"Sonraki pandemiler daha ölümcül olacak"

    "Sonraki pandemiler daha ölümcül olacak"

    Gümülcine – 06.12.2021

    Dünyada en yaygın kullanılan corona virüs aşısını geliştiren Oxford Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert, dünyayı endişelendiren Omicron varyantının aşılardan kaçabileceğini söyledi.

    Ancak, bunun ciddi hastalık veya ölümle sonuçlanacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Gilbert, bir sonraki pandeminin Covid-19'dan daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı.

    Oxford-AstraZeneca aşısının arkasındaki isimlerden biri olan Prof. Dr. Dame Sarah Gilbert,  gelecekteki pandemilerin mevcut Covid-19  krizinden daha ölümcül olabileceği konusunda uyardı.

    Gilbert, kaydedilen ilerlemelerin kaybolmasını önlemek ve pandemi hazırlığı için daha fazla fon olması gerektiğini söyledi. Gilbert aşıların Omicron varyantına karşı daha az etkili olabileceği konusunda uyardı ve bu konuda daha fazla şey öğrenilene kadar insanların dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

    "BİR SONRAKİ PANDEMİ İÇİN HALA YETERLİ FON YOK"

    BBC’de ünlü gazeteci Richard Dimbleby anısına düzenlenen 44. Richard Dimbleby Dersini veren Prof. Dr. Gilbert, "Bu, bir virüsün hayatımızı ve geçim kaynaklarımızı tehdit ettiği son sefer olmayacak. Gerçek şu ki, bir sonraki pandemi daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı, daha ölümcül veya her ikisi de olabilir. Yaşadığımız bunca şeyden sonra, sürdürdüğümüz muazzam ekonomik kayıplara rağmen,  pandemi hazırlığı hala yeterli fon kaynağımız yok. Yaptığımız ilerlemeler ve edindiğimiz bilgiler kaybolmamalı” diye konuştu.

    Bununla birlikte Prof. Dr. Gilbert, Omicron hakkında konuşurken,varyantın  virüsün bulaşabilirliğini arttırdığı bilinen mutasyonlar içerdiğini söyledi.  Gilbert, "Daha fazlasını öğrenene kadar dikkatli olmalı ve bu yeni varyantın yayılmasını yavaşlatmak için adımlar atmalıyız” dedi.

    OMİCRON VARYANTI AÇIKLAMASI

    Ancak, Gilbert, aşıların enfeksiyona ve hafif hastalıklara karşı korumasının  azalmasının, mutlaka ciddi hastalık ve ölüme karşı sonuçlanacağı anlamına gelmediğini aktardı. Ayrıca pandemi sırasında aşı ve ilaç dağıtımında görülen hızlı ilerlemenin norm haline gelmesi çağrısında bulundu.

    Diğer taraftan farklı bir corona virüs meydana gelen grip tehdidini ortadan kaldırmak için evrensel bir grip aşısı geliştirilmemesi için hiçbir neden olmadığını sözlerine ekledi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.