“Yüreklerdeki Akif” etkinliği Gümülcine’de gerçekleşti

    Previous Next

    “Yüreklerdeki Akif” etkinliği Gümülcine’de gerçekleşti

     

    Gümülcine, 18.03.2022

    Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin düzenlediği “Yüreklerdeki Akif” adlı etkinlik 18.03.2022 akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliğinde gerçekleşti. Etkinliğe konuşmacı olarak Trakya Üniversitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Bülent Yıldırım katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Dr. Koray Hasan yaptı.

    Etkinliğe T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başlkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı ve Kozlukebir Belediyesi Anamuhalefet Lideri Erdem Hüseyin’in yanı sıra diğer kişiler katıldı.

    Etkinlik Çanakkale şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Devamında da Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, kısa konuşmasında kültürümüze sahip çıkılırken, Horozlu köyündeki mezarlığa yapılan saldırıyı tasvip etmediklerini; özür dilenmesini ve mezarlığın tekrar eski haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Baltacı, son olarak Çanakkale şehitleri minnet ve şükranla andıklarını belirtti.

    Doç. Dr. Bülent Yıldırım yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy’un şiirinin ilk defa 17 Şubat 1921’de Sebilü’r-reşad mecmuasında ve Ankara Hakimiyeti Milliye gazetesinde, 21 Şubat 1921’de de Kastamonu’da çıkan Açık Söz gazetesinde yayınlandığını ve Meclisin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda okunduğunu ve ittifakla İstiklal Marşı olarak kabul edildiğini belirtti.

    Çanakkale Savaşı’na da değinen Yıldırım, Savaşın Türk halkının hafızasında derin izler bıraktığını ve Türk askerinin direnişini ve zafere olan inancını gösterdiğini vurguladı.

    Yıldırım daha sonra da orduların durumlarını, diziliş şekillerini slayt eşliğinde anlattı.

    Çanakkale savaşının siyasal hedeflerini ise Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması ve bundan pay alacak olan İtalya, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkeler derhal itilaf devletleri saflarına katılacaklar ve de İstanbul’u almak zor olmayacaktı, şeklinde açıkladı.

    İtilaf devletlerinin Çanakkale Boğazı’nı denizden aşamayınca kara savaşlarının başladığını vurgulayan Yıldırım, “Mehmetçiğin azmi ve genç bir komutanın askeri dehasının yarattığı strateji ile karşılaştı. Churchill’in “Kaderin adamı” olarak nitelendirdiği 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal aynı gün, kolordu ve ordu komutanlarının emirlerini beklemeden 57. Alay’ı ileri sürerek, askerlerine sadece taarruzu değil, ölmelerini emretti.” Görüşlerine yer verdi.

    Etkinlik plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.