azınlık okullarımıza gönderelim .

    Belediye yönetimi olarak bizler çocuklarımızın yetiştiği bu okullarımızı en güzel şekilde onların hizmetine sunmak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz . Sadece bu yıl 17 tane azınlık okulumuzda ciddi manada tamiratta bulunduk . Balkan köylerimizdeki okullarımızda yalıtım şeklinde olan çalışmalar, Ova köylerimizde sıva, boya, çevre düzenlemesi, kapı pencere değişimi şeklinde yapıldı.

    Bu vesileyle çocuklarımıza yeni öğretim yılında birkez daha başarılar diliyorum.

     

    Son olarak Sirkeli'de DEB Partisi büyük bir konser düzenledi ve Türkiye'nin en büyük sanatçısı Edip Akbayram muhteşem bir konser verdi. Bu tür faaliyetlere devam etmeyi düşünüyormusunuz ?

     

    DEB Partisinin 30. yıl dönümünü tekrar kutluyorum.

    Rıdvan Ahmet: Öncelikle DEB Partisinin 30. yıl dönümünü tekrar kutluyorum. Liderimiz Sadık Ahmet i rahmetle anıyorum . DEB partisinin bu anlamlı günde konser için Kozlukebir Belediyesini seçtiği için kendilerine teşekkür ediyorum . Halkımızda bu vesile ile çok uzun bir aradan sonra Türkiyenin en tanınmış sanatçısından, muhteşem bir sesten, muhteşem bir konser dinleme fırsatı buldu. Önümüzdeki yıllarda bu ve bunun gibi faaliyetlere tabiiki devam etmek istiyoruz .

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.