İlhan AHMET, “Tarım bakanı sorumluluk almaya ve inisiyatif kullanarak çiftçilere acil maddi destek sağlamaya mecburdur!”

    İlhan AHMET, “Tarım bakanı sorumluluk almaya ve inisiyatif kullanarak çiftçilere acil maddi destek sağlamaya mecburdur!”

    Gümülcine, 23.03.2022

     

    Değişim Hareketi (KİNAL) Rodop Milletvekili İlhan AHMET’in, gübre, zirai ilaç ve petrol fiyatlarındaki astronomik artıştan etkilenen çiftçi ve hayvan besicilerine destek talebiyle sunduğu soru önergesi meclis genel kurulunda görüşüldü.

    Meclis genel kurulunun 21 Mart Pazartesi akşamki oturumunda görüşülen önergede, milletvekili İlhan AHMET, Tarım Bakanı Yardımcısı Yorgos Stilios ile karşı karşıya geldi. İlhan AHMET, Yüksek üretim maliyetleri karşısında çiftçi ve hayvan besicilerine acil maddi destek verilmesini talebini bir kez de meclis kürsüsünde yineleyerek, tarım bakanını sorumluluk almaya ve inisiyatif kullanarak harekete geçmeye çağırdı.

    Genel kurulda, 25 dakika boyunca çiftçi ve hayvan besicilerine yardım talebinin konuşulduğu oturumda İlhan AHMET, tarım sektörünün içinde bulunduğu derin kriz karşısında üretici ve besiciler için talep ettikleri bir dizi acil tedbiri şu şekilde hatırlattı;

    • Gübre ve ilaç alımlarına maddi destek,
    • Hayvan yemi alımında hayvan başı 150 Euro maddi destek,
    • Ucuz tarım yakıtı (Agrotiko Petreleo) kullanımına derhal izin verilmesi, 2022 yılı için herkese özel yakıt vergisi iadesi yapılması,
    • İşletmelerde ve tarımda kullanılan elektrik faturalarının tahsilâtında, geriye dönük artış hesaplamasının kaldırılması,
    • 2023-2027 Ortak Tarım Politikası’nın stratejik planı ile ilgili gerçek bir istişare başlatılması,
    • ELGA tazminatlarının tarım üreticileri ve hayvan besicileri için adil şekilde düzenlenmesi,
    • ATAK numarası ile yapılan tarım arazisi kira sözleşmelerinin, elektronik ortamda yapılma mecburiyetinin kaldırılması,
    • Tarım sektörü çalışanlarının emekli maaşlarında makul düzeyde iyileştirme yapılması.

    “Çiftçileri bir nebze rahatlatacak ‘çiftçi kartı’ teklifimiz bir an önce hayata geçirilsin!”

    Tarım bakanı yardımcısına, “Gümülcine’de en son yapılan protesto eyleminde hükümetten talep edilen bu istekleri bakanlık olarak inisiyatif kullanarak yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?” diye soran milletvekili, diğer yandan, Değişim Hareketi (KİNAL)’nin bir teklifi olan, tarım yakıtı (agrotiko petreleo) ve gübre alımlarına destek için çiftçi kartı verilmesi önerisini yineledi.

    Milletvekili, bu kart ile çiftçilere destek sağlanabileceğini ve üretim sezonuna hazırlandıkları bu dönemde gerekli ihtiyaçları tedarik etmede yardımcı olunabileceğini vurguladı.

    “Dağlık ve yarı dağlık bölgelerdeki çiftçilere ‘dönüm’ yardımı yapılması yönündeki teklifim bir an önce uygulanmalı!”

    Rodop Milletvekili İlhan AHMET ilâveten, kendi önerisi olan ve Partiler Üstü Trakya Kalkınma Komisyonu’nun sonuç raporuna da dâhil edilen, dağlık ve yarı dağlık bölgelerdeki küçük tarım arazisine sahip çiftçilere dönüm yardımı verilmesini öngören teklifini de gündeme getirerek, meclis tutanaklarına sundu. Araziye bağlı yaşayan çiftçilerin hayatta kalabilmeleri için dönüm artışının çok önemli bir katkı olacağına dikkati çeken milletvekili, bu bakımdan teklifinin önemine vurgu yaptı.

    Tarım Bakanı Yardımcısı Stilios, “Trakya’ya gelip çiftçilerle yüz yüze konuşacağız”

    Meclis oturumunda konuşan Tarım Bakanı Yardımcısı Yorgos Stilios ise, Brüksel’de gerçekleşen yeni Ortak Tarım Politikası görüşmelerine atıfta bulunarak, Yunanistan’daki tarım ve hayvancılığa ayrılan miktarın 26 milyon Euro olduğunu belirtti. AB ülkelerinin toplamına verilen bu 500 milyonluk Euro’luk acil yardım paketinden, Yunanistan için 26 milyon Euro’dan daha fazlasının talep edildiğini, ayrıca 26 milyon Euro da devlet bütçesinden aktarmayı öngördüklerini söyledi.

    Bakan yardımcısı, Doğu Makedonya - Trakya bölgesine destek için, pandemi sürecinde, bugüne kadar 23 milyon Euro verildiğini, 2021 baharındaki don (ianos) sebebiyle ELGA’dan da 13.5 milyon Euro tazminat ödendiğini dile getirdi. Trakya’yı ziyaret ederek çiftçilerle yakından görüşmeyi planladıklarını da ifade eden bakan yardımcısı, “Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios bana resmi davet sundu. Hem benim hem de bakanımızın bu davete cevabı olumlu yöndedir. Gelip çiftçilerimizle yüz yüze yakından konuşacağız. Bakanlıktaki uzman kişilerle birlikte geleceğiz ki, gerekli teknik cevapları da yerinde verebilelim’ diye konuştu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.