Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi fiyatları arttırdı!

    Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi fiyatları arttırdı!

     

    Gümülcine, 25.02.2022

    Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinden sonra çeşitli ürünlerin fiyatları da yükselişe geçti.

    Petrolün varil fiyatı 2014’ten bu yana ilk defa 100 doları geçti. Birleşik Krallık ve Hollanda’da gaz fiyatları %30-40 arttı. Şikago’da ise buğday fiyatları son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine çıktı.

    Yunanistan’da nisan ayı alımlı Brent petrolün fiyatı %8,7 artarken, varil fiyatı da 105,34 dolar oldu.

    Avrupa’da gaz fiyatlarında da artış oranı %33.

    Tahıl ürünleri de Avrupa’da rekor düzeylerde artarak buğdayın tonu 344 evroya ulaştı.

    Rusya dünya petrol ihtiyacının %10 gibi bir kısmını karşılamaktadır. Yine Avrupa’nın gaz ihtiyacının üçte biri Rusya tarafından karşılanırken ,Ukrayna ile birlikte buğday ihracatı ise %29. Ayçiçek yağı %80 ve mısır ihracatı ise %19.

    Rusya ayrıca alüminyum, nikel, titanyum, uranyum, kereste suni gübre gibi ürünlerin de üreticisi durumunda.

    Rusya, Ukrayna aracılığıyla Avusturya, İtalya, Slovakya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerin gaz ihtiyacını karşılamaktadır. Bu ülkeler başka güzergahlardan da yine Rus gazını temin etmektedirler.

    Rusya, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Ukrayna’ya karadan, havadan ve denizden en büyük saldırıyı gerçekleştirdiğinden bir dizi ürünün de fiyatı yükselmektedir.

    Rus gaz şirketi Gazprom, Ukrayna aracılığıyla gaz akışının normal devam ettiğini belirtti. Ukrayna da enerji altyapılarının zarar görmediğini vurguladı. Avusturya da normal gaz akışında problem olmadığı açıklamasını yaptı.

    Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Karadeniz üzerinden günde 2-3 milyon varil petrolü dünyadaki alıcılara sunmaktadırlar, bu oran da dünya ihtiyacının ancak %2-3 gibi bir kısmına denk düşmektedir.

    Rusya’dan alüminyum alımı endişe yarattığından tonu 3.449 dolar civarında olup artış oranının da yılbaşından bu yana %21 arttığı belirtilmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.