"Pomak" kelimesine Savunma Bakanlığından cevap geldi

    "Pomak" kelimesine Savunma Bakanlığından cevap geldi

     Gümülcine, 03.03.2022                             

    BASIN AÇIKLAMASI

    Doğum yıllarına bağlı olarak gençlerin askeri bilgilerine yönelik kayıt formundaki din seçeneğinde “Pomak” kelimesinin yer alması ile ilgili soru önergemize Milli Savunma Bakanından cevap geldi.

    Bu seceneğin 1986 yılından bu yana var olduğunu, kayıt formunun elle doldurulduğu dönemde din beyanında «Pomak» kelimesinin 19 kişi tarafından yazılması üzerine evrağın dijital sisteme geçilmesinden sonra Pomak kelimesi dijital ortamdaki forma eklenmiştir. Kısaca 1986 dan bu yana tercih formunu dolduran 6 milyon asker adayından 19 kişi Pomak seçeneğini din olarak tercih etmiştir.

    Sayın bakan bunun artık bir anlam taşımadığını belirterek kayıt formundaki din seçeneğinden “Pomak” kelimesinin kaldırılması ile ilgili çalışmaların başlatılacağını ifade etmiştir.

    Yıllardır süren bu hatayı gündeme getirerek ve yapmış olduğumuz girişimler sonucunda düzeltileceği sözünün verilmesi bizi fazlasıyla memnun etmiştir.

                                                   İskeçe Siriza Milletvekili

                                                         Hüseyin ZEYBEK

     

    ΠΡΟΣ:

    ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Δνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

    Τμήμα Ερωτήσεων

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

    Τηλέφωνο: 2106598- 278, 282, 285

    FΑX: 210- 6552035

    e-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

    Φ.900α/3409/18245

    Αθήνα, 02 Μαρτίου 2022

    Σελίδες: Δύο (2)

    ΚΟΙΝ.:

    Βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

    Βουλευτή κ. Θεόδωρο Δρίτσα

    ΥΠΕΘΑ/Γραφείο ΥΕΘΑ

    ΥΠΕΘΑ/Γραφείο ΥΦΕΘΑ

    ΥΠΕΘΑ/Γενικός Γραμματέας

    ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

    ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    ΘΕΜΑ:

    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

    ΣΧΕΤ.:

    Ερώτηση 2856/02-02-2022 της Βουλής των Ελλήνων

           

    Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Θεόδωρος Δρίτσας, με θέμα «Επιλογή θρησκεύματος στην Κατάθεση Δελτίου Απογραφής Στρατευσίμων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

    Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 10 του ν.3421/05 (Α΄302), ο οποίος διέπει τη Στρατολογία των Ελλήνων, οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να συμπληρώνουν δελτία απογραφής, στα οποία αναγράφουν με ακρίβεια τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της στράτευσης και να καταθέτουν τα σχετικά δικαιολογητικά ή αποδεικτικά έγγραφα.

    Συνακόλουθα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται στα Δελτία Απογραφής, ο τρόπος συμπλήρωσης, οι προθεσμίες και οι υπηρεσίες κατάθεσης, η διαδικασία τήρησης, διακίνησης και χειρογραφικής ή μηχανογραφικής επεξεργασίας τους, καθώς και ο τρόπος αναζήτησης όσων δεν κατέθεσαν Δελτίο Απογραφής και τα δικαιολογητικά ή αποδεικτικά έγγραφα της παραγράφου 1 του παραπάνω άρθρου.

    Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, υπό στοιχεία Φ.429.1/47/354987/Σ.2252/09-12-13 (Β΄3176), στα Δελτία Απογραφής που συμπληρώνουν οι στρατεύσιμοι μεταξύ των άλλων αναγράφεται και το θρήσκευμα, η δήλωση του οποίου είναι προαιρετική.

    Πέραν των παραπάνω, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε, με το Α.Π. 1271/21-06-01, ότι είναι αναγκαία και θεμιτή η επεξεργασία του στοιχείου του θρησκεύματος από τις Ένοπλες Δυνάμεις και η

    αναγραφή του στο Δελτίο Απογραφής αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των σκοπών της διαχείρισης προσωπικού και διοικητικής μέριμνας.

    Ως εκ τούτων, η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, στα υποβαλλόμενα από τους στρατευσίμους Δελτία Απογραφής, είναι σύννομη και δεν αντιβαίνει στις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Αναφορικά με την αποτύπωση της επιλογής «πομάκος» στα χειρογραφικά και πληροφοριακά συστήματα της στρατολογίας κρίνονται σκόπιμες οι παρακάτω διευκρινίσεις:

     Η ως άνω επιλογή, ως δήλωση θρησκεύματος, αποτυπώνεται στα χειρογραφικά στρατολογικά μητρώα ήδη από το 1986, από απογραφόμενους στρατεύσιμους που επέλεξαν να αυτοπροσδιοριστούν ως προς το θρήσκευμά τους με αυτόν τον όρο.

     Κατά την ψηφιοποίηση των στρατολογικών μητρώων το 2008, όλα τα απογραφικά δεδομένα των στρατευσίμων, μεταξύ των οποίων και το θρήσκευμα, ψηφιοποιήθηκαν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιλογές θρησκεύματος που είχαν μέχρι τότε καταγραφεί και ως εκ τούτου και η επιλογή «πομάκος».

     Στις στρατολογικές μερίδες των 6.000.000 αρρένων που είναι καταχωρισμένοι στο πληροφοριακό σύστημα στρατολογίας, η επιλογή «πομάκος», απαντάται σε 19 μόνο εξ αυτών.

     Το θρήσκευμα λαμβάνεται υπόψιν για την επιλογή των στρατευσίμων σε Όπλα και Σώματα και για τον καθορισμό του ΣΥΠΟ.

    Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με μέριμνα του ΓΕΕΘΑ, γίνεται η απαραίτητη επιτελική επεξεργασία ώστε να απαλειφθεί ο όρος «πομάκος», από τη βάση του πληροφοριακού συστήματος στρατολογίας, επειδή αφορά σε όρο παρωχημένο, ο οποίος δεν βρίσκει πλέον έρεισμα στο πεδίο της επιλογής του θρησκεύματος. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.