Milletvekili Zeybek, Ilıca Sınır Kapısının ne zaman açılacağını sordu

    Milletvekili Zeybek, Ilıca Sınır Kapısının ne zaman açılacağını sordu

    Gümülcine, 02.04.2022

     

    Soru Önergesi

    Turizm, Vatandaşı Koruma, Kalkınma ve Yatırım, Ekonomi, Dışişleri Bakanlığına,    

    Konu: "Ilıca Köyü Bulgaristan sınır kapısının iki yıldır kapalı olması üzerine"

    2020 yılında covid 19 salgınının başlamasıyla ülkede pandeminin yayılmasını önlemek amacıyla birçok sınır kapısı kapatıldı. Kapanan ve 2 yılı aşkın bir süredir kapalı kalan sınır kapılarından biri de Ilıca köyü Bulgaristan sınır kapısıdır.

    Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde diğer sınır kapılarının kademeli olarak açılmasına ragmen Ilıca sınır kapısından Yunanistan’a giriş hala yapılamamaktadır.Sözkonusu sınır kapısından bölgeye yaklaşık olarak ayda ortalama 4.000 araç geçiş yaparken yaz aylarında bu sayının 14.000’e ulaştığı kaydedilmiştir. Sonuç olarak, Ilıca köyü sınır kapısı İskeçe ile Bulgaristan arasındaki tek bağlantı noktası olduğundan, kapatılması İskeçe bölgesini çok sayıda turistten mahrum bırakmaktadır. Ayrıca bu durum,Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki diğer sınır kapılarında trafiğin artmasına ve geçişlerde büyük geçikmeler yaşanmasına neden olmaktadır.

    En önemlisi de,mevzubahis sınır kapısı uzun yıllardır yetersiz bir altyapı ile çalışmayı sürdürmektedir.Polis memurları, internet bağlantısı olmaksızın ve Bulgar makamları tarafından sağlanan konteynerlerde hizmet vermektedir.Bu tutum Devletin ilgisizliğinin bir göstergesidir.Ancak hem pandemi hem alt yapı yetersizliği bahane edilerek sınır kapısının kapalı tutulması bir mazeret oluşturamaz .

    İskeçe Otelciler Derneği ile İskeçe Sanayi ve Ticaret Odası, Ilıca köyünde bulunan sınır kapısının kapalı kalması sonucunda gelen Bulgar ziyaretci sayısında azalma olacağını bölgede ciddi gelir kaybı yaşanacağı sonuç olarak bir turizm sezonunun daha kaçırılacağını açıklamıştır. Pandemi nedeniyle son yıllarda İskeçe karnavalının da iptal edilmesini hesaba katarsak iç turizimde büyük mali kayıplar yaşandığını görebiliriz. Tabii ki, maliyetlerdeki büyük artışla birlikte, sınır kapısının da kapalı kalması, bölgemizdeki işletmelerin ayakta kalmasını zorlaştıracağından söz konusu sınır kapısının bir an önce faaliyete geçmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

    • Ilıca köyü sınır kapısı iki yıldan fazla bir süredir kapalı kaldığından ve Bulgaristan’dan gelen ziyaretcilerin bölgeye giriş yapması imkansız hale geldiğinden.
    • İskeçe bölgesini Bulgaristan ile bağlayan tek nokta olduğundan ve bölgenin turizm gelişimi açısından önemli olduğundan.
    • İskeçe bölgesindeki işletmeler ve oteller bir turizm sezonunun daha kaybolmasına tahammül edemeyeceğinden.

    Sayin Bakanlara sorulur:

    1. İskeçe’nin Ilıca köyünde bulunan sınır kapısını ne zaman faaliyete geçirmeyi planlıyorsunuz?

    2. Altyapıyı eksikliklerini nasıl ve ne zaman gidermeyi planlıyorsunuz?

    3.Pandemi, yüksek maliyetler ve sınır kapısının kapalı olması nedeniyle maddi kayıplar yaşayan işletmelere ekonomik destek vermeyi planlıyormusunuz?

                                                                                 İskeçe Siriza Milletvekili

                                                                                         Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.