Milletvekili Zeybek, Horozlu mezarlığının tahrip edilmesini meclise taşıdı

    Milletvekili Zeybek, Horozlu mezarlığının tahrip edilmesini meclise taşıdı

    Gümülcine, 19.03.2022

    İçişleri,Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na

    Konu:"İskeçe'nin Bulustra(Avdira) Belediyesi'ne Bağlı Horozlu (Petinos) Yerleşim Bölgesindeki Müslüman Mezarlığının Tahrip Edilmesi"

    16 Mart 2022 Çarşamba günü, Bulustra Belediyesi'ne ait hafriyat makineleri, Belediye Başkanı’nın kararıyla Horozlu köyündeki eski Müslüman Mezarlığı'nın bulunduğu alana girerek sosyal tesis inşaa etmek gerekçesiyle tüm mezar taşları ve anıtları tahrip etmiştir.

    Tarihimize ve kültürel mirasımıza yapılan eşi benzeri görülmemiş bu büyük saygısızlık bölgede Müslüman ve Hristiyan olmak üzere soydaşlarımızın büyük tepkisini çekmiştir. Ne de olsa ölüye saygı hem ahlaki hem medeniyet seviyesinin bir göstergesidir ancak Bulustra Belediye başkanı’nın tüm bu değerlerden uzak olduğunu görüyoruz.

    Çok yüksek tarihi değere sahip olan mezar taşlarının Osmanlı dönemine ait olduğu ve 18. yüzyıla kadar uzandığını bölgemizin önemli bir kültürel mirası olduğunu belirtmek isterim.

    Söz konusu arazinin mezarlık olarak Vakıf Heyetine ait bir mülk olduğunu yönetiminden de sadece vakıf heyetinin sorumlu olduğunu göz önünde bulundurursak Bulustra Belediye Başkanı’nın hangi yetkiyle buraya müdahele ettiğine dair de soru işaretleri vardır. Belediye Başkanı ise söz konusu arazinin tapu kadastro dairesine kayıtlı olup Belediyeye ait olduğunu, hatta 1987 yılında imar planı değişikliği ile alanın "yeşil alan" olarak nitelendirildiğini iddia etmektedir.

    Ancak, Belediye Başkanı’nın iddialarında çelişki olduğu 14570/7-11-2019 protokol numaralı belgeler ile de kanıtlanmaktadır. Nitekim Belediyenin vermiş olduğu yazılı cevapta arazinin vakıf mülkü olduğunu ve mezarlığın temizlenmesi için belediye onayının gerekmediği vurgulamaktadır. Arazinin Müslüman Mezarlığı olarak İskeçe Müftülüğünde de kayıtlı olduğu gerçeği, 106/2020 protokol numaralı belge ile de teyit edilmektedir. Bunu takiben Horozlu vakıf heyeti başkanı Bulustra Belediyesi'ne sözkonusu arazinin yasal devir işlemi ile ilgili talepte bulunup 10040/1-10-2020 protokol numaralı dilekçeyi sunmuştur fakat olumlu veya olumsuz hiçbir cevap alamamıştır.

    Sonuç olarak, tüm bu belgeleri göz önünde bulundurursak, sözkonusu arazinin Vakıf Heyetine ait olduğunu ve üzerinde Müslüman mezarlığı bulunduğu kanıtlanmaktadır. En önemlisi de tapu kadastro dairesine kayıtlı olsa

    da,Belediye mülkiyetin kime ait olduğunu tartışma konusu yapsa da bu arazinin bir mezarlık alanı olduğunu ve buranın sosyal tesise dönüştürülemeyeceği gerçeğini değiştirmez.

    Yaşanan bu üzücü olay bir kez daha Vakıf İdaresi sorununun Hükümet tarafından bir an önce çözüme ulaşması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, Belediye Başkanı herhangi bir tahribata yol açmadığını iddia etse bile, görüntüler kutsal alana yapılan saygısızlığı ve mezar taşlarının tamamının tahribata uğradığını kanıtlamaktadır.

    • Kutsal alanlara ve mezarlıklara saygı, bir toplumun kültür seviyesini belirlediğinden.
    • Belediye tarafından yapılan bu hareketin hem ölülere hem ailelerine hem de tüm İskeçe halkına karşı saygısızlık ve hakaret unsuru oluşturduğundan.
    • Zira, yukarıda belirtilen evraklar, söz konusu arazinin Horozlu Vakıf idaresine ait olduğunu belgelediğinden ve Belediyenin bu arazi üzerinde hiçbir şekilde çalışma yapma veya araziyi kullanma yetkisi olmadığından.

    Sayın Bakanlara sorulur;

    1. İskeçe Horozlu köyünde bulunan ve tahrip edilen Müslüman Mezarlığını nasıl eski haline getirmeyi planlıyorsunuz?

    2. Söz konusu arazinin Vakıf Heyetinin mülkiyetine iade edilmesini sağlayarak Müslüman Mezarlığı olarak kalmasını ve başka amaçla kullanılmasını nasıl önlemeyi planlıyorsunuz?

    3. İslami değerlerimize yönelik benzeri görülmemiş bu tahribat ve ihlal eylemine karşı hangi cezai işlemi uygulamayı planlıyorsunuz?

    İskeçe Siriza Milletvekili

    Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.